Henrik Sass Larsen bliver ikke minister i ny regering - melder sig syg

S-gruppeformanden har meddelt Mette Frederiksen, at han ikke er til rådighed. Han genopstiller ikke til Folketinget.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har meddelt partiformand Mette Frederiksen, at han ikke er til rådighed som minister i en ny regering.

Sass Larsen er indtil videre sygemeldt. Samtidig har han besluttet ikke at genopstille til Folketinget ved næste valg.

- Jeg tror, de fleste godt har kunnet se, at jeg ikke har haft det så godt. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkedes for mig. Så jeg må nu sygemelde mig for at kunne blive helt rask igen, skriver Henrik Sass Larsen.

Dermed får Mette Frederiksen ikke sin nærmeste samarbejdspartner i Socialdemokratiet med på ministerholdet, hvis de igangværende regeringsforhandlinger ender med en socialdemokratisk regering.

Henrik Sass Larsen var ellers tiltænkt den helt centrale plads som finansminister, og han har været med til at lægge den strategi, der har ført Mette Frederiksen frem til rollen som kongelig undersøger og mulig ny statsminister. Hun kalder beslutningen for helt rigtig:

- Henrik Sass Larsen har en stor del af æren for, at Socialdemokratiet igen står med en mulighed for at kunne danne regering. Han har været med hele vejen, også når der skulle træffes svære beslutninger. Desværre har han undervejs betalt en meget høj pris personligt, udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Har misset ministerpost før

For Henrik Sass Larsen er det et hårdt slag at måtte give afkald på muligheden for at blive finansminister. Det forstærkes af, at det sker for anden gang.

Efter valget i 2011 var Sass Larsen nemlig også tiltænkt Finansministeriet, men fik ikke posten. Midt under regeringsforhandlinger blev Sass trukket til side og præsenteret for et notat fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, der indeholdt belastende oplysninger om ham. Det fik efterfølgende Sass til at trække sig som ministeremne.

Forløbet er senere blev kritiseret fra flere sider, fordi notatet og det efterfølgende pres, som Sass kom under, byggede på et enkelt møde mellem Sass Larsen og en lokal rocker i Køge, hvor Sass har sin kreds.

Dermed har Henrik Sass Larsen spillet en central rolle i både Helle Thorning-Schmidts og Mette Frederiksens bestræbelser på at blive statsministre – for så at ende med alligevel ikke at komme med på ministerholdet.

Henrik Sass Larsen indtrådte til gengæld i Thorning-Schmidts regering i august 2013, da han blev udnævnt til erhvervs- og vækstminister.

Ramt af depression

Henrik Sass Larsen deltog i de første møder fredag i forbindelse med Mette Frederiksens forsøg på at danne en regering, men han var ikke til stede ved søndagens forhandlingsmøde.

Han fortalte i februar 2019, at han i 2018 blev ramt af en depression.

I et stort interview i dagbladet Politiken rettede han en hård kritik mod Ekstra Bladet, som han mente forfulgte ham på Christiansborg.

Sass Larsen har også i interviews fortalt om en hård opvækst på Københavns Vestegn, hvor hans stedfar slog ham, indtil Henrik Sass Larsen kom på børnehjem og senere blev bortadopteret.

Den nuværende gruppeformand i Socialdemokratiet har været politisk aktiv hele sit voksne liv, og han var blandt andet formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, før han kom i Folketinget - i første omgang som midlertidigt medlem i 1999.

Ved valget Grundlovsdag fik han et skuffende personligt stemmetal og blev kun lige akkurat genvalgt som den ottende ud af otte socialdemokrater i Sjællands Storkreds.

Han har nu meddelt sin kreds i Køge, at han ikke søger genopstilling ved næste valg til Folketinget.

På Facebook skriver han, at han trækker stikker helt.

- Jeg har fortalt Mette Frederiksen, at jeg ikke står til rådighed fremover og har ligeledes orienteret min kreds om, at jeg ikke ønsker at være kandidat længere. Mette bliver en god statsminister for vores land - det er jeg stolt af, skriver Henrik Sass Larsen og afslutter:

- Der vil være stille fra mig i tiden fremover, og det håber jeg, at alle vil respektere.

Opdateret: Formuleringer omkrig forløbet i 2011 er ændret. Der var ikke tale om en manglende sikkerhedsgodkendelse fra PET.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk