Første dag med Frederiksen for bordenden: 'Der er meget, der bliver svært. Vi starter med klimakrisen i morgen"

De blå partier kom på høflighedsvisit, men de røde kom med krav til Mette Frederiksen.

Efter første dag med regeringsforhandlinger har Mette Frederiksen nu fået sig en lang liste med krav, der skal indfries - eller i hvert fald imødekommes - før hun kan sætte sig til rette bag skrivebordet i Statsministeriet.

Men efter møderækken med samtlige partier i Folketinget var Mette Frederiksen positiv.

- Der er meget, der bliver svært, men lige nu vil jeg glæde mig over en første god dag, forklarede hun.

- I morgen forhandler vi så videre med de partier, som er allertættest på, og det bliver en dag, hvor vi diskuterer klima, natur og miljø.

SF: Vi talte ikke bogstavkombinationer

For De Radikale var mødet også en chance for at blive klogere på, hvad Socialdemokratiet vil, for deres position var kendt, forklarede Morten Østergaard.

- Vi fik en god kop kaffe, en første snak, men ikke så meget mere end det.

Hvor lang tid kommer det her til at tage?

- Det har jeg ikke noget bud på, men hvis det skal foregå i det tempo, som det gjorde i dag, så kommer det nok til at tage noget tid, vil jeg tro, grinte Morten Østergaard, da han kom ud fra mødet som den sidste.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, gjorde det klart, at Enhedslisten er parat til at modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk regering, hvis Socialdemokratiet ikke kommer dem nok i møde.

Partiet har en række krav på udlændingeområdet, velfærd, ulighed og klima.

- Det er klart, at noget af det, vi skal diskutere meget på vores foranledning, er kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen, men klima er også rigtig vigtigt.

- Vi kommer til at vurdere den samlede pakke, sagde Skipper, der kaldte dagens møde for "de indledende knæbøjninger".

SF-formand Pia OIsen Dyhr havde en liste med 15 forhandlingskrav med til mødet - og et ønske om en regering med flere rød-grønne partier. Men der blev slet ikke diskuteret bogstavkombinationer, sagde Pia Olsen Dyhr efterfølgende:

- Vi talte om politik. Og der fremhævede vi en klima-indsats, minimumsnormeringer og børnefattigdom.

Alternativet vil ikke danne grundlag

Alternativet har peget på Uffe Elbæk som statsminister og ønsker at stå uden for blokkene.

Derfor har partiet også tidligere gjort det klart, at det ikke vil være med til at danne parlamentarisk grundlag for Mette Frederiksen, og sådan var meldingen også til hende i dag.

- Vi er den frie politiske stemme – også i den periode, vi går ind i. Samtidig har jeg sagt, at vi vil arbejde konstruktivt sammen med den regering, der eventuelt bliver dannet. Og vi havde faktisk en rigtig god snak, forklarede politisk leder Uffe Elbæk.

Han regner også med at blive inviteret til en kop kaffe senere i forløbet.

De blå partier var på 'en høflighedsvisit'

Mette Frederiksen havde inviteret alle Folketingets partier til forhandlinger, selvom det næppe bliver på blå mandater, hun kommer til at danne regering.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kaldte sit korte møde med S-toppen for "en høflighedsvisit" og understregede, at DF kommer til at sidde i opposition til en mulig S-regering med Mette Frederiksen som statsminister.

- Hun har helt givet snuppet nogle af Dansk Folkepartis vælgere ved det her valg, men hun har gjort det på et løfte om, at hun kun vil være statsminister, hvis den stramme udlændingepolitik fortsætter. Det skal vi holde hende fast på, sagde DF-formanden, der ved valget mistede 21 partifællerChristiansborg.

Venstre fik omvendt ni mandater mere ved valget, og her fastholder formand og fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han fortsat mener, at Danmark vil være bedst tjent med en regering hen over midten i dansk politik. Men det var ikke på dagsordenen, da han mødte Mette Frederiksen i dag.

- Det har vi ikke talt om, for hun afsøger lige nu muligheden for at danne en S-regering, sagde Løkke.

Forventer du at blive indkaldt til et nyt forhandlingsmøde?

- Det styrer Mette Frederiksen som kongelig undersøger.

Hvor Lars Løkke Rasmussen fortsat ser potentiale i en regering med Socialdemokratiet, så stod det helt anderledes til for Konservative, forklarede formand Søren Pape Poulsen, efter han havde været på visit.

- Der kom en rigtig god samtale ud af det. Jeg tror godt, man kan sige, at vi har en fælles erkendelse af, at vi ikke skal i regering sammen, sagde han og forklarede desuden, at de to partier godt kan samarbejde, blandt andet på retsområdet.

'Det bliver dyrt at være dansker'

Liberal Alliance, der fik et katastrofevalg og blev barberet ned fra 13 mandater til blot fire, havde ikke meget at glæde sig over efter mødet med Mette Frederiksen.

Det forklarede Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der forinden havde meldt ud, at han ikke ønsker at blive ny politisk leder i Liberal Alliance.

- Det bekræfter mit indtryk af, at det bliver dyrt at være dansker i de kommende år, og der vil vi jo kæmpe for, at det ikke skal blive helt så dyrt, som Mette Frederiksen forestiller sig. Vi vil kæmpe for en ansvarlig økonomisk politik og for, at den enkelte borger ikke skal belastes af forbud og regler.

For Folketingets nye parti, Nye Borgerlige, var mødet både "positivt og meget konstruktivt".

Partiformand Pernille Vermund oplevede en lyttende og god dialog om udlændingepolitikken og mener også, at der er områder, hvor de to partier kan nå hinanden - for eksempel i forhold til at decentralisere ansvaret i den offentlige sektor.

- Og det er jo fuldt i tråd med Nye Borgerliges politik. Så både på decentraliseringen og afbureaukratiseringen er der områder, hvor jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at vi kan finde hinanden, forklarede hun.

Mette Frederiksen forhandler videre i pinsen. Der er ingen formel deadline for, hvornår den nye regering skal være dannet. Og Mette Frederiksen konstaterede, at hun ikke har lavet planer i sommerferien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter