Jens Ringberg: 5 nedslag, der er værd at lægge mærke til i dagens meningsmåling

Rød blok går frem i forhold til seneste valg, takket være støttepartierne.

Både Venstre og Socialdemokratiet kan se frem nærmest samme antal mandater som ved sidste valg. Men der er store vælgerskvulp, når det kommer til støttepartierne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal sende en tak til de røde støttepartier, hvis hun overtager nøglerne til statsministeriet efter folketingsvalget den 5. juni.

I hvert fald hvis den seneste meningsmåling, foretaget af Epinion for DR, viser sig at matche de egentlige stemmer til valget.

Her står Socialdemokratiet nemlig til at få et valg, der er næsten identitisk med valget i 2015. Til gengæld er der pæn fremgang til støttepartierne - især til SF og Radikale.

Men hvad skal vi ellers bide mærke i ved den seneste måling? DR's politiske analytiker Jens Ringberg har fundet fem nedslagspunkter.

1

Det ligner en model Frederiksen

Formand Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet ses her ved præsentation af klimaudspil i Silkeborg, onsdag den 29. maj 2019. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

De partier, der ønsker Mette Frederiksen som statsminister står stadig stærkt. Sådan har billedet været længe.

Der er med andre ord mindre og mindre tid for Lars Løkke Rasmussen og hans støtter til at vende udviklingen.

2

Liberal Alliance er i store problemer

Valget kan blive et farvel til en eller flere profiler fra Liberal Alliance. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det ligner en delvis nedsmeltning for et parti, der i forvejen har en yderst turbulent historie. I den seneste Epinion halveres LA i forhold til valget i 2015 – og lidt til.

Hvis der ikke sker en ændring op mod valgdagen, så trækker det op til et farvel til en eller flere af de kendte LA-profiler fra Christiansborg.

3

Sagen er afgjort – DF får et skidt valg

Pia Kjærsgaard (DF) holdt tale, efter at partiet havde mistet flere mandater i Europa-Parlamentet efter valget. Og ifølge meningsmålingerne står partiet til en halvering i Folketinget. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dansk Folkepartis tilslutning har længe været inde i en nedadgående spiral. Selv hvis nedturen skulle stoppe nu, og måske blive afløst af lidt fremgang i valgkampens sidste fase, så bliver valgresultatet ikke tilfredsstillende.

DF fik 21,1 procent af stemmerne i 2015 og gik ikke i regering. Denne gang bliver det stemmetal tilsyneladende halveret, og alle regeringsdrømme er langt væk.

4

Onsdag bliver de nedgnavede negles aften

Alternativet er et af de fire partier, der i meningsmålingerne, er nede og snuse til spærregrænsen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det vil være forståeligt, hvis nervøsiteten hænger tungt i luften ved flere af valgfesterne onsdag aften.

Ifølge de nøgne tal kan fire partier at komme til at danse en farlig dans omkring spærregrænsen på to procent, hvis man tager højde for den statistiske usikkerhed.

Det er Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Stram Kurs og Alternativet.

Nye Borgerlige har lidt luft at give af, men skal heller ikke føle sig for sikre.

5

Støtten til de to store ligner en gentagelse

Mette Frederiksen (S) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i duel under Valgfolkemøde hos TV2 på Kvægtorvet i Odense. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Både Socialdemokratiet og Venstre har sat kursen mod valgresultater, der ligner 2015-valget til forveksling. Det vil sige omkring 47 mandater til S og 37 til V.

Men nedenunder ligger nogle ret store skvulp i vælgerhavet.

Konsekvensen er at Lars Løkke Rasmussens støttepartier skrumper voldsomt ind, mens partier som SF og de radikale svulmer op.

Det kan gøre livet vanskeligere for Frederiksen, når hun først sidder i Statsministeriet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter