Hvis kun kvinderne stemte: 0 mandater til det yderste højre

Hårde retorik tiltaler ikke de kvindelige vælgere, vurderer professor.

Pia Olsen Dyhr (SF) taler med to studerende efter en debat på Sankt Annæ Gymnasium i København. Ifølge den nyeste meningsmåling er kvinder mere tilbøjelige til at støtte SF og resten af rød blok end de blå partier. (Foto: Martin sylvest)

Hvor har du tænkt dig at sætte dit kryds til folketingsvalget den 5. juni?

Svaret på det spørgsmål varierer meget afhængigt af, om du er mand eller kvinde. Det viser nye meningsmålinger, som Epinion har lavet for DR.

For hvor de mandlige vælgere ifølge meningsmålingen i højere grad ville give deres stemmer til partier i blå end i rød blok, forholder det sig omvendt for kvindelige vælgere.

- Vi kan se en tendens til, at mændene i højere grad end kvinderne stemmer på blå blok, og nogle år er der faktisk op til 10 procentpoint flere mænd end kvinder, der stemmer på den blå blok.

Sådan siger Rune Stubager, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Mænd byder Stram Kurs velkommen

Blev folketingsvalget afholdt nu, ville både Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre få flere stemmer fra kvinder end mænd, mens Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti ville trække flere stemmer fra mændene:

Var det kvinder alene, der bestemte, hvordan folketinget skulle sammensættes efter valget, ville det se værst ud for de to debutantpartier Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Stod det til landets kvindelige vælgere, ville de faktisk slet ikke få en plads i Folketinget efter valget - ifølge meningsmålingen tildeler kvinderne nemlig begge partier 0 mandater.

Anderledes står det til hos de mandlige vælgere, som derimod ville give de to partier stemmer svarende til henholdsvis otte og syv mandater ud af de 175, der skal fordeles blandt landets partier.

Hård retorik og velfærd

Ifølge Rune Stubager er der flere årsager til, at kvinder bedre kan identificere sig med venstrefløjens principper.

- Kvinder er mere interesserede i og støttende over for en velfærdsstat - og også en dyr velfærdsstat, siger han og forklarer, at netop etableringen af en stærk velfærdsstat gav kvinderne større frihed under kvindefrigørelsen.

Desuden er flere kvinder end mænd ansat i "de tunge dele af velfærdsstaten," siger han:

- Altså i undervisnings-, sundheds- og omsorgssektoren. Det kan derfor også være en faktor, at man ikke har lyst til at skære ned på sin egen arbejdsplads, siger han.

Rune Stubager er professor og valgforsker ved Aarhus Universitet (arkivfoto).

Når kvinderne ifølge Epinions meningsmåling helt vælger Nye Borgerlige og Stram Kurs fra, så tror Rune Stubager, at forklaringen til dels skal findes i partiernes hårde retorik omkring udlændinge.

- En del af forklaringen kan også være, at den retorik, som begge partier har omkring indvandrere, udlændinge og muslimer bliver for voldsom for mange kvinder, siger han og uddyber:

- Der kan være et vist omsorgselement. Der vil være nogen, der har en opfattelse af, at en del af de her udlændinge sådan set er folk, der har brug for omsorg og beskyttelse.

I alt kan 4.238.913 stemmeberettigede danskere stemme den 5. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk