'Lev med det' var en fejl - det var det ikke at slå minkene ned, siger Mette Frederiksen

På valgkampens 2. dag var der åbningsdebat i Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen under åbningsdebatten i Folketinget i København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Folketingets åbningsdebat bød på over et halvt døgns politisk debat, da den i dag blev afviklet på den officielle valgkamps 2. dag.

Klimakset indfandt sig dog klokken lidt i 22, da Mette Frederiksen gik på talerstolen for at takke for en god debat og for at minde om politikernes respekt for hinanden.

- Der er tillid og respekt mellem os kolleger. Der findes ikke et blåt Folketing og et rødt Folketing – der findes kun et Folketing, lød det ganske i tråd med Mette Frederiksens ønske om en bred regering over midten.

'Lev med det' var en fejl

Dernæst gik hun straks i gang med at påtale den snak om fejl under coronapandemien, der havde været i gang tidligere på dagen. Og hun vedkendte sig en række.

- Det var en fejl, at vi ikke fandt nogle bedre muligheder for, at folk kunne sige farvel til hinanden på hospicer og hospitaler, men vi frygtede smitte.

- Det var også en fejl, da jeg på et andet pressemøde sagde "lev med det". Det var tænkt som et forsøg på at forsvare nogle mennesker, der stod midt i krisehåndteringen.

En ting, der gang på gang var blevet spurgt ind til hele dagen fra de andre partier, var Mette Frederiksen dog ikke klar til at kalde en fejl.

- Det var ikke en fejl at slå minkene ned i Danmark. Jeg kunne godt holde en lang tale om den risikovurdering, vi modtog, og vores bekymring for hele verden og vaccinernes effekt. Det har vi gjort ved flere andre lejligheder.

Massivt angreb på Mette Frederiksen

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, havde kort efter statsministerens åbningsmonolog et spørgsmål, han efterhånden må siges at have en vis erfaring i at stille:

- Mener statsministeren oprigtigt, at statsministeren ikke har begået fejl i forbindelse med minkskandalen?, lød det fra partiformanden.

Af Mette Frederiksen blev leveret et svar, som hun heller ikke er helt utrænet i at svare.

- Der blev begået fejl, det siger jo sig selv.

- Men Minkkommissionen siger jo klart, at statsministeren – som jo er undertegnede – at jeg ikke var vidende om, at der ikke var hjemmel, og at jeg i øvrigt har overholdt min sandhedspligt over for Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen (M) har før hentydet til, at Mette Frederiksens ønske om en regering over midten minder ganske meget om den manøvre, han selv foretog sig i valgkampen i 2019. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Konservatives Rasmus Jarlov fortsatte med at angribe Mette Frederiksen på minkområdet.

Han ville vide, hvorfor regeringen ikke stoppede den tempobonus, man gav minkavlerne for at slå deres dyr hurtigt ned, når man fra Folketingets side anbefalede det.

Et spørgsmål, som Mette Frederiksen ikke købte præmissen for.

Senere fulgte Alex Vanopslagh (LA) og Sophie Løhde (V) også op med yderligere kritik. Både af minkhåndtering og statsministerens magtfuldkommenhed.

- Det er ikke rigtigt, det er meget dygtigt "spunnet", at magtfuldkommenhed skulle være årsagen til at minkene blev slået ned, lød afvisningen fra Mette Frederiksen.

Og hvad der egentlig er på spil for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ved dette valg, kan du høre her:

Politikerne stod op med minkene

Minkskandalen havde allerede flere gange tidligere på dagen givet anledning til hårde angreb på Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, da han var på Folketingets talerstol.

- Har statsministeren begået fejl i minkskandalen. Ja eller nej?, lød det fra Jakob Ellemann Jensen.

Til det lød svaret fra Rasmus Stoklund.

- Ja, der blev begået fejl, men det var ikke statsministeren, der var klar over, at der blev begået fejl.

Åbningsdebatten sluttede omkring klokken 23.30, efter der også var blevet diskuteret flere andre spørgsmål end minkskandalen.