Gymnasieelever dødtrætte af at lærerne forsvinder: Aflyst, aflyst, aflyst

På Morsø gymnasium betyder de landsdækkende nedskærínger færre undervisere. Det går ud over undervisningen, mener eleverne.

På Morsø Gymnasium nærmer eksamensperioden sig med hastige skridt, men de seneste fire år er der blevet færre lærere til at undervise og give de afgørende eksamenskarakterer.

Og det påvirker undervisningen, fortæller Bjarke Frandsen Andersen, der går i 2.g på Morsø Gymnasium.

Bjarke Frandsen Andersen, Lucas Leonardo Amore og Jacob Urth fortæller i videoen ovenfor, hvordan de mærker, at der er blevet færre lærere på deres gymnasium.

- Vi har ofte svært ved at få en vikar, hvis vores lærer er blevet syg. Så sidder vi enten og arbejder alene med nogle opgaver, eller også bliver timen bare aflyst.

Hver tiende lærer er væk

Hver tiende gymnasielærer er blevet sparet væk i løbet af de seneste fire år på landets almene gymnasier og hf-kurser, mens elevtallet blot er faldet med 1,3 procent.

Helt så slemt står det ikke til på Morsø Gymnasium. Her er antallet af lærere faldet med 30 procent, mens elevtallet er faldet med 25 procent

Alligevel mener gymnasieeleven Bjarke Frandsen Andersen, at det har haft konsekvenser for hans læring, når skolen ikke kan finde vikarer til undervisningen.

- Man går glip af noget undervisning, og hvis man bare skal sidde og arbejde selv, så får man ikke lige så meget ud af en undervisningstime, som hvis man har en lærer, der er kompetent, og som kan lære fra sig.

'Lærerne er nedtrykte'

Lukas Leonardo Amores går også i 2.g på gymnasiet, og næste skoleår kommer nedskæringerne til at gå ud over hans klasse:

- I idræt mister vi vores lærer til næste år, og det er superærgerligt, fortæller Lukas Leonardo Amore.

Lucas Leonardo Amore går i 2.g på Morsø Gymnasium.

Med 30 procent færre lærere er Lucas Leonardo Amores idrætslærer langt fra den eneste, der har forladt gymnasiet de seneste par år.

Og når en lærer får stukket en fyreseddel i hånden, påvirker det deres undervisning, mener Lucas Leonardo Amore.

- Lærererne er ikke de samme undervisere, som de var tidligere, fordi de er nedtrykte. De skal jo ud og finde et nyt arbejde, og det er jo ikke ligefrem altid det nemmeste. Så både elever og lærere mærker det, tror jeg.

Besparelser bærer skylden

Ifølge Per Nikolaj Buch, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, er det såkaldte omprioriteringsbidrag den primære årsag til det faldende antal lærere.

Det har nemlig betydet, at gymnasierne de sidste fire år har skullet spare to procent om året.

Men det omdiskuterede omprioriteringsbidrag ser faktisk ud til at forsvinde efter valget. For selvom det hidtil har været regeringens politik, at det skulle fortsætte, har Venstre skiftet kurs midt i valgkampen.

Jacob Urth mener, at omprioriteringsbidraget skulle være blevet fjernet for længe siden.

Det giver ifølge gymnasieelev Jacob Urth håb for fremtiden, men ifølge ham kommer udmeldingen for sent.

- De er blevet ved med at trække penge hvert år, og de skal tænke på, at vi er Danmarks fremtid. Men de fortsætter bare, og det er først nu, de melder ud, at de har tænkt sig at stoppe det. Det kunne godt være sket lidt før, slutter Jacob Urth.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter