Gasprisen til politisk debat: Boligmarkedet er også ramt

Energimærket spiller i endnu højere grad en rolle på boligmarkedet.

- Vi sidder med en oplevelse af, at kunderne er meget usikre på fremtiden omkring varmeform og omkostningerne, siger ejendomsmægler. (Arkivfoto) (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix Denmark)

Priserne på el og varme er på himmelflugt, og det er et af de helt store temaer ved valget til Folketinget.

De stigende priser mærker danskerne ikke bare i hverdagen, men også i forbindelse med boligkøb. Især når snakken falder på gaspriserne.

- Vi oplever, at boligkøberne er blevet væsentligt mere opmærksomme på energimærket og opvarmningsform. Det er helt naturligt, for flere steder er det gået fra en moderat udgift til en stor udgift, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker ved Nordea Kredit.

Hun tilføjer, at der dog ikke er meget, der er "usælgeligt", hvis det eksempelvis er gasopvarmet.

- Men køberne er naturligvis mere opmærksomme på, at der kan være lang leveringstid på at få installeret alternative opvarmningskilder.

Flertal på Christiansborg har de seneste måneder forsøgt at hjælpe pressede borgere. Blandt andet ved at give mulighed for at indefryse en del af energiregningen denne vinter.

Tidligere på året gjorde en ny ordning det også billigere at låne penge til anskaffelsen af en varmepumpe.

Sagde nej til gas

En af dem, der har droppet boligdrømmen, er Martin Hilsted. Han og familien havde fundet en lejlighed i Espergærde i Helsingør Kommune, som gav flueben ved alle de vigtige parametre i boligsøgningen.

På et punkt gjorde den dog ikke: opvarmningskilden.

- Lejligheden opvarmes med gas, så vi endte med at takke nej. Jeg synes ikke, at jeg vil købe en lejlighed, når jeg ikke ved, hvad jeg kommer til at betale hver måned. Det kan jeg ikke leve med.

Han fortæller omvendt, at familien ville kunne acceptere, at de flyttede ind et sted, hvor varmeregningen steg en smule.

- Men det her er 100 procent på grund af usikkerheden. Jeg kunne godt leve med, at det kostede lidt mere hver måned, men når jeg ikke ved, om det bliver ved med at stige, det kan jeg ikke leve med, siger han.

Martin Hilsted er lærer og bor i Nivå med sin kone og to børn.(Privatfoto)

Ejendomsmægleren opfordrede ham sågar til at komme med et bud, der lå væsentligt under udbudsprisen.

- Så kunne pengene i stedet gå til en eventuel stigning i gaspriserne de kommende år. Men det ville vi ikke.

Økonom: Rammer hårdere i Nakskov end Vedbæk

Udfordringerne ses ikke kun i Skarp-Salling og Espergærde. Ifølge Danmarks Statistik var der per 1. januar i 412.000 boliger opvarmet med naturgas.

Boligøkonom Curt Liljegren, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, fortæller, at energikrisen endnu ikke for alvor har afspejlet sig i boligpriserne. Han tilføjer, at selvom der er gasfyr spredt ud over hele landet, har konsekvenserne alligevel en regional slagside.

- Hvis du nu eksempelvis skal erstatte et naturgasfyr med en varmepumpe til 115.000 kroner, så vejer udgiften tungere i Tønder eller Nakskov end i Vedbæk eller i en stor lejlighed på Frederiksberg.

- For det første har du en lavere indkomst, og hvis du skal ud at tage et lån, så er det slet ikke sikkert, at din bank vil acceptere det.

Ejendomsmægler: Det er relativt tydeligt

Holbæk Kommune er en af de kommuner, man ret beset kan kalde en "gasby". Her opvarmes langt over halvdelen af boligerne med naturgas.

Det mærker Michael H. Jørgensen, der er ejendomsmægler for Home i Holbæk og Odsherred.

- Det er ikke noget, vi fører statistik over, men det er relativt tydeligt. Energipriser fylder rigtig meget for køberne, når de er ude at kigge på bolig.

- Vi sidder med en oplevelse af, at kunderne er meget usikre på fremtiden omkring varmeform og omkostningerne. Det er selvfølgelig især priserne på naturgas, som virkelig er en udfordring for mange kunder.

Michael H. Jørgensen fortæller, at de taler både med sælgere og købere om at få udskiftet varmekilden.

- Det er noget, der optager kunderne, men lige nu er det noget, hvor der kan være ret lang leveringstid på andre løsninger.

Hans vurdering er, at det vil kunne afspejle sig i liggetiderne i hans område, men husker på, at stigende renter, krig i Europa og inflationen også spiller ind.

Hver dag under valget udkommer DR's politiske podcast, Slotsholmen, med et nyt afsnit. Du kan lytte med her:

Livsfarlig tudsefisk-parring