Folketinget er mest for mænd: 'Partierne glemmer, at de skal ligne vælgerne'

Kun lidt mere end hver tredje folketingsmedlem er kvinde. Partierne skal stramme op, hvis det skal ændres, siger valgforsker.

Ifølge Folketingets Oplysning sidder de mandlige politikere på 62,6% af stolene i folketingssalen. De kvindelige politikere sidder på 37,4%. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Danske kvinder var blandt de første i verden til at få stemmeret i 1915.

Og Danmark var landet, der fik verdens første kvindelige minister, der var demokratisk valgt: Det var socialdemokraten Nina Bang tilbage i 1924.

Men de seneste år er ligestillingen i dansk politik gået i modsat retning, når man kigger på statistikkerne.

Da socialdemokraten Helle Thorning-Smith blev statsminister i 2011 sad kvinderne på 39,1 procent af stolene i folketingssalen. Men efter valget i 2015 var det tal faldet til 37,4 procent, viser tal fra Folketingets oplysning.

Og det smitter af på Danmarks placering på EU's Gender Equality Index fra 2017.

Her ligger Danmark på en 6. plads, når man kigger på, hvor meget magt kvinder har i politik. Et ryk ned af rangstien fra 2010 og 2012, hvor vi fik vi en tredjeplads.

Men hvorfor er der ikke flere kvinder i dansk politik? Og hvorfor er det overhovedet vigtigt med en ligelig fordeling? Det har P3's nyhedspodcast Den daglige dosis sat sig for at undersøge.

0:00

Partierne skal på banen

Skal tallene ændre sig, så skal partierne blive bedre til at finde kvinder, der vil sætte deres navn på kandidatlisterne, mener valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Der er nemlig langt flere mænd end kvinder, der er medlem af et politisk parti.

- Partierne glemmer at sikre sig, at partiet repræsenterer nogen, der ligner vælgerne. Så det kræver en ekstra indsats fra partiernes side, siger Kasper Møller Hansen.

Stem på kvinderne

Og en mere ligelig fordeling er altså vigtig, mener Dansk Kvindesamfund, der har igangsat kampagnen "Alt at vinde, stem på en kvinde", der skal få flere danskere til at stemme på en kvinde ved folketingsvalget den 5. juni.

Men opfordringen handler ikke om, at de mandlige folketingspolitikere ikke gør det godt, understreger Louise Kjølsen, bedre kendt som Twerkqueen, som er en af frontfigurerne for kampagnen.

- Det handler ikke om, at mænd ikke er ligeså kompetente. For det er de. Men det handler om at være bevidst om, at normen er en mandlig politiker. Og hvis man ikke tager et aktivt valg om at stemme på en kvinde, så er det en mand, man stemmer på, siger Louise Kjølsen.

Den skæve fordeling af mænd og kvinder i folketinget vil ifølge Louise Kjølsen betyde, at politikken og synet på samfundet bliver for ensformigt.

- Hvis ikke forskellighed er repræsenteret, der hvor vi laver lovene, så er det ret op ad bakke at være anderledes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk