Flere kontanthjælpsmodtagere står til at miste en tredjedel af deres kontanthjælp i 20 uger.
Det gør de, fordi de har taget en indkøbstur over grænsen uden at have varslet kommunen om det.
Og det får flere politikere til at ryste på hovedet. Også selvom man i sin tid selv lagde mandater til den aftale, der i 2020 hævede sanktionerne for uvarslet at forlade landet fra 3 til 20 uger.
- Jeg tror ikke, at der er nogen, der har haft endagsture og indkøbsture i tankerne, da man lavede de regler. Derfor er vi naturligvis også åbne for at kigge på, om loven skal laves om, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
For i reglerne står det nemlig sort på hvidt, at en kontanthjælpsmodtager skal melde det to dage forinden, man tager til udlandet. Og så er det lige meget, om turen går til Poetzsch eller til den anden side af jorden.
Lovgivningen har til formål at sanktionere kontanthjælpsmodtagere, der rejser ud af landet for eksempelvis at besøge deres familier i ugevis, men nu er sønderjyske kontanthjælpsmodtagere, der gerne ville spare nogle penge, altså kommet i klemme og har af den grund fået yderligere ondt i pengepungen.
En af dem er Marianne Haarnagel, der på grund af ture over grænsen står til at miste 3.904 kroner om måneden i de næste fem måneder.
- Det er helt hen i hegnet. Jeg ved godt, at man ikke må rejse på ferie, men jeg skulle jo bare handle ind, siger hun.
Hun mener, at hun straffes unødigt hårdt for hendes grænsehandel.
- Jeg synes, at det er helt vildt, at man skal straffes så hårdt. De tager en tredjedel af denne lille kontanthjælp, man i forvejen får. Jeg ved da ikke, hvad man skal leve af.
Men har du ikke også selv et ansvar? Du kunne jo have meldt det to dage i forvejen?
- Jeg har ikke været ude at rejse, jeg har været på indkøb.
Marianne Haarnagel forklarer, at kommunen har brugt hendes Dankort-oplysninger til at fastslå, at hun har været over grænsen for at handle.
Minister: Første gang, jeg hører om det
Aftalen om den markante forhøjelse af sanktionerne blev indgået i 2018 under den daværende VLAK-regering - men blev først stemt igennem efter valget i 2019, da Socialdemokratiet havde vundet regeringsmagten.
Aftalepartierne var dengang Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.
Men Marianne Haarnagels og de andre sønderjyders fortælling får i dag beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at ryste på hovedet og slå fast, at lovens formål ikke er at ramme grænsehandlere.
- Reglerne er lavet til en situation, hvor en person på kontanthjælp for eksempel rejser hjem og besøger sin familie i Libyen i flere uger, siger Peter Hummelgaard.
Hvad er det præcis, I vil lave om? For som det er nu, så kan man jo sagtens tage afsted bare man informerer kommunen to dage inden?
- Ja, og derfor kunne det jo have været oplagt, at man i det her tilfælde havde informeret kommunen. Men vi kan jo også overveje, om der er nødt til at være en bagatelgrænse.
Hvor skal den bagatelgrænse så være?
- Det har vi simpelthen ikke taget stilling til. Det her er første gang, at jeg har hørt et eksempel på, at der er nogen, der er blevet sanktioneret for at tage over grænsen.
Venstre og DF vil have loven ændret
Venstres Eva Kjer Hansen, der stiller op i Sydjyllands Storkreds, har ikke andet end hovedrysten tilovers for de sanktioner, der bliver pålagt grænse-shoppere på kontanthjælp.
- Det er helt urimeligt, at kontanthjælpsmodtagere ikke lige må tage et smut over grænsen. Jeg har ikke været opmærksom på det – det tror jeg faktisk ikke, at der er nogen, der har.
- Derfor siger jeg nu, at vi skal have lavet lovgivningen om, lyder det fra Eva Kjer Hansen.
Hvordan tænker du så, at lovgivningen skal skrues sammen?
- Den præcise ordlyd må vi jo drøfte, men man skal respektere, at en smuttur over grænsen, hvad enten det er til Sverige eller Tyskland, skal der være plads til.
Men kan man lave en særlovgivning for kontanthjælpsmodtagere i Sønderjylland?
- Det, vi taler om, er, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det kan man jo godt, selvom man er væk et par timer. Loven handler om, at man ikke skal kunne være væk i flere dage eller rejse jorden rundt, siger Eva Kjer Hansen.
'Vi skal passe meget på med alt det bureaukrati'
Også Dansk Folkepartis Peter Kofod er overrasket over, at kontanthjælpsreglerne rammer, som de gør.
- Jeg synes ikke, at det er rimeligt. Vi skal have nogle regler, der giver mulighed for at krydse grænsen for at handle ind.
Men DF var jo selv med til at stemme for at stramme lovgivningen?
- Jeg er nødt til at tro på, at det er en fejl, at man har indrettet reglerne på denne her måde, siger Peter Kofod.
Hvordan vil I ændre lovgivningen? Skal man skrive ”med undtagelse af et par timer om dagen” ind?
- Jeg tror, at vi skal passe meget på med alt det bureaukrati. Jeg vil ikke stå og sige, præcis hvordan det skal skrues sammen, for det kan jo være, at der er nogen, der har en rigtig god løsning til, hvordan man gør det, siger Peter Kofod.
Konservative og Liberal Alliance har ikke ønsket at stille op til interview.