'Et klart nej tak': Venstre vil sælge ud af Ørsted, men modstanden er stor

Salget af Ørsted-aktier skal betale for den grønne omstilling i Venstres 2030-plan.

- I klimapolitikken skal man måles på sin vilje til at prioritere og ikke bare på gode intentioner og hensigtserklæringer. Derfor er det for mig en svær, men rigtig prioritering at sælge ud af statens andel af Ørsted, sagde Jakob Ellemann-Jensen i forbindelse med Venstres præsentation af partiets grønne 2030-plan. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er blevet dyrere at være dansker, og derfor vil Venstre hverken "hæve skatten, skære i velfærden eller sende regningen videre til de næste generationer" i kampen for at sikre den grønne omstilling.

I stedet vil Venstre sælge statens andel i Ørsteds internationale vindmølleforretning og på den måde skaffe 60 milliarder kroner til at gennemføre den grønne omstilling frem mod 2030.

- Tiden er løbet fra en statslig ejerdel af den her store del af selskabet, lød budskabet i dag fra partiets formands Jakob Ellemann-Jensen, da Venstre præsenterede deres 2030-plan på et pressemødeChristiansborg.

Af de 60 milliarder kroner vil Venstre blandt andet bruge på 37,5 milliarder kroner på grønne investeringer, mere natur, renere drikkevand og mere vedvarende energi.

Derudover skal 15 milliarder kroner gå til grøn forskning og udvikling samt 7,2 milliarder kroner til blandt andet ekstra investeringer i fremtidens teknologiske landvindinger.

Se formand Jakob Ellemann-Jensen (V) fortælle om tankerne bag Ørsted-salget her:

'Klart nej tak herfra'

Planen imponerer dog ikke klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

- Vi lever i så usikker en tid lige nu, så det er mig helt uforståeligt, at man vil sælge en så vigtig del af den danske infrastruktur, siger Dan Jørgensen, der lufter en bekymring over, hvem, der kan ende med at overtage statens andel af Ørsted.

- Der vil ikke være nogen mulighed for at kontrollere, hvem der vil købe den, og den vil skulle sælges til underpris, fordi aktierne er ret lave i værdi.

Se klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensens (S) reaktion her:

Også SF's politiske leder, Pia Olsen Dyhr (SF), stiller sig uforstående overfor salget. På Twitter kalder hun forslaget for "tæt på det mest vanvittige, jeg har hørt længe".

- Ørsted har været drivende i den grønne omstilling, blandt andet fordi staten har været hovedaktionær! Og i en usikker verden, skal vi holde afgørende energiinfrastruktur i sikre hænder, nemlig alle danskeres! Så nej herfra, skriver hun.

Også Moderaternes spidskandidat Jakob Engel-Schmidt kan ikke se fornuften i salget.

- Selvfølgelig skal vi ikke sælge alle Ørsteds vindmøller, Venstre. Klart nej tak herfra, skriver han på Twitter.

De Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen er derimod afventende overfor et salg:

- Hvis man overhovedet skal gøre det, så skal vi gøre det på det mest gunstige tidspunkt. Og så skal vi se på, hvad konsekvenserne ved et salg er, siger han.

Se Søren Pape Poulsens (K) reaktion på Venstres udspil:

Jakob Ellemann-Jensen blev til pressemødet blandt andet spurgt om, om det nu også var det rigtige tidspunkt at sælge Ørsteds vindmølleforretning, når aktiekurserne for tiden styrtdykker.

- Man kan sige: Er det her det rigtige tidspunkt at sætte skub i den grønne omstilling? Ja, det er det. Det her er noget, vi skal handle på – det er noget, vi skal handle på nu, svarede Venstres formand.

Derudover afviste han, at Ørsted-andelen kan ende i hænderne på for eksempel russerne.

Det, som Venstre ønsker at sælge fra, er desuden ikke kritisk infrastruktur, påpegede Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi kommer til at høre venstrefløjen råbe og skrige det næste stykke tid om, at det er det – men det er det ikke, sagde han.

Skuffelse over manglende fokus på landbrug

De 60 milliarder fra Ørsted-salget skal ikke bare sikre rent drikkevand og mere natur. De skal blandt andet også bruges på at genindføre det grønne håndværkerfradrag, en hurtigere udrulning af fjernvarme og flere ladestandere til elbiler.

Derudover ønsker Venstre blandt andet også at indføre et forsknings- og udviklingsfradrag til erhvervslivet.

Til gengæld er landbruget så godt som usynlig i Venstres 2030-plan, og partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, afviser at svare på, om landbruget skal pålægges en CO2-afgift som industrien allerede er blevet bedt om.

Det møder kritik fra Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding.

- Både i forhold til klima, drikkevand og natur savner jeg, at man adresserer landbruget. Vi kommer ikke i mål med klimahandling, hvis vi ikke får en CO2-afgift på landbruget og får omstillet landbruget til en anden produktion, siger hun.

Så selvom hun mener, at der er "mange gode takter" i det samlede udspil, så er landbruget "elefanten i rummet", der alt i alt kun nævnes to gange i udspillet.

- Vi lykkes ikke med at beskytte drikkevandet, hvis vi ikke tager fat på landbruget og friholder meget store arealer for sprøjtning med pesticider – og vi kommer ikke i mål med vores natur og biodiversitetsmål, hvis vi ikke omdanner landbrugsareal til natur, og giver naturen mere plads, siger hun.

"Venstre vil være klar med økonomi, der kan fortsætte den grønne omstilling i landbruget, og samtidig sikre at vi fortsat har en stærk og betydelig fødevarevareproduktion i Danmark, når anbefalingerne skal behandles politisk." Sådan lyder det blandt andet i Venstres udspil. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Samme skuffelse finder man hos Den Grønne Ungdomsbevægelse.

- Vi er skuffede over, at de kan få sig selv til at lave et klimaudspil, der slet ikke tackler landbruget, siger Christian Fromberg, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Han peger på, at landbruget i 2030 vil stå for cirka halvdelen af landets udledninger og kalder derfor landbruget for ”Danmarks største forureningsproblem uden sammenligning”:

- For os at se er dette valg også et landbrugsvalg. Det er nu, at partierne skal give nogle troværdige svar på, hvilket landbrug vi skal have – et landbrug, der både kan levere gode fødevarer og som lægger beslag på et langt mindre areal og takler de drivhusgasudledninger, der vil være.

Venstre peger i øvrigt på, at et muligt salg af statens Ørsted-andel tidligst vil ske i 2023.