Henrik Dahl undskylder, men står ved kritik: 'Der står præcis det i den, der skal stå'

Medlemmer af Liberal Alliance tager undskyldningen til efterretning, men den skal også efterleves, mener de.

Henrik Dahl, folketingsmedlem for Liberal Alliance, har undskyldt for tonen i sin kritik af den nu tidligere partitop. (Arkiv) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Jeg står der, hvor jeg hele tiden har stået. Jeg er medlem af vores folketingsgruppe.

Sådan lyder det fra Henrik Dahl, der altså fortsat er én af fire folketingsmedlemmer for Liberal Alliance, efter at partiet holdt hovedbestyrelsesmøde i går.

På dagsordenen for mødet var, hvordan man taler til hinanden i partiet, skrev Henrik Dahl i går i et opslag på Facebook, hvor han også undskylder over for Anders Samuelsen, Mette Bock og Thyra Frank.

Undskyldningen kommer efter den kritik, som Henrik Dahl fremførte mod partiets ledelse i kølvandet på Liberal Alliances mildest talt dårlige valg.

- Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme, og det er jo en nepotisme, der kommer fra Anders (Samuelsen, red.), sagde han til DR Nyheder.

I opslaget på Facebook undskylder Henrik Dahl dog ikke for, hvad han sagde, men hvordan han sagde det.

Der er dog intet tilfældigt i undskyldningen, fortæller han i dag.

- Formuleringen af min undskyldning er nøje overvejet, og den er godkendt af Alex Vanopslagh, og derfor står der præcis det i den, som der skal stå i den, siger Henrik Dahl.

Hør mere af Henrik Dahls kritik af ledelsen i Liberal Alliance i videoen herover.

Aldrig nok med en undskyldning

Henrik Dahls krasse kritik af partitoppen fik baglandet, især i hans egen storkreds i Sydjylland, til at sige fra.

En af dem var Pernille Schwaner, der endte med tredjeflest personlige stemmer blandt Liberal Alliances medlemmer i storkredsen.

Hun ville "som minimum" have en undskyldning fra Henrik Dahl, hvilket hun altså nu har fået.

- Undskyldningen vælger jeg at tolke som, at han trækker sine udmeldinger tilbage og godt kan se, at han har været lidt for kritisk og usaglig i kritikken af Anders Samuelsen, Thyra Frank og Mette Bock, siger hun.

Undskyldningen er dog ikke nok, understreger Pernille Schwaner.

- Jeg kan godt se mine vælgere i øjnene. Men det kræver selvfølgelig, at han efterlever den og tager undskyldningen til efterretning, og at hans adfærd fremadrettet ændrer sig.

- Forventer han melder sig ud

Spidskandidaten i kredsen og Varde-byrådsmedlemmet, Steen Holm Iversen, truede med at trække sig som medlem af Liberal Alliance, hvis ikke Henrik Dahls udtalelser fik konsekvenser og sanktioner.

Han tager undskyldningen til efterretning, men så heller ikke mere.

- Og jeg vil naturligvis give det en tanke og tage stilling til, hvor jeg selv står. Og hvad jeg har lyst til at bruge de mange timer, det kræver at genopbygge Liberal Alliance, på, siger han.

Steen Holm Iversen understreger, at han fortsat er medlem af Liberal Alliance, men lægger ikke skjul på, at der skal forandringer til, hvis han også skal være det efter en lang sommerferie.

- Der skal handling og en eller anden form for adfærdsændring til, men det er jeg på ingen måde afklaret i forhold til. Det vil jeg give en grundig overvejelse, siger han.

Henrik Dahl har dog en opfordring til Steen Holm Iversen allerede nu.

- Steen Holm Iversen har jo markedsført sit folketingskandidatur på, at han er en mand med de klassiske dyder. En mand af den gamle skole. Derfor har jeg den helt klare forventning, at han holder sit ord og allerede i dag melder sig ud af Liberal Alliance, siger Henrik Dahl.

Det kommer dog ikke på tale før efter sommerferien, siger Steen Holm Iversen.

- Henrik Dahl er iøvrigt ikke i en position, hvor han kan forvente eller kræve ret meget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk