Hvem taler, og hvem holder mund? Her er politikerne, der siger mest og mindst i folketingssalen

Inger Støjberg er den minister, der oftest siger noget i folketingssalen, men et menigt folketingsmedlem griber ordet mest.

Som medlem af Folketinget indgår det næsten i jobbeskrivelsen at have noget på hjerte. Alligevel er der stor forskel på, hvor ofte politikerne tager ordet i folketingssalen.

Det viser DR’s analyse af referater over møder i folketingssalen fra seneste folketingsvalg i 2015 til den 7. maj i år, hvor det nye folketingsvalg blev udskrevet.

Med 1.381 indlæg i salen er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i top fem over de folketingspolitikere, der taler mest, og hun er samtidig den minister, der oftest griber ordet.

Det skyldes blandt andet, at der altid er stor debat om udlændinge- og integrationsområdet, mener Inger Støjberg:

- Det er vigtigt at stille sig til rådighed for diskussionen og debatten i folketingssalen og også være bevidst om, at det her jo er et område, som både danskerne og folketingspolitikerne er meget uenige om, siger hun.

Glad rekordindehaver

Generelt er der mange ministre repræsenteret i toppen over de politikere, der siger mest i folketingssalen, og ministrene får automatisk en del taletid, når de fremlægger lovforslag og svarer på spørgsmål.

Alligevel er det ikke en minister, der har taget ordet allerflest gange i perioden. Det er derimod SF’s Lisbeth Bech Poulsen.

1.736 gange har hun sagt noget i folketingssalen siden sidste valg, og den rekord er hun glad for:

- En levende debat er en vigtig del af vores folkestyre, og derfor stiller jeg også mange spørgsmål til de andre partier og til de andre folketingsmedlemmer, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- I folketingssalen har vi jo tit besluttet på forhånd, hvad vi og vores partier mener. Men hvis man skal komme lidt nærmere en samtale, så bliver man nødt til at prøve at holde et åbent sind og spørge nysgerrigt ind til, hvad de andre vil og mener.

Kan være bedre at holde sin mund

I den modsatte ende af listen blandt de politikere, der sjældnest siger noget i folketingssalen, finder man især stedfortrædere for de folkevalgte og folketingsmedlemmer, som har været på orlov i længere perioder.

Men der er også enkelte, som har været på Christiansborg i hele perioden og alligevel ikke taget ordet særligt ofte. Én af dem er Dansk Folkepartis turismeordfører, Tilde Bork.

28 gange har hun sagt noget i folketingssalen på de knap fire år, hun har været valgt. Tilde Bork har altså taget ordet én gang for hver 62 gange, Lisbeth Bech Poulsen har sagt noget.

- Jeg behøver ikke at spørge bare for at spørge. Jeg vil gerne have ordet, hvis jeg har noget fornuftigt at bidrage med, en vinkel som der ikke er set i forvejen, men ellers synes jeg egentlig, at det er bedre at holde sin mund langt henad vejen, siger Tilde Bork.

- Men først og fremmest så skyldes det jo, at jeg har haft et ordførerskab, som der ikke har været vildt mange lovforslag på, påpeger hun.

Savner stemningen i manegen

Også rekordhaveren Lisbeth Bech Poulsen, der er både erhvervs-, finans-, forbruger-, it- og skatteordfører for SF, peger på, at det betyder noget for ens verbale aktivitet i folketingssalen, hvilke og hvor mange ordførerskaber man har.

Det samme gør Alternativets stifter og politiske leder, Uffe Elbæk. Han har slet ikke haft nogle ordførerskaber i sit partis første periode på Christiansborg. Og det mener han er forklaringen på, at han er den partileder, som har taget ordet færrest gange i folketingssalen.

- I og med at jeg, da vi blev valgt ind i 2015, var den eneste, der havde parlamentarisk erfaring, besluttede vi, at jeg skulle gå ind og tage en meget understøttende rolle i forhold til de andre nye folketingsmedlemmer, og dybest set være en god træner for dem, forklarer han.

Sådan bliver det dog ikke efter valget, hvis det står til Uffe Elbæk. Han vil nemlig gerne deltage mere i debatterne i folketingssalen.

- Forhåbentlig vil mange af dem, der bliver valgt ind for os, allerede have parlamentarisk erfaring. Og så glæder jeg mig til at få nogle ordførerposter. Jeg har det ligesom sådan en gammel cirkushest – jeg savner stemningen i manegen.

Hvad siger politikerne så rent faktisk?

Én ting er imidlertid, hvor ofte politikerne siger noget i folketingssalen. En anden ting er, hvad de rent faktisk siger noget om. Har de talt om de emner, som interesserer dig, eller har de glemt din dagsorden? Det kan du søge på herunder.

Skriv et ord og se, hvilke politikere der nævner det mest. Det kan f.eks. være arbejdsløshed, økologi, ulve, softice, E45 eller fodbold.

Dyk derefter ned i, hvad politikerne præcist har sagt, i hvilken sammenhæng og hvornår. Måske hjælper det dig til tage stilling til, hvem der fortjener din stemme

Om søgeboksen

  • DR har automatisk indsamlet alle referater fra møder i folketingssalen fra Folketingets hjemmeside. Fra første møde i salen i juli 2015 til mødet den 7. maj 2019, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg. Efterfølgende har vi lagt teksten ind i en database, hvor du kan søge.

  • Søgningen viser alle de sammenhænge, ordet indgår i. Søger du på f.eks. fodbold, får du også resultater fra fodboldkamp og fodbolddommer, ligesom Vejle også indgår i vejledning, og ulv indgår i gulvtæppe og nulvækst. Tryk på 'Søg på præcis dette ord' for kun at søge på selve ordet.

  • Vær desuden opmærksom på, at byer som Tarm, Tønder, Tune, Odder, Brande, Skive og Vejen kan optræde som andet end stednavne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk