Indbrudsramt husejer udfordrer Pape: 'Hvor mange flere indbrud vil du opklare?'

Justitsministeren forklarer nyt udspil mod indbrud, mens han er på besøg i indbrudshærget kvarter.

- Indbrudstyvene har været på spil i stort set alle husene her på villavejen i Hørsholm i Nordsjælland, fortæller en af beboerne, Adam Nissen Feldt.

Han har selv haft flere indbrud, senest i sommer.

- Det var slet, slet ikke en rar oplevelse, også fordi ens hjem gerne skal være et sted, hvor man føler sig tryg, fortalte Adam Nissen Feldt, da DR besøgte familien i starten af maj.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) så med, da Adam Nissen Feldt fortalte om sin frustration til DR, og derfor står justitsministerens valgbus i dag her på villavejen i Hørsholm.

Indbruddet i Adam Nissen Feldts hus blev aldrig opklaret. Efter to måneder fik familien besked om, at sagen var henlagt. Sådan går det med langt de fleste indbrud: Kun fem ud af 100 bliver opklaret, viser tal fra Rigspolitiet. Tallet har ligget nogenlunde konstant i de seneste syv år.

Minister: Et af vores kæmpestore problemer i Danmark

Derfor vil Adam Nissen Feldt gerne fortælle ministeren, at det er vigtigt for ofrene for indbrud, at flere sager opklares.

- At få den opklaringsprocent op, det er vigtigt for mig, siger Adam Nissen Feldt.

Søren Pape Poulsen kommer ud af sin grønne valgbus og møder Adam Nissen Feldt på villavejen. Adam Nissen Feldt peger de nabohuse ud, der også har haft indbrud.

- Derovre havde de indbrud i påsken, mens de var hjemme, siger Adam Nissen Feldt.

- Det er jo et af vores kæmpestore problemer i Danmark, siger Søren Pape Poulsen.

Se videoen fra DR's tidligere besøg hos Adam Nissen Feldt her

Fem ud af hundrede indbrud opklares

Ved sidste folketingsvalg i 2015 gik Søren Pape Poulsen til valg på, at indbrudskriminalitet skal bekæmpes hårdere. Og det er lykkedes på den måde, at antallet af anmeldelser for indbrud er faldet.

Men det er en lille del af de anmeldte indbrud, der bliver opklaret. Tal fra Rigspolitiet viser, at bare fem ud af 100 indbrud bliver opklaret – og tallet har ligget stabilt i en årrække.

Samtidig har politiet i de seneste år brugt færre mandetimer på opklaringen af indbrud. I 2014 brugte politiet 341 årsværk på indbrudsefterforskning, mens de i 2018 brugte 220 årsværk – et fald på 35 procent.

Men det vil Søren Pape Poulsen lave om på.

- Enhver kan sige sig selv, at opklaringsprocenten skal være højere end i dag, siger Søren Pape Poulsen.

Flere betjente og fokus på områder med mange indbrud

Derfor foreslår partiet nu at øremærke 100 politifolks arbejde til at styrke indsatsen mod omrejsende kriminelle og organiseret indbrudskriminalitet.

De 100 ekstra årsværk skal blandt andet fokusere på de områder, hvor indbrudskriminaliteten er høj.

I de samme områder skal politiet have ekstra fokus på at forebygge med råd og vejledning.

Over en kop kaffe i Adam Nissen Feldts stue forklarer Søren Pape Poulsen indholdet i partiets indbrudsudspil.

- Når vi skal forhandle til efteråret, så skal vi have nogle flere betjente, siger Søren Pape Poulsen.

Men Adam Nissen Feldt og andre indbrudsramte skal dog ikke regne med flere kræfter til indbrud lige med det samme.

- Hvis jeg skulle flytte de her hundrede mand over i morgen, så skal jeg jo tage dem et andet sted fra, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

- Det er jo fristende – især i en valgkamp – at sige, at det fixer vi lige. Men det gør man jo ikke bare.

Adam Nissen Feldt så gerne, at der var flere betjente i lokalområdet.

- For os herude handler det om tillid og tryghed. Den er ikke rigtig længere. Jeg kan jo ikke bruge det til noget, at der står betjente nede ved grænsen, eller at de sidder på et kontor, siger Adam Nissen Feldt.

Minister vil ikke sætte klart mål for indbrudsopklaringen

Udover at øremærke betjente til indbrudsefterforskning, vil den konservative justitsminister give mulighed for, at politiet kan gemme oplysninger fra de automatiske nummerpladekameraer, der blandt andet fotograferer biler på vej ind ud af landet, i tre måneder. I dag må oplysningerne kun gemmes i 24 timer.

Det skal alt sammen føre til, at flere indbrud bliver opklaret. Ministeren vil dog ikke sætte tal på, hvor stor en andel af indbruddene, der skal opklares i fremtiden.

- Hvis nu du får hånden på kogepladen, hvor skal opklaringsprocenten ligge om tre år, spørger Adam Nissen Feldt.

- Det er dæleme et godt spørgsmål. Vi får aldrig en opklaringsprocent, der bliver meget høj. Kunsten bliver at nedbringe antallet af indbrud, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter.

- Jeg synes det ville være useriøst bare at sætte et eller andet højt tal på i en valgkamp. Det kan jeg af gode grunde ikke vide, men jeg ved, at hvis man ikke gør noget, så batter det ikke noget.

Savner stadig klare mål

Da kaffekoppperne er sat i køkkenvasken, og den konservative valgbus er kørt igen, sidder Adam Nissen Feldt tilbage og er nogenlunde tilfreds med besøget.

- Jeg synes, det var dejligt at få en mulighed for at komme til orde. Det er skønt, at man kan have en diskussion med dem, der sidder og bestemmer de her ting. Og jeg synes, det blev taget godt imod, siger husejeren fra Hørsholm.

Men han undrer sig over, at justitsministeren ikke vil sætte et konkret mål for, hvor mange indbrud, der skal opklares.

- Hvis man skal opnå en forbedring, så er man nødt til at blive konkret og sætte sig nogle mål. Og hvis der er nogle, der skal sætte de mål, så er justitsministeren vel et meget godt sted at starte, siger Adam Nissen Feldt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk