Grønne ambitioner giver 'store uenigheder' mellem Socialdemokratiet og støttepartierne

Mette Frederiksen ser alligevel klimadiskussionerne som det mest opmuntrende i forhandlingerne.

Står det til Socialdemokratiet og Mette Frederiksen skal Danmark i 2030 have reduceret udslippet af drivhusgasser med 60 procent.

Den ambition ønsker de tre partier, der peger på hende som statsminister, dog at skrue en tand op for, så målsætningen i stedet lyder på 70 procents reduktion i 2030. Men selvom det altså blot er ti procentpoint, der står imellem de to parter, så er det et område med "store uenigheder".

Det forklarede Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, i dag ved regeringsforhandlingerne på Christiansborg.

- Vi er gået til de her forhandlinger med en klimapagt med de Radikale og SF om, at vi skal kræve reduktionsmål på 70 procent senest i 2030. Det er mål, som vi ikke er enige med Socialdemokraterne om endnu, forklarede hun.

- Det er noget af det vigtigste, vi diskuterer på klimaområdet. Samtidig er det selvfølgelig også vigtigt, at vi har periodiske opfølgninger, at vi sørger for, at det kommer i mål, og at klimarådet rådgiver os. Så det er de konkrete diskussioner, som vi især har på det grønne område.

Bredere spørgsmål end reduktion

Den pagt, som Pernille Skipper omtalte, blev indgået af de tre partier, der peger på Mette Frederiksen som statsminister, og så Alternativet i ugen op til folketingsvalget 5. juni.

Kravet var kort sagt, at den socialdemokratiske formand skal forpligte sig til at gennemføre en bindende klimalov med et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Drivhusgasser er en fælles betegnelse for de luftarter, herunder CO2, der bidrager til drivhuseffekten - og dermed klimaforandringerne.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, erkendte efter sit møde med Mette Frederiksen, at det endnu ikke var lykkedes de tre partier at få den måske kommende statsminister med på idéen om et reduktionsmål på 70 procent.

I Radikales egen klimaplan er det blot lykkedes partiet at finde vejen til de første 65 procents reduktion.

Alligevel insisterer Morten Østergaard på, at målet skal være en reduktion af drivhusgasserne på 70 procent.

- Vi tror ikke på, at man når 70 procent, hvis man ikke rækker ud efter det. Vi er åbne omkring, at vi i dag heller ikke kan anvise virkemidler for de sidste fem procent, men der er 10 år til 2030, og hvis vi bare kigger på, hvor vi var for 10 år siden, så handler det jo om at have et ambitionsniveau, der kan drive en udvikling, og det er det, vi ønsker, forklarer han.

"Vi oplever i kølvandet på den her valgkamp en meget stærk opfordring fra befolkningen til at være meget ambitiøse på klimaområdet," lød det fra Morten Østergaard, politisk leder i De Radikale, efter dagens forhandlinger. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Scanpix)

Samtidig understreger han, at diskussionen i dag handler om meget mere end blot reduktionsmålene. De handler også om, hvordan man kan sikre en grøn omstilling i de forskellige sektorer.

- Det er et meget bredere spørgsmål end alene reduktionsspørgsmålet.

En fantastisk mulighed

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, vil gerne have fokus på mere end blot ambitionerne og gå i dybden med, hvilke virkemidler der skal i spil.

- At tale om, at vi skal leve op til det her, kan jo ikke stå alene. Det handler om skovrejsning, om at landbrugsjord skal tages ud af drift, om transporten og boliger – bare for at tage nogle af de ting, som vi skal i gang med, siger hun, men forklarer samtidig at forhandlingerne handler om at nå til enighed om retningen for Danmark, ikke at komme med alle svar.

- Vi kommer ikke med en manual på 6.000 sider, hvor der står alle detaljer om alting.

Set fra den kongelige undersøgers stol er klimaspørgsmålet, på trods af uenigheden omkring de 10 procentpoint, et af de "mest opmuntrende" emner i forhandlingerne.

- Det flertal, som danskerne har givet stafetten, kan virkelig rykke. Hvis vi får muligheden, kan vi vise vores børn og unge, at det ikke bare var snak, at det ikke alene var tomme ord fra de voksnes side. Vi kan faktisk gøre Danmark til et af de grønneste lande i verden, og det er jo en fantastisk mulighed, forklarede Mette Frederiksen.

Alle fire partier erkendte også, at finansieringen af den grønne omstilling og virkemidlerne langt fra er på plads.

- Det er jo opgaven for os, der sidder i lokalet i dag. Både at vise, at vi kan være mere ambitiøse end den regering, der har siddet de sidste fire år, og at vi kan omsætte alle de fine ord til handling, men selvfølgelig også betale regningen, forklarede Mette Frederiksen.