Halvvejs i valgkampen: Blå blok har tabt 7 mandater siden valget blev udskrevet

Partierne, der peger på Løkke som statsminister, står til 40,9 procent.

De røde partier havde et komfortabelt forspring, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den 7. maj udskrev folketingsvalg. Her halvvejs gennem valgkampen er det forspring blevet yderligere udbygget, viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR.

Blå blok er nemlig faldet fra 43,7 procent ved valgudskrivelsen til 40,9 procent i dag. Omvendt er rød blok gået fra 49,5 til 53,2 procent - og det er uden at medregne de 3,3 procent til Alternativet, der peger på politisk leder Uffe Elbæk som statsminister.

Dermed er blå blok faldet med syv mandater fra valgudskrivelsen for to uger siden, hvor de stod til 76 mandater, til i dag, hvor de står til 69 mandater. Rød blok er til gengæld gået otte mandater frem fra 87 til 95 mandater.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er med egne ord "helt rolig", for han mener at have "fat i den lange ende".

- Der findes en ro, og den beror på, at man er tro mod det, man tror på. Og jeg tror rigtig meget på, at vi har fat i det rigtige, siger Lars Løkke Rasmussen og skyder mod sin udfordrer til statsministerposten, Socialdemokratiets formand:

- Mette Frederiksen er jo ved at vise sig, som det hun er: en venstresnoet socialdemokrat. Den lille dør, som jeg åbnede på klem, har hun smækket i, og det vil sige, at hun gør sig fuldt afhængig af venstrefløjen, siger Løkke med henvisning til idéen om en SV-regering.

- Og så tror jeg faktisk, at danskerne tænker, at vi ved, hvad vi har - men vi ved ikke, hvad vi får - andet end skattestigninger og noget, der risikerer at bringe væksten i Danmark i fare.

Venstre står til 17,1 procent i den nye måling. Ved valget i 2015 fik partiet 19,5 procent - hvilket var partiets dårligste valgresultat siden 1990.

Artiklen fortsætter under grafikkerne.

DF står til halvering

En stor del af forklaringen på blå bloks tilbagegang skal findes i Dansk Folkepartis nedtur.

Partiet, der fik 21,1 procent af stemmerne ved valget for fire år siden, står i den nye måling til en halvering, nemlig 10,6 procent. Det vil i så fald være en nedgang fra 37 til 19 mandater.

- Jeg håber selvfølgelig, at vi får et bedre valgresultat end det, målingerne spår os. Men jeg vil ikke stå som den komiske Ali og anfægte, at målingerne er, som de er, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Da valget blev udskrevet, blev DF målt til 13,9 procent, så partiet er i valgkampens to første uger skrumpet med 3,3 procentpoint.

Hvem har ansvaret for, at blå blok taber syv mandater i valgkampens første to uger?

- Blå blok har jo ikke været en sammentømret blå blok. Det er jo ikke billedet, at der har stået fire partier last og brast, skulder ved skulder. Tværtimod. Lige efter valget blev udskrevet, har de tre regeringspartier villet i tre forskellige retninger – og vi prøver at holde fast i det, der ellers har været vores fællespunkter, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

- Men det er jo meget svært med en regering, der i virkeligheden gik i opløsning den dag valget blev udskrevet.

Mette Frederiksen står til flertal selv uden Alternativet

De fem nuværende oppositionspartier i Folketinget står samlet til 56,5 procent af stemmerne. Fraregner man Alternativet, der peger på politisk leder Uffe Elbæk som statsminister, har rød blok 53,2 procent.

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Mattias Tesfaye, vil dog ikke sige, at "den er hjemme":

- Vi venter på, at danskerne afgør valget i stemmeboksen. Det er ikke meningsmålinger, der afgør folketingsvalget.

Socialdemokratiet stod til 28,1 procent, da Løkke udskrev valget. I dagens måling ligger partiet til 29,8 procent.

- Jeg kan også mærke det, når jeg står med mine roser og taler med vælgere, at der er en vilje i den danske befolkning til nu at få styrket velfærdssamfundet og få gang i den grønne omstilling. Jeg tror, det er det, vi kan se i den her meningsmåling, siger Tesfaye.

S: Vi tager ikke nogen partier for givet

Den røde fremgang skyldes især bedre målinger for Det Radikale Venstre og SF. Begge partier ser ud til at gå frem - både i forhold til valget for fire år siden og i forhold til målingen for to uger siden.

De Radikale fik 4,6 procent ved folketingsvalget i 2015, blev målt til 5,5 procent ved valgudskrivelsen og står i den nye måling til 7,7 procent.

Der er massiv fremgang til SF og De Radikale især, der kan være med til at bære Mette Frederiksen ind i Statsministeriet. Så skal de vel også have noget for det?

- Ja. Vi tager ikke nogen for givet, og det er helt indlysende, at de partier, som forhåbentlig kan hjælpe Mette Frederiksen ind i Statsministeriet, de skal også have indflydelse, siger Mattias Tesfaye og tilføjer:

- Så vi er glade for at se, at også vores venner i oppositionen står godt i de her målinger. Og vi håber, at det kan blive et samarbejde, som kan trække Danmark i en grønnere retning og sikre Danmark en stærkere velfærdsstat.