'Jordemødre er vigtigere end flygtningeøer': Radikale vil redde økonomien på supersygehus

Staten og regionerne skal dele flytteudgifterne til de nye supersygehuse, foreslår De Radikale.

Besparelserne på Aarhus Universitetshospital i Skejby risikerer ifølge Region Midtjylland at gå ud over patienternes behandlingsgaranti. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Radikale Venstre vil komme Aarhus Universitetshospital til økonomisk undsætning.

Partiformand Morten Østergaard foreslår, at staten og regionerne deler de udgifter til udflytningen til supersygehuset i Skejby, som truer sygehuset til at foretage store besparelser.

- Hvis besparelserne i Skejby gennemføres, kan vi ikke garantere hver eneste fødende mor en jordemoder. Det dur simpelthen ikke, siger Morten Østergaard.

Det har kostet Region Midtjylland mere end forventet at flytte Aarhus Universitetshospital til Skejby. Regionens egen opgørelse viser, at det har kostet én milliard at flytte til det nye supersygehus.

Men modsat resten af byggeriet af supersygehuset, hvor staten har betalt 60 procent og regionerne 40 procent, er det udelukkende regionerne som har stået for at betale udgifterne til at flytte ind i de nye bygninger. Og det er en fejl, mener Morten Østergaard.

- Det er politisk byggesjusk, at der ikke er taget højde for flytteudgifterne. Derfor må staten og regionerne deles om udgifterne, og det vil dække de akutte besparelser på Skejby sygehus, siger partiformanden og følger i fodsporene på SF og Enhedslisten, der også har tilkendegivet at ville dele udgifterne til udflytningen med Region Midtjylland.

Udover de store uforudsete flytteudgifter har supersygehuset også været presset fra første dag af et effektiviseringskrav på otte procent.

Det betyder, at supersygehuset skal spare 325 millioner kroner inden årets udgang. Besparelserne kan ifølge Region Midtjyllands rådsformand, Anders Kühnau (S), risikere at gå udover patienternes behandlingsgaranti.

- Vi bliver nødt til at se på, om vi kan fastholde og give patienterne de garantier for ventetider, som de har krav på, har han tidligere sagt til DR.

Pengene til at redde supersygehusets trængte økonomi skal ifølge Morten Østergaard tages fra de udgifter, der vil ligge i at etablere udrejsecenteret for kriminelle, afviste udlændinge på øen Lindholm, som regeringen og Dansk Folkeparti fik skrevet ind i sidste års finanslov:

- Det provokerer folk rundt omkring, at de ser, at jordemødre og sygeplejersker skal fyres, mens der er råd til flygtningeøer og grænsekontrol. Vi har ressourcerne til det her, hvis vi vil, siger han.

- Flytteudgifterne er en engangsudgift, så lad os nu sørge for, at supersygehusene kommer godt fra land, og så må symbolpolitikken altså droppes – det her, det må da være vigtigere.

Vil ændre på effektiviseringskrav

Formanden for Radikale vil ikke kun komme Aarhus Universitetshospital til økonomisk undsætning. Han lover også, at de resterende fem supersygehuse, der er ved at blive etableret i resten af Danmark, kan få flytteudgifterne dækket med 50 procent af staten.

- Der skal gælde de samme vilkår for alle regioner. Vi prioriterer sundheden og kvaliteten på supersygehusene over grænsekontrol og flygtningeøer, siger Morten Østergaard.

Samtidig foreslår han at ændre effektiviseringskravet til supersygehusene, så de ikke gælder fra dag ét.

- Vi vil også foreslå, at man laver fireårige kommune- og regionsaftaler, siger han og uddyber:

- Det giver ikke mening, at man vedtager et effektiviseringskrav, som man kradser ind på forhånd. Det giver ikke mening at bygge et supersygehus for at øge kvaliteten, blot for at fyre personalet, der skulle levere kvaliteten, på den første dag i de nye faciliteter.

Venstre har foreslået at tildele Region Midtjylland et lån til millionunderskuddet.

Socialdemokratiet mener, at regionerne bør kunne betale for udflytningerne til supersygehusene via et ekstra tilskud på to milliarder kroner, som partiet har foreslået at tilføre sundhedsvæsenet hvert år frem til 2025.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk