Fredericia efterlyste flere frivillige: Her styrer teenagere valget

Kommunen har lagt sig i selen for at få unge til at melde sig som tilforordnede - og det har virket.

Regionsrådsmedlem Bente Gertz (S) har været med til mange valg, mens Niels Bruun er ny tilforordnet ved Fredericia Gymnasium. (Foto: Janus Duus-Larsen © dr)

Håret er nok lidt gråt og sparsomt, og der er fine rynker bag brillen på mange af de tilforordnede, der styrer slagets gang på valgstederne.

Men i Fredericia har kommunen gjort en indsats for at få unge til at melde sig som valgtilforordnede. Blandt andet har man været ude på alle ungdomsuddannelser i Fredericia for at sætte plakater op.

Den indsats har virket, for ved dagens valg til Folketinget er flere end ti procent af de tilforordnede i Fredericia Kommune mellem 18 og 20 år.

Der er flere grunde til, at kommunen gerne vil have unge med som tilforordnede. Det fortæller specialkonsulent i Fredericia Kommune Tine Gellert.

- Det er en mulighed for at se, hvordan demokratiet fungerer i praksis bag kulisserne, og den mulighed vil vi gerne dele med de unge, siger hun og tilføjer, at tidspunktet på året også betyder noget, fordi mange af de unge har læseferie fra deres uddannelser.

- På denne årstid har de unge typisk lidt bedre tid til at hive en dag ud af kalenderen, siger Tine Gellert.

Niels tæller stemmerne

En af dem, der har meldt sig som valgtilforordnet, er den 19-årige gymnasieelev Niels Bruun, der tilbringer dagen på Fredericia Gymnasium. Det er kommunens største valgsted med 10.802 stemmeberettigede.

- For det første har jeg læseferie, så det er relativt nemt at finde tid. For det andet synes jeg, at det er en god gerning at bidrage til fælleskabet og demokratiet. Så det var noget, jeg nærmest følte, jeg skulle, da jeg fandt ud af, at der manglede tilforordnede, siger han.

Han forstår godt, hvorfor Fredericia er gået efter at få de unge med.

- Jeg synes, det er en god idé at få en gruppe valgtilforordnede, der repræsenterer de, der skal stemme. Det er fint, at de unge ser nogen, de kan relatere sig til, når de kommer ud på stemmestederne, siger Niels Bruun.

Og så giver det også en god følelse i maven at deltage i valget.

- Det er rart at være ung og føle, at man bidrager med noget, selvom man måske ikke betaler så voldsomt mange skattekroner.

Unge fik lyst til flere valg

Fredericia Kommune havde også mange unge tilforordnede ved det nylige valg til Europa-Parlamentet, og her fik mange af de unge blod på tanden.

- Dem jeg har talt med havde en god dag. Efter valget til Europa-Parlamentet havde jeg en del unge, der ringede og spurgte, om de også kunne få en plads til folketingsvalget, fortæller Tine Gellert.

Niels Bruun var også med i sidste uge, og det var en rigtig god oplevelse.

- Det var en festdag. Der var mange mennesker, og der var en god stemning med smil hele dagen igennem. Forhåbentlig kommer der endnu flere glade mennesker til folketingsvalget, siger han.

Facebook
Twitter