Har valgkampen gjort dig klogere? Kent, Agnes og Kaj siger nej

Klimaentusiasten er i tvivl om, hvad partierne vil med klimaet, og den nedslidte håndværker føler, at politikerne stikker ham blår i øjnene.

(© dr)

Klima, pensionsalder og afstand til sygehuset.

De tre temaer har både fyldt en del i valgkampen, og de fylder også noget for vælgerne.

DR har fået tre forskellige danskere til at fortælle om netop det, de synes er vigtigt - vel at mærke inden valgkampen gik i gang. Og så har vi spurgt dem, om valgkampen har gjort dem klogere.

Se, hvad Kent, Agnes og Kaj siger her:

Pensionsalder

Kent Nygaard Andersen er en af de mange danskere, der føler sig nedslidt af sit arbejde.

Han har haft fire diskusprolapser, han har dårlige knæ, og han har svært ved at se, hvordan han skal fortsætte med at arbejde, til han er 70 år.

Se indslaget med den 49-årige jord- og betonarbejder fra Todbjerg nord for Aarhus her:

Den nuværende regering er sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blevet enige om en ny seniorpension, der skal erstatte seniorførtidspensionen. Det skal gøre det lettere for borgere at forlade arbejdsmarkedet, hvis de højst er i stand til at arbejde 15 timer om ugen, har været på arbejdet i minimum 20-25 år og højst er seks år fra at nå folkepensionsalderen.

Socialdemokratiet vil give ret til tidligere folkepension for de mest nedslidte i samfundet. Partiet har endnu ikke været konkrete på, hvem der præcist vil blive omfattet af ordningen, men vil drøfte mulighederne med arbejdsmarkedets parter, hvis de vinder valget.

Men fire ugers valgkamp har ikke gjort Kent Nygaard Andersen klogere på, hvad han skal stemme for at få tilgodeset netop spørgsmålet om pensionsalderen for nedslidte.

- Overhovedet ikke. De vil alle sammen gøre et eller andet, men det hele er jo valgflæsk. Der er ikke nogen penge til at gøre noget alligevel, siger han.

- Det kan da godt være, jeg kunne blive vurderet, men det kommer jo an på, hvordan de vurderer, og jeg har været inde i systemet før. De vurderer bare det, politikerne har bedt dem om.

- Hun vil jo ikke sige hvem, det så skal være, og hun har jo heller ikke pengene til det. De penge, hun har sat af, er som en dråbe i havet, siger han.

Er du blevet klogere?

De lover mig guld og grønne skove, og jeg er blevet klog nok til at vide, at det ikke passer.

Klima

20-årige Agnes Sander Garsdal fra København går på Vestjyllands Højskole i Ringkøbing, hvor man blandt andet kan lære mere om bæredygtighed. Hun synes klimaet er det vigtigste emne i valgkampen.

Hør hvorfor her:

Og der er kommet rigtigt meget fokus på klimaet i valgkampen. Se, hvad partierne mener HER.

Men det har ikke nødvendigvis gjort Agnes Garsdal helt skarp på, hvad politikerne vil gøre.

- Jeg synes godt nok, det er svært lige nu. Der er kommet så meget forskelligt fokus på klimaet, og det har skabt meget debat og været meget i medierne. Det er dejligt, at man kan mærke, det er et emne, der batter i valgkampen. Men jeg synes, det er virkelig svært at gennemskue forskellene mellem partierne og hvad, det er, de vil gøre for klimaet.

Er du blevet klogere?

- Generelt er det svært som almindelig borger at gennemskue, hvad der sker inde på 'Borgen'. Det bliver spændende, når valget er overstået at se, hvad de vil gøre.

Langt til sygehuset

Kaj Rosenkvist på 81 år er dialysepatient og tager fra Thyborøn til Holstebro Sygehus tre gange om ugen for at komme i dialyse.

Når det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning åbner, skal han fremover tage derned for at komme i dialyse. En tur, der tager endnu længere tid end de tre timer, han i gennemsnit bruger i dag, når han skal frem og tilbage til sygehuset.

Se indslaget med ham her:

Politisk set er der forskel på, hvad Venstre og Socialdemokratiet vil med sundhedsområdet. Lars Løkke Rasmussen vil nedlægge de fem regioner. Det vil Mette Frederiksen ikke.

Til gengæld er de enige om, at der skal mere nærhed ind i sundhedsvæsenet. Lars Løkke Rasmussen vil blandt andet oprette akutberedskaber og nye sundhedshuse, hvor kronikere kan få behandling.

Mette Frederiksen vil have nye nærhospitaler, der blandt andet skal stå for scanninger og dialysepatienter som Kaj Rosenkvist.

Men Kaj Rosenkvist synes dog ikke for alvor, at han i løbet af valgkampen er blevet klogere på, hvad politikerne vil gøre - selvom han har fulgt grundigt med.

- Jeg har ikke set nogen konkrete forslag - ud over at de siger, at det, der kan behandles nært, skal behandles nært. Men jeg kan også godt følge, at Mette Frederiksen ikke vil sige, hvor nærhospitalerne skal placeres, for det kan give bagslag. Så kan andre bruge det imod hende, lyder det fra Kaj Rosenkvist.

Generelt synes han, at valgkampen har været præget af for mange løfter fra politikerne.

- De lover og lover og lover. Så lover den ene dit, og den anden lover dat. Jeg har aldrig set en valgkamp, hvor der er blevet lovet så meget som denne gang. Der er gået sport i det.

Hvad skulle politikerne gøre i stedet, synes du?

- De skal snakke mere om konsekvenserne ved alt det, de lover. Det skal jo betales. Men hvem skal betale? Det er nemt at love en masse, især når det er andre folks penge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter