Gymnasieelev og folketingskandidat: 20-årige Nicklas fører valgkamp til gallafesten

Nicklas Stampe Raabjerg er et af de yngre ansigter på valgplakaterne til folketingsvalget.

Eleverne på HTX i Skjern ankommer til årets gallafest i fine biler og limousiner.

Men 20-årige Nicklas Stampe Raabjerg fra Videbæk tager turen på gåben - med valgflyers i inderlommen på sit grønne jakkesæt og en kæmpe version af Alternativets partibogstav under armen.

Med sin unge alder er han en af dem, der skiller sig ud på stemmesedlen til folketingsvalget. Nicklas Stampe Raabjerg fører nemlig valgkamp samtidig med, han går til sine afsluttende eksaminer på gymnasiet.

- Valgkampen ligger oveni mine eksaminer, men jeg tager det, som det kommer, siger han.

Han har længe været interesseret i politik og er vokset op med, at det har været et samtaleemne ved middagsbordet.

Hans far er nemlig tidligere byrådskandidat, mens hans stedmor stiller op til Europa-Parlamentsvalget. Begge for det Konservative Folkeparti.

Selvom Nicklas Stampe Raabjerg, der stiller op for Alternativet i Vestjyllands Storkreds, er vant til politiske drillerier og diskussioner på hjemmefronten, er han gået ind i valgkampen med oprejst pande.

- Det er et kæmpe fællesskab, og det er virkelig rart at opleve, siger han og understreger, at særligt hans eget parti, Alternativet, kan noget særligt i forhold til at få forskellige typer med på stemmesedlen.

- Der er plads til alle i Alternativet, og det er meget mangfoldigt. En kandidat her fra storkredsen har en ph.d. i astrofysik, og jeg står her og er gymnasieelev.

Nicklas Stampe Raabjerg er et af de yngre ansigter på valgplakaterne. (Foto: Anne-Frida Andersen)

Kandidaterne bliver ældre

Det er usædvanligt at se så ungt et ansigt på stemmesedlen.

Tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at gennemsnitsalderen på folketingskandidater var omkring 45 år i 2011 og lidt over 46 år i 2015.

DR Midt & Vests egen undersøgelse af de foreløbige folketingskandidater viser, at gennemsnitsalderen i år er steget til cirka 47,5 år.

Det kan forklares med, at de årgange, der blev født i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne, er større end dem, der kom efter.

Det fortæller lektor i politik og forvaltning på Roskilde Universitet Flemming Juul Christiansen.

- Dem, der skal erstatte de store årgange, er der færre af, så de store årgange kan faktisk blive siddende på mange af posterne, siger han.

Eftersom det er første gang, Nicklas Stampe Raabjerg stiller op, mener han også, der skal være plads til andet end politik. Til gallafesten var han i hvert fald fast besluttet på, der også skulle være plads til bare at hygge sig.

- Folk bliver nok lidt trætte af at tale politik, når der kommer nogle øl indenbords, og det skal ikke ødelægge stemningen, siger han.

Klassekammeraterne støtter ham

Nicklas Stampe Raabjergs politiske engagement smitter også af på klassekammeraterne i 3.g på HTX i Skjern.

- Jeg synes, det er megafedt, han stiller op. Det er anderledes fra, hvad man ser til hverdag, siger Emilie Faurby.

Hun har endnu ikke taget stilling til, om hun skal sætte krydset ud for sin klassekammerat på valgdagen. Selvom Nicklas Stampe Raabjerg også fører valgkamp på skolen, synes Emilie Faurby ikke, han har forsøgt at kapre stemmer i sin omgangskreds.

- Han har ikke bedt os om at stemme på ham, men han siger sin mening, og han har snakket meget om det, både før og efter valget er blevet udskrevet, siger hun.

Selvom Nicklas Stampe Raabjerg gerne vil vise, at unge kandidater også kan få en plads i folketingssalen, bliver han ikke skuffet, hvis han går tomhændet fra valgdagen den 5. juni.

- Jeg kan bruge erfaringen til kampagner fremadrettet. Jeg er så glad for, jeg har valgt at stille op, siger han.