Exitpoll: Rød blok står til flertal

Dansk Folkeparti står til en halvering i forhold valget i 2015 - Kristendemokraterne står til godt valg, viser exitpollen.

Mette Frederiksen og den resterende del af rød blok står til et flertal, viser exitpoll. Arkivfoto.

Socialdemokratiet står til at blive Folketingets største parti, og sammen med de resterende partier i rød blok står de til at overtage flertallet i Folketinget.

Det viser DR Nyheders exitpoll, der er foretaget i dag, og som bygger på svar fra 4.550 repræsentativt udvalgte vælgere. Den offentliggøres i forbindelse med, at landets mange valgsteder lukker.

Exitpollen er ikke et foreløbigt resultat, men kan betragtes som en indikation på, hvordan valget ender.

Og hvis exitpollen viser sig at holde stik, så kan partierne, der peger på Mette Frederiksen som statsminister, altså samle de nødvendige 90 mandater sammen. De står til 50,3 procent af stemmerne.

De kan endda samle flertal uden at tælle Alternativet med, som peger på deres egen formand, Uffe Elbæk.

I exitpollen kan man også hæfte sig ved, at Dansk Folkeparti står til at blive halveret. Ved valget i 2015 fik de 21,1 procent af stemmerne, mens de denne gang ifølge exitpollen står til 9,8 procent af stemmerne.

Flere partier tæt på spærregrænsen

Der er anderledes gode meldinger for Kristendemokraterne, som står til at kravle lige over spærregrænsen på to procent. Men i og med at der en statistisk usikkerhed, kan man ikke entydigt sige, om de kommer i Folketinget eller ej.

Man kan heller ikke entydigt sige, om Stram Kurs og Nye Borgerlige kommer i Folketinget, da de begge ligger tæt på spærregrænsen.

Exitpollen viser ikke, om de partier, som ifølge exitpollen er under spærregrænsen, har mulighed for at få et kredsmandat og herved komme i Folketinget.

Desuden skal det pointeres, at exitpoll’en er en meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder blandt vælgere, efter at de har stemt til valget. Al data er indsamlet i løbet af i dag.

Exitpollen har en statistisk usikkerhed på maksimalt +/- 1,5 procent.

Ligner et markant ændret Folketing

Hermed ser det ud til, at vi får et markant ændret Folketing, selv om resultatet kan ændre sig i forhold til exitpollen. For fire år siden var det nemlig blå blok – Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Venstre – som på valgaftenen kunne samle et flertal på de 90 mandater.

Andre valgtabere er særligt Liberal Alliance, som fik 13 mandater senest. Til gengæld kan deres nuværende regeringspartnere De Konservative sandsynligvis se frem til en pæn fremgang i forhold til de seks pladser, de fik ved seneste valg.

I oppositionen er det særligt SF og Radikale Venstre, som formentligt kan se frem til det største brag af en valgfest senere. Ifølge exitpollen kan der blive tale om det, der ligner en fordobling.