I Jystrup er ét indbrud opklaret på otte år: Det er da lidt væmmeligt

På otte år har midtsjællandsk by været udsat for 124 indbrud. Politiet har opklaret ét.

74-årige Inger Bonderup fra Jystrup oplevede at få stjålet alle sine smykker i sit soveværelse, mens hun sov i sin seng. Forbrydelsen blev aldrig opklaret.

Der er frikadeller og rødbedesalat på menuen i madklubben, som hver torsdag inviteres på middag på Østagergård i Jystrup på Midtsjælland.

Her går snakken livligt mellem byens pensionister og efterlønnere, som netop har fået at vide, at Jystrup indtager en kedelig plads øverst på listen over byer i Danmark, hvor færrest indbrud opklares.

På otte år har Jystrup været udsat for 124 indbrud. Kun en enkelt gang er det lykkedes politiet at opklare sagen, viser en omfattende aktindsigt, som DR Nyheder har fået fra Rigspolitiet.

- Det er jo en ubehagelig rekord at være i besiddelse af. Det kunne jo betyde, at forbryderkredse har fundet ud af, at Jystrup er et godt sted at gå hen og lave indbrud, fordi der ikke sker noget ved det, siger Lisbeth Due Andersen, der er efterlønner og født og opvokset i Jystrup.

Hun synes dog ikke, at politiet skal klandres. For grundlæggende handler det om ressource. Og det er politikerne, som fordeler dem:

- Jeg synes, det er svært udelukkende at skyde ansvaret på politiet. For det her er jo en ressourcediskussion, siger Lisbeth Due Andersen.

'Man kan ikke være bange hele tiden'

Selv om 74-årige Inger Bonderup bor på en stille, lukket vej i Jystrup, kender hun alt til, hvordan det er at være udsat for indbrud.

- De gik igennem min garage og gennem fem rum. De har taget alt, hvad jeg havde af smykker inde i mit soveværelse, mens vi lå og sov begge to, fortæller hun.

- Og nu har vi lige haft fem værktøjsbiler på vores vej, der blev tømt, og én af bilerne var lige over for mit hus, fortsætter Inger Bonderup.

Jystrup har omkring 1200 indbyggere og ligger i Ringsted Kommune på Midtsjælland. Grafik: Morten Fogde.

Ud over altid at låse døren har Inger Bonderup ikke installeret alarmer eller andet, som kan holde indbrudstyvene væk. Hun nægter at leve i frygt, fortæller hun.

- Nu er jeg jo blevet alene her. Men man kan jo ikke være bange hele tiden. Jeg er ikke nervøs for noget, men jeg tænker da over, at de kan tømme en håndværkerbil midt om natten lige over for ens soveværelse og køre igen. Det er da lidt væmmeligt, siger Inger Bonderup.

Hun ærgrer sig over, at Jystrup topper statistikken over uopklarede indbrud.

- Det, synes jeg, er forfærdeligt at tænke på. Måske har vi for lidt politi. Eller også er det, fordi der er ting, som er vigtigere end tyveri, fordi vi alligevel ikke kan få vores ting tilbage. Jeg ved det ikke.

Lisbeth Due Andersen (t.v.) har ikke været udsat for indbrud i Jystrup. Men hun tager sine forholdsregler og har blandt andet installeret en automatisk lystænder. For nyligt var der indbrud på vejen, hvor Inger Bonderup (th) bor. Men hun nægter at være bange.

Inger Bonderup hørte ikke fra politiet igen, efter hun havde været udsat for indbrud. Samme oplevelse havde Niels Jørgen Petersen, der i 2017 havde indbrud på sin gård i Jystrup.

- De var brudt ind ad et vindue i gården. Da vi kom hjem søndag morgen, kunne vi se, at vinduet var brudt op. Vi ringede til politiet, og de kom så også.

- Vi fik erstatning, men de fandt ikke tyvene, siger Niels Jørgen Petersen.

- Vi ser jo, at når man anmelder et indbrud, så kommer politiet én gang, og så hører man jo ikke mere, siger Inger Bonderup fra Madklubben i Jystrup.

Borgmester: Politiet mangler ressourcer

Borgmester i Ringsted Kommune Henrik Hvidsten (V) ærgrer sig over den høje placering i statistikken for Jystrup, som ligger midt i Ringsted Kommune.

Han henviser til, at datamaterialet er relativt småt, men mener alligevel, at der er problemer med beredskabet i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Jeg tænker, det er udtryk for, at politiet ikke har haft ressourcer til at opklare indbrud, fordi vores betjente bliver brugt til opgaver uden for kredsen.

Terrorbevogtningsopgaver i København og fast bemanding ved grænsen har trukket veksler på de borgernære opgaver i Ringsted Kommune, vurderer borgmesteren:

- Vi har jo set, at politifolk i en periode blev sendt ud af politikredsen for at løse andre opgaver, og hvis de ikke er hjemme i kredsen, så løser de ikke de opgaver, vi helst vil have, de skal løse, siger Henrik Hvidsten.

Rigspolitiet erkender, at andelen af indbrud, som bliver opklaret, ligger for lavt. De seneste otte år har den samlede opklaringsprocent af alle indbrud ligget på cirka fem procent.

Men vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) henviser til, at antallet af indbrud i samme periode er faldet kraftigt.

- Vi så gerne, at der blev opklaret flere indbrud, men det allervigtigste for os er, at der er færre indbrud i Danmark. Og derfor har vi også flyttet vores organisation fra at være hændelsesstyret og reaktiv til i langt højere grad at være forebyggende og proaktiv, så vi kan undgå, at der kommer indbrud, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk