Hun sender muslimer i stemmeboksen: 'Yalla stem!' Eller bliv stemt hjem

Facebook-gruppen 'Muslimer til stemmeboksene 2019' har på få dage rundet 9.000 medlemmer.

Ved folketingsvalget i 2015 stemte 87 procent af etniske danskere mod 66 procent af stemmeberettigede indvandrere. Her ses Hannin El-khatib. Privatfoto.

Tal lyver sjældent, og tal for stemmeprocenter viser, at indvandrere og efterkommere halter efter etniske danskere, når det kommer til folketingsvalg.

Men en Facebook-gruppe, der blev oprettet i søndags, har allerede nu rundet 9.000 medlemmer og vokser med over 100 nye medlemmer i timen i skrivende stund.

Gruppen opfordrer folk til at deltage i demokratiet og bruge deres stemme den 5. juni. Det her er et billede, som blev lagt op i gruppen igår. Foto: Amalie Rune

Det er gruppen 'Muslimer til stemmeboksene 2019', og den har til formål at forbedre stemmeprocenten blandt muslimer med dansk statsborgerskab.

- Vi vil gerne opfordre den her generation til at få både de yngre og de ældre til at stemme, få indflydelse og sige det, man mener, siger administrator Hannin El-Khatib.

Hun er selv blandt det muslimske mindretal, der er født og opvokset i Danmark med palæstinensiske rødder.

- I stedet for at brokke os, skal vi have indflydelse på det danske samfund. Vi er alle sammen en del af det, og vi har alle sammen set, hvordan debatterne meget hurtigt bliver diskriminerende, siger Hannin El-Khatib.

Og netop følelsen af diskrimination er ifølge El-Khatib en væsentlig årsag til, at så mange stemmeberettigede muslimer bliver hjemme på valgdagen.

- Hver gang man tænder for tv'et, er der ni ud af ti gange en kritik af indvandrere, og så skal man begynde at forsvare, at man er indvandrer. Derfor er mange holdt op med at forholde sig til politik. Det har så bare den konsekvens, at man får mindre og mindre indflydelse, siger hun.

Lavere stemmeprocent

Ved folketingsvalget i 2015 var stemmeprocenten hos indvandrere 21 procentpoint lavere end hos etniske danskere, og hos efterkommere af indvandrere var stemmeprocenten 34 procentpoint lavere.

- Det er lige præcis de målinger, vi gerne vil have ændret. Der skal ikke være forskel på, om man har den ene eller den anden hudfarve i forhold til, om man stemmer eller ej, siger Hannin El-khatib.

Når man kigger gruppen igennem, er det helt tydeligt, at debatlysten er til stede hos den gruppe, som ellers kritiseres for ikke at stemme. Der er også stemmer i debatten, som opdfordrer til, at man som muslim ikke burde stemme.

Det er Hannin El-khatib, der sammen med Ramzia Al (på billedet her) og to andre, som har oprettet kampagnen. Privatfoto

Men en anden af administratorerne, Ramzia Al, som også har været med til at oprette gruppen, understreger at gruppen bakker op om demokratiet. Og Hannin El-khatib uddyber:

- Hvis der kommer et opslag fra en religiøs organisation, som siger, at det ikke er okay at stemme, så bliver det slettet, siger hun.