Handicaporganisationer advarer mod at stemme på Stram Kurs

Rasmus Paludan har ved flere lejligheder talt nedsættende om folk med handicap, lyder det i et åbent brev.

Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen vil have folk til at forstå, hvad de får med i pakken, hvis de stemmer på Rasmus Paludan og Stram Kurs. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Midt i valgkampens hede tager paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer et højst udsædvanligt træk ved at advare mod et politisk parti.

I et 'åbent brev til de danske vælgere' opfordrer formand Thorkild Olesen folk til ikke at stemme på Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen.

- Normalt tager Danske Handicaporganisationer ikke stilling til enkelte partier. Men i denne valgkamp gør jeg en undtagelse, skriver han i brevet.

Herefter lister han en række eksempler op, hvor han mener, at Paludan har 'udtalt sig stærkt nedsættende om mennesker med handicap'. Blandt andet kaldt 'svagt begavede danskere' for 'et problem' og brugt ordet 'evnesvag' som et skældsord om en politisk modstander.

Det bringer formanden frem til det retoriske spørgsmål, om der skal være plads til den slags udtalelser i dansk politik.

- Jeg håber, at alle vil være med til at sige fra over for en mand, der omtaler nogle af vores mest sårbare medborgere som et problem. Hav det med i baghovedet i stemmeboksen, slutter formand Thorkild Olesen sit brev.

Handler om respekt

Dermed bryder han og Danske Handicaporganisationer altså med den måde, de plejer at agere på i det politiske spil.

Og når de gør det, handler det om at understrege, at alle er lige meget værd, og at handicappede har ret til respekt, forklarer Thorkild Olesen til DR.

- Vi vil ikke sættes i bås som et problem for samfundet, fordi vi er mennesker, der vil bidrage ligesom alle andre i det omfang, vi kan, siger han.

Han mener, at Rasmus Paludan bruger ordet handicappet i bred forstand til at beskrive et problem, og at det er en glidebane, som ikke kan accepteres.

- Det er en stigmatisering, og det er den måde, man talte om handicappede på for 50 år siden.

- Folk skal vide, at det er det, de får med i pakken, hvis de stemmer på Paludan, siger Thorkild Olesen.

'Løgn fra ende til anden'

Der er dog ikke megen forståelse for kritikken hos Stram Kurs' partileder, Rasmus Paludan, der kalder påstanden fra Danske Handicaporganisationer for 'fuldstændig løgn fra ende til anden'.

Han påpeger, at han i Mød Partierne på DR1 allerede har forklaret, at bemærkningen om svagt begavede danskere var en frisk kommentar til fire 'venstreislamister', der forhindrede ham i demonstrere.

Desuden synes Stram Kurs ikke, at der bliver gjort nok i Danmark for folk med et handicap.

- Vores politik er flere penge til handicappede. Så vi er helt klart det rigtige valg, hvis man ønsker at støtte de svage i samfundet, uanset om det er handicappede eller på anden måde folk, der ligger i bunden af samfundspyramiden, siger Rasmus Paludan.

Det, som organisationerne reagerer på, er, at du har brugt udtryk som evnesvag, og at nogen havde begrænsede kognitive evner. Der er nogen, der har følt sig ramt, vil du sige undskyld til dem?

- Det vil jeg bestemt ikke. Jeg vil sige, at de skal sige undskyld til mig, for hvis de leger krænkelseslegen, forhindrer de, at vi kan have en åben og fair udveksling af synspunkter i et demokratisk samfund, siger Rasmus Paludan.

Han mener ikke, at han gør andet end at tale om problemet med både udlændinge og danskere, der ikke har evnerne til at få et arbejde.

- Det betyder ikke, at jeg synes, de er dårlige mennesker af den grund, det betyder bare, at vi må anerkende, at i forhold til at alle skal i arbejde, så bliver vi nødt til at anerkende problemets omfang, siger han.

Se hele interviewet, hvor Rasmus Paludan forholder sig til kritikken i videoen herunder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk