Hvilke politikere kender du bedst? Kun Løkke overgår Paludan

Det er ikke så overraskende, siger valgforsker.

Her hilser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan før partilederdebatten på DR1 7. maj. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Det er efterhånden kun ganske få i det her land, der ikke kender den højreradikale Rasmus Paludan.

I en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder angiver kun tre procent af de adspurgte, at de ikke kender stifteren af partiet Stram Kurs, der er på stemmesedlen ved folketingsvalget 5. juni.

Akkurat samme kendskab blandt danskerne kan Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mønstre, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kun er ukendt for én procent af de adspurgte.

- Det er ikke så overraskende i lyset af den medieeksponering, Rasmus Paludan har fået siden påsken, hvor han demonstrede på Nørrebro i København, og der opstod optøjer efterfølgende, siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Det var også med til at give ham et boost i forhold til at få indhentet de sidste vælgererklæringer, så han kunne blive opstillingsberettiget til folketingsvalget. Og efter at valget er udskrevet, har opmærksomheden omkring ham og hans parti bestemt ikke været mindre, siger han.

For at sætte det i perspektiv svarer hele 51 procent af de adspurgte i målingen, at de ikke kender folketingspolitikeren Jacob Mark fra SF, der ellers har profileret sig ganske markant den seneste tid med blandt andet kravet om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Kendskabet til partilederne

 • Lars Løkke Rasmussen (1 pct. kender ikke)

 • Mette Frederiksen (3 pct. kender ikke)

 • Kristian Thulesen Dahl (6 pct. kender ikke)

 • Pernille Skipper ( 9 pct. kender ikke)

 • Pia Olsen Dyhr (10 pct. kender ikke)

 • Søren Pape Poulsen (7 pct. kender ikke)

 • Morten Østergaard (11 pct. kender ikke)

 • Uffe Elbæk (7 pct. kender ikke)

 • Anders Samuelsen (6 pct. kender ikke)

 • Klaus Riskær Pedersen (9 pct. kender ikke)

 • Rasmus Paludan (3 pct. kender ikke)

 • Pernille Vermund (9 pct. kender ikke)

 • Isabella Arendt (37 pct. kender ikke)

 • Kilde: Epinion

- Jeg er ret sikker på, at hvis du laver en opgørelse over, hvor meget Rasmus Paludan og Jacob Mark har fyldt i mediedækningen de sidste par uger, så vil det falde massivt ud til Paludans fordel. Så jeg tænker, at kendskabet til Paludan følger med hans eksponering.

- Det kan man så synes er trist i den forstand, at der ikke er højere kendskab til en folketingspolitiker, som har gjort en indsats i Folketinget i den seneste valgperiode. Men det er ikke overraskende, siger Rune Stubager.

Det store kendskab til Rasmus Paludan er dog langt fra lig popularitet. Det er nemlig kun otte procent af de adspurgte, der angiver, at de er positivt stemte over for ham, mens 81 procent siger, de er negativt stemte.

I dagens Epinion-måling står Stram Kurs til at komme i Folketinget med fem mandater.

Ahlers mest populær

Listen over de mest populære politikere toppes af Venstres uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, der for godt et år siden trådte ind i den borgerlige regering uden at være valgt til Folketinget.

Han er ikke den politiker, som flest er positivt stemt over for, men da kun 15 procent er negativt stemt over for ham, bliver hans samlede score den højeste af alle. Det hører også med til billede, at Tommy Ahlers er ukendt for 22 procent af de adspurgte.

Ifølge Rune Stubager er der en oplagt årsag til hans popularitet.

- Han har ramt vælgere, formentlig både i rød og blå blok. De ser nok i ham en ny politiker, som jo hen ad vejen har skullet lære politiker-hvervet og er kommet ind udefra med andre erfaringer, siger valgforskeren.

Før han blev udnævnt som minister af Lars Løkke Rasmussen, var Tommy Ahlers i forvejen kendt fra DR's iværksætterprogram Løvens Hule.

Generelt er han kommet ind i det politiske system som et frisk pust, lyder det fra Rune Stubager.

- Som en, der arbejder i den sektor, han er minister for, kan jeg sige, at han er et frisk pust. Han er kommet med nogle nye ideer, som har fået positiv opmærksomhed. Det må også ligge bag hans pæne placering, siger han.

Regerings-slitage

Tommy Ahlers har blandt andet præsenteret et såkaldt teknologikum, der skal udbrede teknoligiforståelsen på de videregående uddannelser.

Men der er også potentielle faldgruber for Tommy Ahlers, lyder vurderingen.

- Indtil videre har han heller ikke i offentligheden været kendt for de her hårde retoriske infights i debatter, hvor politikerne diskuterer hinandens politik. Hvis han kom til at ligne de andre mere på den front, ville han måske falde lidt i målingen, fordi han kan komme til at støde nogle vælgere fra sig, siger Rune Stubager.

Målingen viser også, at en god del af de politikere, der har været med i mange år og haft ministerposter, ligger lavt. Det er blandt andet Eva Kjer Hansen (V), Troels Lund Poulsen (V) og Claus Hjort Frederiksen (V).

- Man taler i forskningen om "regerings-slitage", altså det at en regering sidder i en længere periode, som kan slide støtten til dem ned. Fordi de blandt andet får ansvaret for alle problemerne. Uanset om det er retfærdigt eller ej.

- I den forbindelse er det dog også værd at bemærke, at nummer to på listen er Mette Frederiksen. Hun kan ikke just beskrives som nogen novice i dansk politik, og nummer tre og fire er henholdsvis Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL). Det er ikke nye ansigter. Men et vist element af nedslidning er der, siger Rune Stubager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk