Internettrolde manipulerer med politisk afstemning hos Ekstra Bladet

Flere tusinde falske stemmer er pumpet ind i onlineafstemning.

Så mange stemmer stod først Stram Kurs og dernæst Kristendemokraterne til at få efter internettrolde havde fiflet med afstemning hos Ekstra Bladet

I valgkampens allerførste dage har internettrolde manipuleret med den digitale valgdækning hos et af landets største online medier.

Anonyme personer fra netforummet 4chan har pumpet flere tusinde falske stemmer ind i en afstemning blandt Ekstra Bladets brugere, der handler om hvilket parti, de vil stemme på. Det viser en afdækning lavet af DR Nyheder.

Ekstra Bladet har nu selv undersøgt sagen og konstateret, at flere tusinde stemmer kommer fra én enkelt IP-adresse. Derfor har Ekstra Bladet fjernet afstemning fra deres hjemmeside.

- Vi må bare erkende, at vi har været en tand for naive i tilgangen til de her data, siger chefredaktør Poul Madsen:

- Jeg påtager mig fuldt og helt ansvaret. Det er også derfor, vi stopper det og laver et nyt system.

24 procent for Stram Kurs

Manipulationen med Ekstra Bladets afstemning startede under de første partilederdebatter på TV, hvor brugerne kunne gå ind og stemme på deres foretrukne parti, mens avisen dækkede partiledernes debat live.

Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, var allerede ganske populære blandt avisens læsere, men i løbet af aftenen udkonkurrerede Rasmus Paludans parti pludselig samtlige partier inklusive Socialdemokratiet, som ellers lå i front i Ekstra Bladets måling.

Sidst på aftenen så det ud som om, at 24 procent af alle Ekstra Bladets brugere vil stemme på Stram Kurs.

Sådan blev Stram Kurs størst

Her er en gennemgang af internettroldenes koordinerede indsats for at påvirke Ekstra Bladets digitale afstemning:

Lidt over ti på valgkampens første aften dukker et engelsksproget opslag op på forummet 4chan/pol, som stammer fra en dansk IP-adresse:

- Ekstrabladet.dk har en afstemning. Stram Kurs ligger på 19 procent. Lad os gøre dem større end Socialdemokratiet, skriver en anonym bruger.

Flere reagerer positivt på idéen, og en halv time senere skriver en anden bruger, at vedkommende har fundet en måde at give et ubegrænset antal stemmer til Stram Kurs i afstemningen.

Få minutter senere skriver samme bruger, at vedkommende nu sender 1.000 stemmer afsted til Stram Kurs.

- Jeg kunne blive ved, men måske skulle jeg hellere dele python scriptet (koden, red) så andre også kan gøre det, skriver brugeren lidt senere.

En ny bruger blander sig og maner til forsigtighed, så Ekstra Bladet ikke opdager, at de er blevet “hacket,” som vedkommende selv kalder det.

Hos Ekstra Bladet siger chefredaktør Poul Madsen, at de allerede havde bemærket, at noget var galt med deres afstemning, før DR kontaktede dem.

Han mener ikke, det er den værste slags trolde, fordi det er relativt let at gennemskue dem.

Så tog Kristendemokraterne førstepladsen

Det var dog ikke kun Stram Kurs, der har fået et boost af anonyme internettrolde.

For dagen efter var det pludselig Kristendemokraterne, der stak af i Ekstra Bladets afstemning og tog førstepladsen fra Stram Kurs.

På få timer gik Kristendemokraterne fra at være et af de mindste partier i afstemningen til at have 23 procent af stemmerne fra Ekstra Bladets brugere.

Det er ikke muligt at se, om det er de samme internettrolde fra 4chan/pol, der har givet tusindvis af stemmer til Kristendemokraterne.

Men det viser sig, at Kristendemokraterne og især deres næstformand Isabella Arendt er populær på 4chan/pol, blandt andet på grund af partiets konservative familieværdier.

Vil påvirke politisk stemning i Danmark

Det internationale netforum ved navn 4chan/pol er kendt for at tiltrække især unge fra vestlige lande, som ofte har yderliggående og provokerende politiske synspunkter.

Derudover er 4chan/pol også kendt som et hjemsted for trolling og anonym påvirkning af det politiske klima under valgkampe i en række lande, blandt andet USA, Frankrig og Sverige.

- Der er kommet en stemning på 4chan/pol over de seneste år, hvor brugerne gerne vil være meget provokerende og hvor kvindehad, jødehad og fremmedhad er i fokus. De har nogle bestemte politiske værdier, som de gerne vil sprede til f.eks. den danske valgkamp, fortæller Christian Mogensen, som er ekspert i 4chan hos Center for Digital Pædagogik.

- De vil gerne prøve at påvirke den politiske stemning ved at gøre f.eks. Stram Kurs større, end de egentlig er. Det gør de ved at lægge falske stemmer ind med små digitale robotter, som går ind og stemmer på ét parti igen og igen, fortæller Christian Mogensen

Ud over at fabrikere falske stemmer, opfordrer danske brugere på 4chan også folk fra andre lande til at deltage i afstemninger som den på Ekstra Bladet.

- De opfordrer brugere fra andre lande, i det her tilfælde er det USA, Kazakhstan, Serbien, Finland og Sverige, til at deltage i den her afstemning, siger Christian Mogensen.