Halvdelen af hovedstadens børn og unge bliver ikke udredt til tiden i psykiatrien

Udredningsretten på 30 dage bliver ikke overholdt i cirka halvdelen af forløbene.

Politikere mener, at Region Hovedstaden har ansvaret for at rette op på det. (Modeloto © Colorbox)

Mange børn og unge i Region Hovedstaden må fortsat vente for lang tid på at få at vide, om de lider af en alvorlig psykisk diagnose såsom ADHD, angst eller asperger.

Det sker på trods af, at politikerne har sat flere tiltag i søen for at gøre noget ved problemet.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at lidt over halvdelen af børn og unge ventede mere end 30 dage på at blive udredt i psykiatrien sidste år.

Det er et kæmpe problem, siger Knud Aarup, som er landsformand i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

- Ventetiden er hård for forældrene, hvis barnet måske er angst, og barnet får det ofte dårligere ved ikke at komme i behandling, siger han.

Regionen har ansvaret

Liselott Blixt, som er psykiatriordfører fra Dansk Folkeparti, er også bekymret. Hun mener, regionen har ansvaret for at finde en løsning.

- Det er regionen, der laver en økonomiaftale med sundhedsministeren, der sikrer de nødvendige midler, så regionen må gribe i egen barm og se efter, hvor de har fejlet.

Og hun bliver bakket op af psykiatriordfører fra Venstre Jane Heimann.

- Det er dybt skuffende, at man i Region Hovedstaden ikke prioriterer børn og unge. Og det er også derfor, at Venstre har fremlagt en ny sundhedsreform.

Formand for regionens social- og psykiatriudvalg Susanne Due Kristensen fra Socialdemokratiet mener bestemt, at regionen prioriterer børn og unge, men forklarer den lave udredningsprocent med, at der er kommet mange flere børn.

- Vi har en øget tilgang af børn og unge i psykiatrien. Og jeg synes faktisk, det er flot, at vi næsten holder udredningen på det samme niveau som året før, til trods for at der er kommet 550 flere børn til.

Flere penge til området

Knud Aarup, som er landsformand i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, mener, at der skal tilføres mange flere penge til psykiatrien.

- Psykiatrien er presset på ressourcer, og de har simpelthen ikke midler nok.

Selvom man ikke får et klart ja til, at Venstre vil give psykiatrien en økonomisk indsprøjtning, så er der da planer om at booste sundhedssektoren, hvis de kommer i regeringen, siger Jane Heitmann.

- Vi vil blive ved med at investere i danskernes sundhed, og det gælder både psykiske sygdomme og fysiske sygdomme, siger hun.

FacebookTwitter