Jihan fik borgerne i Gellerup i stemmeboksen: Vores børn skal have en bedre fremtid

En gruppe kvinder stemte dørklokker i Gellerup og Toveshøj for at få stemmeprocenten op.

Jihan Beynah er mor til fire børn og arbejder som ufaglært i ældreplejen, mens hun tager enkeltfag for at komme ind på en sosu-uddannelse. (Foto: Flemming Nielsen © dr)

Valgsteder i flere ghetto- og udsatte boligområder oplevede i år markant højere stemmeprocenter til folketingsvalget.

I Gellerup og Toveshøj ved Aarhus steg stemmeprocenten med over syv procentpoint. Det betyder, at over 71 procent stemte denne gang.

Jihan Beynah er en af dem, der har knoklet for at få stemmeprocenten op. Hun har sammen med andre bydelsmødre ringet på beboernes dørklokker for at opfordre dem til at stemme.

Bydelsmødrene i Gellerup er frivillige, der er med til at løfte det sociale liv, så bydelen eksempelvis kan komme af med sit ghettostempel.

Det var i år en god oplevelse at stemme dørklokker, siger Jihan Beynah.

- Der blev taget rigtig godt imod os, og folk var faktisk glade for at kunne snakke med os. Det har virket, og vi har brug for forandringer her i Brabrand, så der var mange, der skulle ud og stemme, så vi kunne sikre en bedre fremtid for vores børn, siger hun.

Det er især partiet Stram Kurs, der har fået folkene i Gellerup til stemmeurnerne, mener hun.

- Rasmus Paludans snak om muslimer gjorde, at rigtig mange tænkte, at han i hvert fald ikke skulle i folketinget, siger Jihan Beynah.

Et bedre Danmark

Jihan Beynah er mor til fire børn og arbejder som ufaglært i ældreplejen, mens hun tager enkeltfag for at komme ind på en sosu-uddannelse.

Det er især børnene, som hun tænker på, når hun stemmer.

- Vi har børn, der skal vokse op her, og de skal have en bedre fremtid, for der sker meget herude. Der bliver snakket om vores børn, muslimer, flygtninge og indvandrere hele tiden, og vi vil ikke have, at vores børn skal høre på det.

- Der skal komme noget udvikling i Danmark, så vi har en bedre fremtid for vores børn senere hen, siger hun.

Udover at stemme dørklokker har hun ringet og skrevet til sine venner og opfordret dem til at stemme.

- De sagde, at det gjorde, at de gik ud og stemte, og det var en positiv ting for dem. Mange sagde, at nu skal vi have en bedre fremtid og et bedre Danmark. Vi vil gerne have det Danmark, som vi havde før. Det, vi har nu, er ikke så godt.

Ghettopakken kan tvinge folk til at flytte

Ghettopakken er også en af de faktorer, som der er fokus på i Gellerup. Den betyder nemlig, at 400 boliger i Gellerupparken og 200 boliger Toveshøj i Aarhus skal jævnes med jorden.

- Det betyder rigtig meget, da mange ikke vil have, at der skal rives blokke ned. De vil selvfølgelig gerne have udvikling i Gellerup og Toveshøj, men de vil have renovering og forandringer, men de vil ikke flytte, fordi de har boet her i rigtig mange år.

Globus1 er det største valgsted i valgkredsen Aarhus Vest. Kredsen havde ved folketingsvalget 2015 den laveste stemmeprocent i Østjyllands storkreds. (Foto: Flemming Nielsen © dr)

Jihan Beynah bor i Toveshøj og er glad for at bo der, så hun har ikke lyst til at flytte.

- Vi mødte ikke nogen i år, der ikke vil stemme, men det gjorde vi for fire år siden. I år sagde rigtig mange, at de så det som en god ting at gå ud og stemme.

Strider ikke mod religion

Til kommunalvalget i 2013 opfordrede den islamiske forening Hizb-ut-Tahrir muslimer i Danmark til ikke at stemme til kommunalvalget.

Men Jihan Beynah synes godt, at muslimer kan stemme.

- Vi bor i Danmark, og vi er nødt til at deltage i de ting, der sker i Danmark og gå ud og stemme, hvis vi vil have en bedre fremtid.

Valgstederne, der har oplevet større valgdeltagelse i år end ved valget i 2015, ligger i Vollsmose i Odense, Tingbjerg i København og Gellerupparken i Aarhus.

FacebookTwitter