For fire år siden malede DF Sydjylland gult: Nu bliver det malet over

DF går i ny måling fra at være Sydjyllands største parti til at dumpe ned på tredjepladsen.

Karsten Brønnum og Karina Adelsbøl delte tidligere i dag slik og brochurer ud i Kolding. De lader sig ikke slå ud af meningsmålinger.

For fire år siden blev Sydjylland malet gult.

Dansk Folkeparti blev valgets helt store vinder i storkredsen, der sendte hele fem DF'ere til København og Christiansborg.

Siden er bøtten vendt, og vælgerne er sivet fra partiet i sådan en grad, at partiet nu er halveret.

I en lokal måling, som Epinion har foretaget for DR i Sydjyllands Storkreds, står Dansk Folkeparti nu til blot 14,8 procent af stemmerne i det sydjyske mod 28,4 procent ved valget i 2015.

En udvikling, som ikke er gået næsen forbi de to lokale kandidater, Karina Adsbøl og Karsten Brønnum, der i dag var på gaden i Kolding for at skrabe opbakning sammen.

- Som politiker vil man jo gerne have, at det går rigtig godt, og at det er fantastisk. Meningsmålingerne går jo ofte op og ned, og så må vi se, hvad valgresultatet bliver og tage den derfra, siger Karina Adelsbøl.

Den statistiske usikkerhed knyttet til Dansk Folkepartis måling er på +/- 1,8 procentpoint.

Nummer tre i rækkefølgen

Med derouten i meningsmålingerne ser Sydjylland derfor nu ud til at skifte farve. Denne gang til blå og rød.

For både Venstre og Socialdemokratiet ligger foran partiet med henholdsvis 26,4 procent og 25,2 procent af stemmerne i storkredsen. Dog er målingen for begge partier forbundet med en statistisk usikkerhed på +/- 2,2 procentpoint.

Begge partier fik desuden 23,5 procent af stemmerne ved valget i 2015.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl erkender, at det er op ad bakke for Dansk Folkeparti, og kommer med et bud på en forklaring:

- Jeg tror, det skyldes mange ting; blandt andet, at der er nogle nye partier, der byder sig til og giver indtrykket af, at de bare lige kan komme ind med en håndfuld mandater og revolutionere det hele, og sådan er det jo nok ikke i den virkelige verden, siger han.

Opbakning til den fremmede fugl

En af de nye partier, som DF-formanden taler om, er Nye Borgerlige. For det er ikke kun de to statsministerpartier, der står til et godt valg i det sydlige Sønderjylland.

Nye Borgerlige står nemlig til at snuppe 3,8 procent af stemmerne, og det glæder naturligvis partiformand Pernille Vermund, der stiller op i kredsen, selvom hun er bosat i Snekkersten ved Helsingør.

- Selvom jeg kommer her som en fremmed fugl, så er der opbakning, og jeg kan også mærke det, når jeg kommer rundt, siger hun.

- Vi har holdt store åbne møder i mange måneder efterhånden, og når jeg kommer rundt til forsamlingshusene i den her del af landet, er det til fulde huse.

Målingen for Nye Borgerlige har en statistisk usikkerhed på +/- 1 procentpoint.

Karsten Brønnum (DF) giver ikke meget for meningsmålingerne.

Går glad i seng

Tilbage på gaden i Kolding vælger de to kandidater dog at gå optimistisk ind i de sidste dage af valgkampen.

- Hvis man lader sig påvirke af epinionsmålinger, så går man deprimeret i seng, og det gør jeg ikke, jeg går glad i seng.

- Jeg tror på det, siger Karsten Brønnum, som sætter sin lid til, at de fleste vælgere først træffer den endelige beslutning i stemmeboksen.

Tror du, du kommer ind?

- Ja, selvfølgelig. Selvfølgelig kommer jeg ind.

Sådan ser den samlede meningsmåling ud:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk