Flyrejser er blevet allemandseje: Til nogle destinationer er priserne næsten halveret

Flere danskere tager flyet på ferie i dag, fordi priserne er styrtdykket de seneste ti år, lyder vurderingen.

Der er kommet flere og flere passagerer gennem de danske lufthavne de seneste 10 år. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Mens priserne på flybilletter er faldet markant de seneste 10 år, så er antallet af passagerer i de danske lufthavne samtidig boomet.

Ifølge Alexander Josiassen, der er professor i turisme og marketing ved CBS, kan der umiddelbart være to forklaringer på stigningen i antallet af passagerer.

Den ene kan være, at de velhavende, der i forvejen fløj meget, er begyndt at rejse mere. Den anden er, at familier, som førhen ikke tog et fly på ferie, nu har fået råd til det netop på grund af de faldende priser.

- Der findes ikke forskning på området, der siger noget specifikt om det her. Men hvis man tager udgangspunkt i priselasticiteten – altså hvor meget prisændringer vil have af betydning for efterspørgslen – så er det helt naturligt, hvis en stor del af stigningen skyldes, at flere mennesker simpelthen er begyndt at rejse med fly, forklarer Alexander Josiassen

Vi ser altså i højere grad, at børnefamilier tager weekendture til de europæiske storbyer eller at unge, der holder sabbatår, også tager flyveren til Tokyo.

- For dem, som for ti eller 20 år siden tog på griseferie hver tredje år, er det nok ikke længere så fremmed at tage en weekendtur til London eller Paris, siger Alexander Josiassen.

Alle kan flyve i dag

Hos prissammenligningssiden Travelmarket er forklaringen den samme.

Den har siden 2009 publiceret Dansk Flyprisindex, hvor udviklingen i prisen på flybilletter til både europæiske destinationer og interkontinentale destinationer kan måles.

Ole Stouby, der er direktør hos Travelmarket forklarer:

- Vi har set et voldsomt prisfald på flybilletter siden 2009. Og når vi har lave priser i markedet, så kommer der flere rejsende, og det vil nok bare fortsætte, så længe vi ser de her priser i markedet.

Eksempelvis er prisen på en flybillet til Thailand næsten halveret siden 2009, mens billetten til Sydney eller Dubai i dag kan fås en tredjedel billigere, viser tallene fra Dansk Flyprisindex.

- En flybillet til London eller Barcelona koster ofte mindre end en togbillet fra Vejle til København. Så alle kan komme ud at rejse, siger Ole Stouby.

Priser vil falde mere

Når priserne er så lave i dag er det fordi, der har været en voldsom konkurrence mellem flyselskaberne de senere år.

Og der er ingen tegn på, at konkurrencen bliver mindre de kommende år, fortæller Ole Stouby.

- Flyselskaberne åbner flere ruter, og mange af dem har større fly og større kapacitet. Det vil sige, at der stadig vil være et overskud af flybilletter i markedet, og det gør, at priserne vil blive ved med at falde, siger han.

Facebook
Twitter