Jens Ringberg: Derfor vil Mette Frederiksen ikke give løfter til relativt fattige børn

Partier på den røde fløj kræver, at antallet af relativt fattige børn skal halveres. Men det vil Mette Frederiksen ikke love. Endnu, i hvert fald.

Adskillige sociale foreninger har kritiseret den lave integrationsydelse til familier med flygtningestatus. Billedet er fra 2015. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er bestemt ikke en let situation for Mette Frederiksen (S), at rød blok og Alternativet nu forsøger at presse hende til at afgive konkrete løfter om at gøre noget for de 64.500 børn i Danmark, som lever under den relative fattigdomsgrænse.

Det vurderer DR’s politiske analytiker Jens Ringberg.

Men samtidig er kravet fra venstrefløjen forudsigeligt.

- Mette Frederiksen har lagt sig selv under pres ved at kalde sig børnenes statsminister. Så skaber hun jo nogle forventninger, og så må hun også regne med, at der er nogen, der begynder at fortolke på, hvad det betyder at være børnenes statsminister, siger Jens Ringberg.

Både SF, Enhedslisten, Alternativet og de Radikale opfordrer i dag Socialdemokratiets statsministerkandidat til, at hun inden valget skal forpligte sig til at halvere antallet af relativt fattige børn. Samme opfordring kommer også fra organisationerne Mødrehjælpen og Red Barnet.

Vil ikke være slap på udlændingepolitikken

Men mange af børnene er relativt fattige, for eksempel fordi deres forældre er flygtninge, som kun får integrationsydelse. Og den ydelse vil Socialdemokratiet ikke afskaffe. Det er en del af den stramme udlændingepolitik, som partiet vil fastholde.

Så Mette Frederiksen vil være under et slags dobbelt pres under resten af valgkampen.

- Dels fra hendes støttepartier, som skal gøre hende til statsminister, men også fra blå blok. De vil sige, at Mette Frederiksen "nok er slap i koderne på dette her område", og at hun sikkert vil hæve ydelserne, siger Jens Ringberg.

Løsningen for Socialdemokratiet er, at der skal nedsættes en såkaldt ydelseskommission, hvor fagfolk skal finde frem til et system, der både giver forældre incitament til at tage et job og samtidig sikrer, at børnene ikke lever i relativ fattigdom.

- Det vil hun ikke begynde at røre ved, for det ville gøre hendes signaler i valgkampen for blandede.

- Man skal måske skynde sig at tilføje, at hver gang Mette Frederiksen taler om ydelseskommissionen, så taler hun også om børnene. Men hun er ikke indstillet på at gå videre. Det er selvfølgelig, fordi dette her også har en flade mod udlændingepolitikken, og der er hun meget optaget af ikke at fremstå som slap, siger Jens Ringberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk