Førstegangsvælgeren Jonas vil være landmand, men frygter for bacon-salget til Storbritannien

Igennem hele valgkampen sætter DR en række førstegangsvælgere i direkte kontakt med politikerne.

Jonas Stiller går til dagligt på EUX på Nordjyllands Landbrugsskole. (Foto: Casper helmer)

5. juni skal 19-årige Jonas Stiller som så mange andre af os stemme ved Folketingsvalget.

Med sin alder er han førstegangsvælger og har altså aldrig stemt ved et Folketingsvalg før.

Han er en del af P3’s panel af unge førstegangsvælgere, og for at gøre ham klogere på, hvad han egentlig skal stemme i næste måned, stiller P3 ham over de næste uger i direkte kontakt med politikerne, så han kan spørge om lige præcis det, han går op.

Jonas Stiller kommer fra Brovst og går til dagligt på EUX på Nordjyllands Landbrugsskole for at blive landmand, og derfor er han bekymret for, hvad der skal ske med fremtiden.

- Det er et stramt erhverv, og det er svært at komme ud som nystartet, så det er spændende at se, om der er noget, der hedder landbrug i fremtiden, siger han.

Lige nu er han nervøs for, hvad der egentlig kommer til at ske med landbruget, hvis det bliver et hårdt brexit - altså et britisk farvel til EU uden nogen aftale. Danmark eksporterer årligt fødevarer for 12 milliarder kroner til Storbritannien.

Politikeren, der i denne omgang skal forsøge at gøre Jonas og vælgerpanelet klogere, er Michael Aastrup Jensen, udenrigs- og udviklingsordfører i Venstre.

0:00

Jonas Stiller, 19 år og førstegangsvælger

Har I tænkt over, hvad der skal ske med vores eksport inden for landbrug og fødevarer til Storbritannien, når de ryger ud af EU?

Michael Aastrup Jensen, udenrigs- og udviklingsordfører (V)

- Jeg er fuldstændig enig i din bekymring. Jeg bor selv i Østjylland, hvor der er store mastodonter som Danish Crown, Tulip og Arla, der ligesom I landmænd også bliver voldsomt ramt, hvis vi ikke kan eksportere til Storbritannien, der er et kæmpestort marked for os.

- Og derfor skal vi også gøre alt, vi kan for at få en ordentlig skilsmisseaftale, når Storbritannien forlader os.

- Det er noget af det, som Lars (Løkke Rasmussen red.) også tager meget alvorligt, og vi prøver at være de voksne i det store slagsmål, der er mellem EU på den ene side og Storbritannien på den anden. Problemet er bare, at hvis ikke Storbritanniens parlament stemmer en eller anden form for aftale igennem, hvor de jo indtil videre har sagt nej rigtig mange gange til forskellige skilsmisseaftaler, så er det svært. Derfor er det eneste, vi kan gøre at presse på og simpelthen prøve at bygge bro mellem EU og Storbritannien.

- Hvis det bliver et hårdt brexit, som vi stadig ikke håber på, så skal alle varer behandles af en tolder. Derfor har vi ansat mange, mange flere toldere til at være klar på den opgave, sådan at det i hvert fald ikke er i danske havne, at landbrugsprodukterne bare står og venter på, at der kommer en tolder forbi. Så vi er klar til det, hvis det bliver et hårdt brexit.

Ved du ikke, hvad du skal stemme til Folketingsvalget? Tag DR's kandidattest her og se, hvilke partier og politikere du er mest enige med. Du kan også tage kandidattesten for europaparlamentsvalget her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk