Husk det nu: Ingen store børn eller selfies i stemmeboksen

Det er i strid med stemmehemmeligheden at tage et billede af sin stemmeseddel.

Når først dit kryds er sat på stemmesedlen, må du ikke tage et billede og forevige den på de sociale medier - ligesom du heller ikke må have større børn med i stemmeboksen. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Hvis du har tænkt dig at tage et billede af dig selv i stemmeboksen i dag, så sørg for, at man ikke kan se stemmesedlen på billedet. Man må nemlig ikke kunne se på billedet, hvor du har sat dit kryds.

Det skyldes, at vi har stemmehemmelighed i Danmark - blandt andet for at sikre, at man ikke kan sælge sin stemme eller blive presset til at stemme på et bestemt parti eller en bestemt kandidat.

- Man må gerne fortælle, hvem man har stemt på – man må bare ikke dokumentere det, siger valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet Christine Boeskov og tilføjer:

- Der står ikke i loven, at man ikke må tage en selfie med sin stemmeseddel, men der står i loven, at vi har stemmehemmelighed, og det er både en ret og en pligt. Det er en ret til at have sin stemme i fred, men det er også en pligt, at du ikke må vise din afgivne stemme til nogen.

- Stemmehemmeligheden skal sikre, at ingen skal kunne presses eller tvinges til at afsløre, hvad de har stemt.

Det er folketingsvalglovens § 48, stk. 3, man bryder, hvis man tager et billede af sin udfyldte stemmeseddel. Paragraffen fastslår, at man skal sammenfolde sin stemmeseddel efter stemmeafgivningen, så ingen kan se, hvad man har stemt.

Og hvad sker der så, hvis man bryder loven og knipser en selfie med sin stemmeseddel? Sandsynligvis vil det ikke have store konsekvenser.

- Det er ikke strafbart at tage et billede af sin stemmeseddel. Der er ikke noget selfie-politi, og det er ikke sådan, at de valgtilforordnede står ved gardinet og lytter efter kamera-knips. Men hvis de opdager, at du tager et billede, kan de godt skride ind og sige, at det må du ikke, siger Christine Boeskov.

Ingen større børn i stemmeboksen

Stemmeboksen har netop gardiner for at værne om stemmehemmeligheden - og af samme årsag må man heller ikke vise sin stemmeseddel til nogen, efter man har sat sit kryds.

Man skal derfor selv lægge den i en forseglet stemmekasse, og ingen andre må se den.

Det betyder også, at man ikke må tage sine børn med ind i stemmeboksen. I hvert fald ikke, hvis de er store nok til at have lært alfabetet - og dermed kunne forstå, hvor krydset bliver sat.

- Der står ikke noget i loven om, at man ikke må have børn med ind i stemmeboksen, men der står, at man skal være alene. Et barn, der kan gengive, hvad man har stemt, kan fortælle det til bedsteforældre, naboer eller andre - og så er stemmehemmeligheden kompromitteret, siger Christine Boeskov.

Men en far eller mor, der har sin to-årige søn med til valgstedet, og ikke kan efterlade ham uden for gardinet, kan blive nødt til at tage ham med på armen ind i stemmeboksen.

- Tommelfingerreglen siger, at når barnet har lært alfabetet, så er de for store til at komme med ind i stemmeboksen, siger Christine Boeskov.

Og til forældre, der mener, at deres større børn kan lære meget om demokratiet og valgdagen ved at komme med ind i stemmeboksen, siger valgkonsulenten:

- Man kan jo godt lære sine børn om demokratiet uden at have dem med ind, når man afgiver sin stemme. De kan sagtens komme med til valgstedet, se hvordan man får stemmesedlen udleveret - og snakke om det bagefter, siger hun.

Tilbage i 2006 blev en far og hans søn hver idømt 14 dages betinget fængsel, da Østre Landsret fandt dem skyldige i valgsvindel ved folketingsvalget året forinden. Her gik faren og den 17-årige søn ind i en stemmeboks for at sætte krydset sammen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk