Fremtrædende Venstrefolk bakker op om Løkkes tanker om SV-regering

Yderpartierne risikerer at få for meget magt, lyder det fra Venstre-folkene.

Venstres finansordfører Jacob Jensen (tv), retsordfører Preben Bang Henriksen (mf) og EU-ordfører Jan E. Jørgensen (th). Arkivfoto

Der er opbakning at spore fra tre fremtrædende medlemmer af Venstre til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tanker om, at Socialdemokratiet og Venstre kan gå i regering sammen efter et valg.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, siger direkte, at han i den nuværende situation foretrækker en SV-regering frem for at fortsætte den nuværende borgerlige regeringskonstellation mellem Venstre, Konservative og Liberal Alliance med Dansk Folkeparti som støtteparti.

- Et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokraterne er det bedste for Danmark i den nuværende situation, lyder det fra Jacob Jensen, der stiller op for Venstre på Sjælland.

- Vi skal bekæmpe enhver form for ekstremisme både på venstre- og højrefløj. Jeg er liberal til fingerspidserne, tilføjer han.

Han ønsker en politisk ledelse af Danmark, hvor det ikke er yderfløjene, der har den afgørende indflydelse. En ledelse, som mange danskere vil kunne se sig i, mener Jacob Jensen.

'DK er i undtagelsestilstand'

Også Jan E. Jørgensen, EU- og kommunalordfører for Venstre, støtter tankerne om en SV-regering efter et valg.

- Jeg synes, det er indlysende rigtigt i den situation, vi står i lige nu, lyder det fra Jan E. Jørgensen, der stiller op for Venstre i København.

Han mener, at en regering hen over midten i dansk politik er nødvendig for at sikre, at yderfløjene ikke får for meget magt.

- Danmark er i en form for undtagelsestilstand, hvor vi har nogle partier ude til venstre, som stiller fuldstændig urealistiske krav, og hvor vi har nogle partier ude til højre, som også stiller fuldstændigt urealistiske og i øvrigt meget usympatiske krav, siger han.

Af yderfløjspartier på højrefløjen nævner han Stram Kurs, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti "på en dårlig dag", som han siger.

Lige nu ser det ikke ud til, at Venstre, Konservative og Liberal Alliance kan få flertal sammen, heller ikke sammen med Radikale eller Dansk Folkeparti, og Jan E. Jørgensen mener desuden, at samarbejdet med Dansk Folkeparti på det seneste er blevet meget vanskeligt.

Bekymringen om, hvorvidt Venstre vil komme til at spille andenviolin i en SV-regering, fylder ikke meget.

- Venstre har altid sat landets interesser forud for partiets interesser, og Venstre har været i regering før uden at have statsministerposten, siger han.

Han understreger dog, at Venstre har den bedste statsministerkandidat af de to partier.

'Der skal hugges en hæl og klippes en tå'

Venstres retsordfører og kandidat i Nordjylland, Preben Bang Henriksen, mener, at det bør undersøges nøje, om et SV-regeringssamarbejde kan lade sig gøre.

- Et samarbejde hen over midten mellem de partier, der er vant til at tage ansvar, det er bestemt at foretrække, så det er jeg stor tilhænger af, siger han.

Han hæfter sig ved, at Venstre og Soicaldemokratiet allerede nu stemmer meget ens i Folketinget og samarbejder på livet løs i kommunerne.

Også bekymringen for, at yderfløjene får uproportionalt meget magt efter et valg, fylder hos ham.

- Sådan som tingene ser ud nu, frygter jeg, at yderfløjene vil få alt for meget indflydelse til skade for Danmark efter valget, siger han.

Der er dog et lille men:

- Det er selvfølgelig klart, at et samarbejde med Socialdemokratiet ikke bare er at sætte to bogstaver sammen. Der skal også være et regeringsgrundlag, og der skal selvfølgelig hugges en hæl og klippes en tå indimellem, ikke mindst på skatteområdet, hvis vi skal finde sammen, lyder det fra Preben Bang Henriksen.