Er en SV-regering en god idé? Adskillige V-politikere vil ikke kommentere Løkkes udmelding

Størstedelen af Venstres folketingsgruppe bakker dog op om deres formand.

Statsministeren får opbakning til udmelding om en SV-regering fra størstedelen af folketingsgruppen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

'Ingen kommentarer', 'ingen kommentarer', 'ingen kommentarer'.

Sådan lyder det fra otte medlemmer af Venstres folketingsgruppe, når de direkte bliver adspurgt, om de forholder sig 'positivt' eller 'negativt' over for deres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussens (V), udmelding om en SV-regering.

Det er en af konklusionerne i en rundringning, DR Nyheder har foretaget til medlemmerne af partiets folketingsgruppe.

Statsministeren satte for alvor diskussionen om en regering mellem de to politiske ærkefjender på dagsordenen torsdag i forbindelse med, at hans samtalebog ’Befrielsens Øjeblik’ udkom.

Her åbnede han for muligheden for, at det kan blive nødvendigt, at Mette Frederiksen og han selv slår pjalterne sammen, hvis der kommer et blåt flertal efter valget, som er afhængig af Stram Kurs.

- Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her, men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag. Meget politik laves allerede inde på midten i dag, siger Lars Løkke Rasmussen i bogen.

'Jeg har brugt 30 år på at bekæmpe Socialdemokratiet'

For flere af partikollegerne kom den melding som et lyn fra en klar himmel. Alligevel er der bred opbakning til udmeldingen.

21 Venstre-folk forholder sig 'positivt', hvor det dog samstemmende lyder, at førsteprioriteten er at beholde nøglerne til Statsministeriet uden at skulle involvere Socialdemokratiet.

En af dem, der er positive, men som dog nærmest fik formiddagskaffen galt i halsen, da han hørte Lars Løkke Rasmussens udmelding, er socialordfører Martin Geertsen.

- Jeg fik et chok. Det skal forstås på den måde, at jeg har brugt 30 år af mit liv på at bekæmpe socialdemokrater og socialdemokratisk politik. Det har jeg sådan set tænkt mig at blive ved med, siger han.

Men da det første chok havde fortaget sig, så kunne ordføreren dog godt se logikken i forslaget. Det er nemlig afgørende, at Stram Kurs ikke får nogen form for indflydelse efter valget.

- Jeg synes ikke, at vi har noget som helst at gøre i et samarbejde med Stram Kurs, da vores menneskesyn og ideologiske udgangspunkt næsten ikke kan ligge længere væk fra hinanden. Når man lægger den præmis ind, så er der noget fornuft i, at man i givet fald må afsøge nogle andre muligheder, siger Martin Geertsen.

Se Lars Løkke Rasmussen fortælle om sine refleksioner om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet:

Kristian Jensen undveg spørgsmålet

Venstres næstformand og den mest sandsynlige afløser til formandsposten i partiet, Kristian Jensen, undveg spørgsmålet gentagne gange, da han i går blev spurgt ind til en SV-regering.

Her kom det dog frem, at han ikke havde læst bogen inden udgivelsen.

- Jeg noterer mig, at Lars (Løkke, red) først og fremmest har sagt, at han går efter at danne en borgerlig-liberal regering. Det synes jeg er helt rigtigt, og at det er den prioritet, Venstre skal have, sagde han.

- Hvis ikke det kan lade sig gøre, så skal vi gå efter at samarbejde bredt. Og det har vi bevist, at vi kan.

Et er et bredt samarbejde – noget andet er at danne regering, hvor Lars Løkke kalder en SV-regering for et ’rigtigt forslag’, hvis man ikke kan få et blåt flertal?

- Så må vi arbejde på at få et stort blåt flertal, og hvis ikke vi får det, så må vi arbejde med de muligheder, som vælgerne giver os, sagde Kristian Jensen.

Partiets politiske ordfører, Britt Bager, vil dog til gengæld gerne forholde sig til udmeldingen. Og her er der ingen tvivl om, at der er fuld opbakning til formanden.

- Vi går til valg på at fortsætte det borgerlig-liberale samarbejde. Men hvis det ikke er muligt, så tror jeg, at der er rigtig mange danskere, som ønsker, at de yderfløjspartier, der er på begge sider, ikke får deres politik igennem, siger hun.

Der er folketingsvalg 5. juni. Først herefter skal de respektive statsministerkandidater forsøge at danne en regering.

Sådan forholder V-politikerne sig

  • Positivt - Jan E. Jørgensen, Preben Bang Henriksen, Jacob Jensen, Hans Christian Schmidt, Hans Andersen, Britt Bager, Erling Bonnesen, Karen Ellemann, Claus Hjort Frederiksen, Mads Fuglede, Martin Geertsen, Eva Kjer Hansen, Bertel Haarder, Peter Juel-Jensen, Carsten Kissmeyer, Marcus Knuth, Lars Christian Lilleholt, Sophie Løhde, Anni Matthiesen, Troels Lund Poulsen, Lars Løkke Rasmussen.

  • Ingen kommentar - Michael Aastrup Jensen, Louise Schack Elholm, Kristian Jensen, Karsten Lauritzen, Kristian Pihl Lorentzen, Ellen Trane Nørby, Torsten Schack Pedersen, Inger Støjberg.

  • Ikke lykkedes at få kommentar - Thomas Danielsen, Søren Gade, Jane Heitmann, Carl Holst, Jakob Ellemann-Jensen