Flertal kræver skærpet tilsyn med daginstitutioner

Dokumentar viser, at 22 københavnske daginstitutioner har fået anmærkninger.

Efter TV2’s dokumentar ’Bag facaden’ om kritisable forhold i daginstitutioner er der nu lagt op til et styrket tilsyn. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Et flertal på Christiansborg vil nu have fælles regler for tilsyn af daginstitutioner i hele landet.

Det skriver Politiken.

Meldingen kommer som en reaktion på de scener i TV2's dokumentar "Bag facaden", hvor skjulte optagelser viser en hård tone mod børn i daginstitutioner i København.

I dokumentaren kommer det også frem, at tilsynsrapporter for 2018 viser, at 22 ud af Københavns cirka 400 daginstitutioner har fået røde anmærkninger for deres arbejde med området 'Sociale relationer - barn/voksenkontakt'.

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, ønsker en hel vifte af forbedringer:

- Vi vil gerne kigge på, om man kan lave mere standardiserede regler, både for tilsynet, og på den måde, man følger op på tilsynet, siger hun til DR Nyheder.

- Men vi vil også gerne have en større grad af uddannet personale i institutionerne og bedre uddannet ledelse. Og så vil vi gerne have flere hænder ud i institutionerne. Dokumentaren vidner om en problemstilling, hvor man skal gå bredt til værks, siger S-ordføreren.

Ifølge dagtilbudsloven er der i dag ingen deciderede krav til det pædagogiske tilsyn, og det varierer utrolig meget fra kommune til kommune, hvilke tilbagemeldinger der kommer fra tilsynet.

Kommunernes Landsforening (KL) gennemførte i 2017 en undersøgelse, der viste, at kun 47 ud af 98 kommunalbestyrelser får systematiske tilbagemeldinger fra det pædagogiske tilsyn.

Venstre: Langt mere åbenhed

Også De Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Venstre ønsker et styrket og mere ensartet tilsyn med daginstitutionerne.

- I dag er der meget få tilsynsbesøg, og vi mener, at der skal være mange flere. I de daginstitutioner, hvor det går godt, skal man bruge det som pædagogisk sparring. Hvor der er store problemer, skal der være ekstra meget tilsyn og ekstra meget hjælp. Og forældrene skal orienteres, siger gruppeformand Jacob Mark (SF).

I Venstre vil fungerende politisk ordfører Sophie Løhde også have langt mere åbenhed om, hvad der egentlig foregår i de danske daginstitutioner.

- Der bør være mere åbenhed og gennemsigtighed, når det handler om tilsynsrapporter, frem for at putte med oplysningerne over for forældrene. Og så skal vi have bedre normeringer og bedre kvalitet i tilsynene, siger hun.

Elisa Rimpler, der er formand for Bupl, er meget positiv over for udsigten til et styrket tilsyn af daginstitutionerne.

- Det skal spille sammen med en styrket læreplan, som er besluttet for ikke længe siden af et bredt flertal. Men det er vigtigt, at et tilsyn ikke bare bliver øget bureaukrati, men skaber en dialog mellem forvaltning og institution om kvalitet, siger hun.

I Københavns Kommune erkender børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), at det ikke er gået stærkt nok med at handle, efter at flere institutioner har fået røde anmærkninger af tilsynet.

- Jeg skal som den første erkende, at de institutioner, som var i rødt for to år siden, ikke skal være det nu. Derfor skærper vi indsatsen, så vi også kan få hastigheden skruet op, siger han.