Enhedslisten står til at score Johanne Schmidt-Nielsens eftervederlag

De Konservative og Dansk Folkeparti kritiserer venstrefløjspartiet for dobbeltmoral.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fotograferet på Christiansborg, mandag den 11. marts 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

144.358 kroner – før skat.

Så mange kroner og øre har Enhedslistens partikasse udsigt til at score efter det kommende folketingsvalg, når den tidligere politiske leder Johanne Schmidt-Nielsen vinker farvel og tiltræder som direktør i Red Barnet.

For ligesom alle andre politikere i Folketinget har Johanne Schmidt-Nielsen ret til at modtage et eftervederlag fra Folketinget, selv om hun får direktørløn hos Red Barnet.

Men efter sagen om den tidligere københavnske borgmester Morten Kabell og hans dobbeltløn, har partiet besluttet, at eftervederlag fremover skal lande i partikassen.

Borgerlige politikere kritiserer

Det er dog en beslutning, som flere borgerlige politikere kritiserer – herunder de Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard:

- Når man har været så meget på moralens høje hest, som Enhedslistens folketingsmedlemmer har, så synes jeg, det er vanvittigt dobbeltmoralsk, at man lader de her penge gå ind i partikassen i stedet for for eksempel at give dem til et godtgørende formål, siger hun.

Her hentyder hun blandt andet til, at Enhedslisten tidligere har kritiseret Venstre-politikeren Carl Holst for at modtage dobbeltløn.

Også Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er skarp i vendingerne. Han pointerer, at han er fortaler for eftervederlag, men at Enhedslisten gør sig skyldige i hykleri.

- At man laver en model, som minder meget om den, man selv har kritiseret andre for, og pengene så bliver kanaliseret ind i Enhedslisten, så er det en anelse dobbeltmoralsk at gøre noget, som de vel dybest set har kritiseret andre for, siger han.

Intern uenighed

Kritikken kommer dog ikke udelukkende fra de borgerlige partier. Også i egne rækker er der utilfredshed at spore.

Vibeke Syppli Enrum er medlem af partiets hovedbestyrelse. Hun anerkender, at et flertal i partiet mener, at pengene skal i partikassen, men hun er uenig.

- Når man får penge, som ikke er løn for et stykke arbejde, så skal partiet ikke profitere af det i form af partiskat. Jeg kunne forestille mig, at man gav pengene til Sjælsmarks Venner. Der, hvor de allersvageste børn i Danmark findes.

- De kunne have meget mere gavn af pengene end Enhedslisten. For mig er det et principielt spørgsmål, siger hun.

Enhedslisten: Pengene er bedre brugt i partikassen

Men Enhedslisten står fast på, at pengene er bedre brugt i partikassen end til velgørende formål. Det siger Per Clausen, som partiets presseafdeling henviser til som det medlem af Enhedslistens forretningsudvalg, der skal svare på spørgsmål i sagen.

- Jeg synes, det ville være fair, hvis et flertal i Folketinget støttede det forslag, vi har stillet om, at man ikke får dobbeltløn. Vi har så bare det synspunkt, at så længe den ordning eksisterer, så sørger vi for, at vores tidligere folketingsmedlemmer ikke nyder godt af den. Det er den måde, vi har valgt at håndtere det på i vores vedtægter.

Du har selv været med til at fremsætte beslutningsforslaget om, at der skulle ske fuld modregning tilbage i 2011. Gør I jer ikke skyldige i hykleri, når I nu beholder pengene?

- Vi konstaterer bare, at det kan vi ikke komme igennem med i Folketinget. Det må du spørge de andre partier om, hvorfor de ikke vil være med til. Når privilegierne er der, så har vi et system, så vi opkræver det i partiskat. Det er sagen set i sin enkelthed set fra vores synspunkt.

Per Clausen erkender, at han ikke har undersøgt, hvorvidt partiet kan betale pengene tilbage til statskassen. Men han fastholder, at beslutningen om at beholde pengene er taget af et flertal af Enhedslistens medlemmer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter