Valgplakater, foldere og debatter - det er tydeligt, at politikerne vil have dig til at stemme på dem.
Men der er mange andre steder, hvor politikerne prøver at kapre din stemme. Valgkampen er også godt i gang i de digitale lygtepæle, for politikerne er klar over, at de skal hente en stor del af stemmerne her. Derfor er nu et godt tidpunkt at blive mindet om, hvordan du sorterer i opslagene på sociale medier.
Hvordan det foregår, har vi spurgt én, der ved rigtig meget om: Vincent Hendricks. Han er professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet - og så er han medforfatter til flere bøger om digital dannelse.
Her er de tre ting, han tror, der er størst sandsynlighed for, du kommer til at opleve i valgkampen:
Når politikere og influencere samarbejder
Flere politikere læner sig op ad youtubere for at nå ud til deres mange følgere, som måske ikke ellers hører om dem.
- For eksempel har Mette Frederiksen lavet en hel række videoer, hvor hun sidder sammen med Anna Briand (mode-youtuber) og diskuterer, hvorvidt statsministerkandidatens kat er værdig til at komme på instagram, fortæller Vincent Hendricks.
Er der politik i det? Nej, i og for sig ikke, siger Vincent Hendricks, men der er opmærksomhed i det:
- Og i informationstidsalderen er opmærksomhed alt.
Der er nemlig så meget information at vælge imellem i dag, at din opmærksomhed er værdifuld. Det, du giver opmærksomhed, er det, du får ind. Så vær bevidst om, at det ikke kun er for underholdningens skyld, at politikerne sidder sammen med en influencer.
Når historien lyder for god til at være sand
I løbet af en valgkamp er der kamp om din holdning, og der mange, der kan have en interesse i at få dig til at mene noget bestemt. Derfor kan der være forkerte nyheder i omløb.
- Hvis du ser en politisk historie, der lyder for god til at være sand, så har du nok ret. Den er nok for god til at være sand, siger Vincent Hendricks.
Det kan også godt komme steder fra, hvor det ser ud til at være nyheder, forklarer han. De seneste år har der været flere eksempler på historier, hvor afsenderen til forveksling ligner etablerede medier, og det kan vi godt forvente at se i valgkampen i Danmark, mener professoren:
- Så står der måske 'dr.dk.hr' eller '.ru' eller noget andet i webadressen. Så skal man lige være opmærksom på, at der kan være nogen, der prøver at sælge dig en nyhed, der slet ikke er noget om, siger professoren.
Derfor er hans råd altid lige at tjekke afsenderen.
Når politikere taler til din vrede
Der er bestemte følelser, som får os til at ville dele mere, end andre.
- Hvis man skriver ud på nettet: "Det er simpelthen også for galt med alle de indvandrere, der vælter ind over grænserne og tager vores marcipanbrød og vores skolekridt," så har det en tendens til at blive spredt rigtig meget, siger Vincent Hendricks.
Vrede er en af de følelser, som professoren kalder aktivitetsmobiliserende - følelser, som får os til at ville dele og kommentere. Og det kan politikere spekulere i.
- Når politikere begynder at pirke til din vrede, din forargelse eller din angst, så kan det godt være for at få budskabet til at blive spredt. Uafhængigt af, om der nødvendigvis er så meget om historien.
Er du i tvivl om, hvorvidt noget er spin eller er sandt? Så tip Detektor-redaktionen enten via Facebook eller på detektor@dr.dk.