Gaspriser tvinger Henrik til at flytte - landsby frygter døden, hvis flere gør det samme

I går var landsbyen Skarp Salling samlet til krisemøde for at snakke energipriser - og byens fremtid.

Selvom Henrik Sørensen og hans kone er glad for Skarp Salling har energipriserne tvunget dem til at flytte. Parret ville ellers gerne være blevet boende. (Foto: © Trine Dam, DR Nórdjylland)

Flyttekasserne bliver samlet en for en. Og forsigtigt bliver bøger, bryllupsbillede og blomstervaser pakket ned.

Henrik Sørensen og hans kone er egentlig glade for at bo i det lejede hus i den nordjyske landsby Skarp Salling. Og faktisk var de også glade for det gasfyr, som sikrer en behagelig temperatur i hjemmet og varmt vand til et bad, da de flyttede ind for 3,5 år siden.

Men nu er det netop gasfyret i kælderen, som tvinger dem til at flytte.

- Vi ser lige nu frem mod gasregninger på mellem 70-75.000 kroner det kommende år. Det er vores økonomi simpelthen ikke til. Jeg er kun taxachauffør, og de penge har vi slet ikke.

I Skarp Salling står en stor del af borgerne selv for at opvarme de 103 husstande i byen med enten træpiller eller gas. Derfor er Henrik Sørensen langt fra den eneste i byen med en presset økonomi.

Selvom hans kone også er i arbejde og tjener penge i sit job som rengøringsassistent, så er parret lige nu nødt til at bruge af deres opsparing for at betale regningerne.

Men det kan de ikke blive ved med, og sidste regning på knap 20.000 kroner for bare to måneders gas, var dråben.

- At se den regning var som at blive slået i maven. Jeg tænkte: ’Hvor finder vi de penge henne?’ Det var det, der fik os til at sige, at der her kan vi ikke. Vi må finde en anden løsning og flytte.

Henrik Sørensen fortæller, hvorfor han må flytte fra den by, han ellers er glad for at bo i.

Byen var samlet til krisemøde

Henrik Sørensen og hans hustru har i stedet fundet en ny lejebolig. Og selvom de flytter til en anden landsby kun 10-15 minutter væk fra Skarp Salling, så kan de spare omkring 4.000 kroner hver måned i det nye hus, som er opvarmet med en varmepumpe.

En tur i banken for nyligt fik parret til at droppe alle muligheder for at blive boende i Skarp Salling.

- Vi fik at vide, at så skulle vi finde 5-6.000 kroner ekstra om måneden bare til el og gas. Det har vi ikke pengene til.

Bekymringen for at flere borgere bliver tvunget fra byen fik i går lokale kræfter til at holde borgermøde. Her mødte flere end 100 beboere frem for at finde løsninger og få hjælp.

Men også for at diskutere, hvordan lokalsamfundet i Skarp Salling overhovedet kan bevares.

I videoen kan du komme med til borgermødet i Skarp Salling.

- Hvis det fortsætter, og der ikke kommer noget hjælp, så er det i sidste ende et spørgsmål om vores landsbys overlevelse, siger initiativtager til borgermødet Else Wiese.

På borgermødet var der enighed om, at politikerne på Christiansborg må komme på banen.

- Jeg opfordrer politikerne til at komme ud af deres boble. Prøv at kom ud at se, hvordan det er er at være dansker i dag. Som jeg hører det, lyder det som om, at det har de fuldstændig glemt, lyder det fra Else Wiese.

Hvorfor er det vigtigt, at Skarp Salling også eksisterer som by efter energikrisen er overstået?

- Skarp Salling er jo et velfungerende samfund, som har eksisteret i mange, mange år. Der skal også være plads til os i Danmark. Vi er godt klar over, at vi nok aldrig får de samme midler som de større byer. Men vi skal stadig have en plads i det her samfund. Jeg mener, vi er lige så vigtige som alle andre mennesker i det her samfund.

Kan ikke se, at politikerne ’tager deres ansvar alvorligt’

Flertal på Christiansborg har de seneste måneder forsøgt at hjælpe pressede borgere. Blandt andet ved at give mulighed for at indefryse en del af energiregningen denne vinter. Tidligere på året gjorde en ny ordning det også billigere at låne penge til anskaffelsen af en varmepumpe.

Men Skarp Salling har brug for hjælp nu, fortæller Else Wiese, som savner mere hjælp fra folketingspolitikerne. Efter valget blev udskrevet i går, har emnet også fået betydning for, hvilket kryds hun vil sætte den 1. november.

- Det har forstærket min oplevelse af, hvorhenne jeg skal sætte mit kryds. Det bliver formentlig en blank stemme, jeg afgiver. For jeg ser ikke nogen landspolitikere virkelig tage deres ansvar alvorligt.

Hos interesseorganisationen Landdistrikternes Fællesråd deler formand Steffen Damsgaard Skarp Salling-borgernes bekymring.

I Skarp Salling er der efter planerne andre varmekilder på vej. Men de ligger flere år ude i fremtiden. (Foto: © Søren Flytkjær, DR Nórdjylland)

- Det her kan sagtens være dråben for en by som Skarp Salling, og at der nu vil ske en større fraflytning fra byen. Det er den samme bekymring, vi har for mange landsbyer, som i dag har gas eller tilsvarende dyre varmekilder.

Også hos Landdistrikternes Fællesråd forsøger Steffen Damsgaard at råbe politikerne op. Og selvom formanden glæder sig over vinterpakken, der blev indgået aftale om i sidste måned, så er der brug for mere hjælp - nu.

- Der er behov for, at man får hjulpet med den omstilling, og det kan kun gå for langsomt. For mens vi venter på, at folk får omstillet til en anden energikilde, så flytter folk og rykker mod de større byer. Jeg er bekymret for, at den pakke ikke adresserer de udfordringer godt nok.

Minister: ’Det er uhyggelige tider, vi er i’

Da statsminister Mette Frederiksen i går udskrev valg, var nogle af de første ord ud af statsministerens mund:

- Priserne stiger på alt det, vi har brug for. På mad i supermarkedet, på strøm og på varmen. Den utryghed, det er den vigtigste politiske opgave lige nu.

Og mens borgerne i Skarp Salling samledes til borgermøde, fyldte de stigende energipriser også meget, da de 14 partiledere i går aftes mødtes til debat.

Hos Socialdemokratiet løfter erhvervsminister Simon Kollerup sløret for, at der muligvis kan være mere hjælp på vej.

- Vi sidder faktisk som regering og kigger på, om der er flere skridt man kan tage. Det er bare vigtigt for os, at hvis vi gør noget, så skal pengene findes et andet sted – i modsætning til under corona, hvor man sendte masser af penge ud i økonomien, næsten uden videre.

- Hvis du sender penge ud uden videre, så risikerer du faktisk at priserne stiger endnu mere, og så har man jo tabt i en by som Skarp Salling.

I Skarp Salling er borgerne nervøse for, at landsbyen dør. Er det en frygt, du også har?

- Jeg deler den bekymring. Jeg synes, det er uhyggelige tider, vi er i lige nu.

Hos Konservative, hvis formand Søren Pape Poulsen også har meldt sig på banen som statsministerkandidat, vil landdistriktsordfører Niels Flemming Hansen heller ikke afvise, at der måske skal mere hjælp til fra politikernes side.

- Jeg skal bestemt ikke udelukke, at der skal gøres mere – ikke kun for landdistrikterne, men sådan set for hele landet. Jeg hører selv til en af dem, der har gas, og jeg må bare sige, at det er nogle voldsomme regninger, der kommer ind i øjeblikket.

- Hvad der skal gøres, er et rigtig, rigtig stort spørgsmål her i valgkampen.

1. december siger Henrik Sørensen og hans kone farvel til huset i Skarp Salling. Og han kan ikke undgå at tænke over, hvad det er for en by, han snart flytter fra.

- Det siger jo sig selv, at der, hvor der er gasfyr, kan man ikke leje boliger ud. Og slet ikke sælge. Der er virkelig mange, som kommer til at få kæmpe udgifter og kæmpe problemer. Jeg kan da godt være bange for, at de små samfund lukker mere eller mindre ned.