Her er støttepartiernes krav til Mette Frederiksens udlændingepolitik

Børnene på Sjælsmark og integrationsydelsen skal på forhandlingsbordet, lyder det fra støttepartierne.

(© TV2)

I gårsdagens tv-duel mellem Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) på TV2 gjorde Socialdemokratiets statsministerkandidat det klart, at hun ikke var villig til at overtage regeringsnøglerne for enhver pris.

- Hvis en række mindre partier, som jeg ikke tror kommer til at udgøre flertallet, vil afkræve, at jeg skal begynde at åbne op for en udlændingepolitik, som jeg grundlæggende tror vil være forkert for det danske samfund, så vil jeg ikke være statsminister, lød det fra Mette Frederiksen i tv-duellen søndag aften.

Blandt Socialdemokratiets tre støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er man ærgerlig over Mette Frederiksens udmelding.

Hos både Radikale Venstre og Enhedslisten slår man fast, at Socialdemokratiet skal komme med indrømmelser på udlændingeområdet, hvis Mette Frederiksen skal sidde i statsministerstolen på deres mandater:

- Vi støtter kun en ny regering, hvis den gør sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik, og det betyder blandt andet, at vi skal have en ny udlændinge- og integrationspolitik, siger Morten Østergaard, partileder for Radikale Venstre.

Hos Enhedslisten lyder det, at de kommer til at stille nogle klare og grundlæggende betingelser om "en mere human" udlændinge- og integrationspolitik, hvis de skal lægge stemmer til Mette Frederiksen som statsminister:

- Det kan godt være, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris, men vi vil selvfølgelig heller ikke være parlamentarisk grundlag for enhver pris, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Hos SF lyder meldingen fra formand Pia Olsen Dyhr, at de peger på Mette Frederiksen som statsminister uanset hvad.

- Enten kan vi støtte Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen, og de kommer begge til at stå på den nuværende udlændingepolitik i store træk. Jeg tror, vi kan få Mette Frederiksen med på mere, end vi kan med Lars Løkke Rasmussen.

Hun understreger dog, at partiet ikke bare kommer til at give deres mandater uden videre.

- Vi skal selvfølgelig også have indflydelse på den politik, der skal føres. Der ønsker vi, at Danmark skal tage kvoteflygtninge igen. Og børnene på Sjælsmark skal have en bedre hverdag. Det kommer vi til at bruge vores mandater på at kæmpe for.

Børnene på Sjælsmark, integrationsydelsen og kvoteflygtninge

Selvom Enhedslisten har en række områder, der for dem er såkaldt hjerteblod, så vil de ikke stille ultimative krav til Socialdemokratiets statsministerkandidat:

- Kvoteflygtninge, børnene på Sjælsmark og integrationsydelsen er meget vigtige områder for os. Men vi kommer ikke med en dosmerliste og siger alt eller intet. Der er nogle ting, som er rigtig vigtige for os, og vi skal ud med et resultat, hvor vi kan sige, at det går i den rigtige retning på udlændingeområdet, siger Pernille Skipper.

Også hos Radikale Venstre og SF mener man, at en kommende regering skal kigge på vilkårene på Sjælsmark.

Og mens kvoteflygtninge er en mærkesag for SF, understreger Radikale Venstre vigtigheden af, at man også får ændret den nuværende integrationsydelse.

- Vi er nødt til at bekæmpe fattigdom. Det kan ikke nytte noget, at vi bruger de gode tider til at bringe mennesker i en sårbar position, så de dårligt har råd til tre måltider mad om dagen, og det handler jo blandt andet om at få kigget på integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet, siger Radikales Morten Østergaard.

Nærmer sig hinanden

Selvom Mette Frederiksen i gårsdagens tv-duel var meget modvillig i forhold til at ændre store dele af den nuværende udlændingepolitik, så nævner alle tre partier, at de fornemmer en socialdemokratisk statsministerkandidat, som alligevel kan møde dem et stykke hen ad vejen:

- Jeg synes, det er positivt, at Mette Frederiksen åbner op for at kigge på børnene på Sjælsmark. Det fortjener de, lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

Samme melding kommer fra både Morten Østergaard og Pernille Skipper.

Enhedslisten understreger dog, at det ikke betyder, at man så er færdig med at diskutere området.

- Der er jo stor forskel på, om man taler om et gyngestativ mere på Sjælsmark, eller om man vil sørge for at få børnene ud af Sjælsmark, så de kan bo i almindelige boliger og leve et almindeligt liv, indtil den dag de kan udsendes, siger Pernille Skipper.

Socialdemokratiet åbner op for forhandling

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, siger, at Socialdemokratiet er klar til at møde rød blok ved forhandlingsbordet – i hvert fald når det handler om børnene på Sjælsmark.

- Vi vil ikke give familierne en tilværelse i Danmark, bare fordi de modarbejder myndighederne. Men inden for rammerne af at de bor på Sjælsmark, så er der absolut plads til at forbedre børnenes forhold, siger Mattias Tesfaye.

Socialdemokratiet er også villige til at kigge på kvoteflygtninge, lyder det:

- Danmark skal også på et tidspunkt igen sige ja til kvoteflygtninge. Om det lige bliver i 2019, vil jeg ikke garantere. Der er en bestemt gruppe af kvoteflygtningene, som er behandlingskrævende, og vi har i flere år ment, at vi skal tage dem, siger Mattias Tesfaye.

Socialdemokratiet vil imidlertid ikke – som ønsket ellers er fra støttepartierne – rykke ved den brede udlændingepolitik, fortæller Mattias Tesfaye.

- Vi har haft et godt samarbejde med blandt andet Venstre. Det har vi ikke tænkt os at opgive. Det bliver det brede samarbejde, der definerer dansk udlændingepolitik, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk