GRAFIK: Her er tallene bag Lars Løkkes velfærdsmilliarder

Med Venstres velfærdsløfte vil der være godt 1.000 kroner mere til velfærd pr. borger i 2025 - men samtidig også 113.000 flere borgere over 70 år.

Lars Løkke Rasmussen kom med sit løfte hos Dansk Erhverv i går. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil frem mod 2025 tilføre i alt 69 milliarder kroner mere til kernevelfærd, så de årlige udgifter i 2025 vil være steget med 20,5 milliarder.

Det betyder, at det offentlige forbrug vil stige 0,65 procent om året de næste seks år - og ifølge Finansministeriet er det netop det, der skal til, hvis Danmark i fremtiden skal opretholde det serviceniveau i velfærdssektoren, som vi har i dag.

Pengene finder Venstre i det økonomiske råderum. Råderummet er kort sag det, man vurderer, at der er af penge at gøre godt med ude i fremtiden.

DR Nyheder har via tal fra Danmarks Statistik udregnet, hvor mange penge ekstra, der dermed vil være til velfærd for den enkelte borger, hvis Venstres løfte bliver indfriet.

I tallene indgår der også, at Danmarks Statistik vurderer, at der vil komme gradvist flere borgere i Danmark.

Men de 1.000 kroner mere til velfærd per borger i 2025 betyder i udgangspunkt ikke, at der kommer et bedre serviceniveau i velfærdssektoren, siger flere økonomer til DR Nyheder.

Blandt andre Bo Sandemann Rasmussen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

- Set fra den enkeltes synspunkt vil der ikke ske en forøgelse af serviceniveauet. Det vil være det samme, som vi kender i dag, siger han.

Befolkningens sammensætning ændrer sig nemlig også, og der kommer blandt andet markant flere ældre borgere, der trækker gennemsnitligt større veksler på velfærdsydelserne.

I Berlingske i dag blev statsministeren beskyldt for at have sminket tallene i sit velfærdsløfte. Kritikken går på, at vælgerne kan komme til at tro, at Venstre vil give 69 milliarder mere til velfærd hvert år. Men det er ikke tilfældet - hvilket Løkke også understregede i går.

Venstre har kort sagt lagt de milliarder, de hvert år vil afsætte til velfærden, sammen. Det vil sige, at partiet næste år vil tilføre 3,1 milliarder kroner ekstra. Det tal bliver gradvist højere, så de årlige udgifter i 2025 vil være steget med 20,5 milliarder kroner.

Herunder fortæller DR Nyheder politiske korrespondent Christine Cordsen, hvad det økonomiske råderum dækker over:

Det siger de andre partier til Løkkes velfærdsløfte

  • Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokratiet:

  • - Det lyder meget hult, når man ved, at statsministeren i den tid, han har haft ansvaret for Danmark, har skåret næsten fem milliarder kroner på vores velfærd og ni milliarder kroner på de unges uddannelse.

  • Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti:

  • - Man lægger sig på en økonomisk politik, som vi har haft i årevis. Det her vil gøre det lettere for os at samarbejde med Venstre efter valget.

  • Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative:

  • - Statsministeren ønsker, at den offentlige sektor skal vokse. Men vi har i forvejen en af verdens største offentlige sektorer så lad os lige bevare roen.

  • Anders Samuelsen, partileder for Liberal Alliance:

  • - Det er en forkert vej at gå. Det er skatteborgerne, som har betalt de her penge. Nu konkurrerer nogle politikere om hurtigst muligt at bruge dem frem for at overveje, om skatteborgerne skal have nogle af pengene tilbage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter