Jylland slår Sjælland i folketingssalen: Tjek om politikerne husker eller glemmer din by

Christiansborg taler hovedstaden ned, vurderer valgforsker. Politiker synes, det er et hæderstegn at nævne Jylland.

Politikerne nævner i højere grad Jylland i folketingssalen end Sjælland og Fyn.

Faktisk er Jylland nævnt 1.383 gange fra talerstolen i den seneste valgperiode. Det er næsten dobbelt så meget som Sjælland, der er nævnt 736 gange og markant mere end Fyn, som politikerne har sagt 468 gange.

Det viser DR's analyse af referater over møder i folketingssalen fra seneste folketingsvalg i 2015 til maj i år.

Jyde-rekorden går til Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, der har sagt Jylland 107 gange i denne valgperiode, og den rekord er han stolt af.

- Det tager jeg som et hæderstegn. Jeg bor selv i Aalborg og er valgt i Nordjylland. Derfor er det jo naturligt, at jeg tager emner op, der har med Jylland at gøre, siger han.

For sjællænderne har transportminister Ole Birk Olesen (LA) markeret sig som den ivrigste taler. 39 gange har ministeren omtalt Sjælland, mens han har nævnt Jylland 43 gange. I optællingen tæller ordet også, når det indgår i et andet ord - f.eks. i sjællandske.

Du kan herunder søge på f.eks. din by eller kommune for at se, om folketingspolitikerne har husket din hjemstavn i den seneste valgperiode.

Sådan havner Jylland i folketingssalen

Rasmus Prehn (S) forklarer, at det store fokus på Jylland er helt naturligt.

- Når borgerne møder mig i supermarkedet og fortæller, at den er helt gal med ventetiderne på hospitalet, at vores kollektive trafik er blevet skåret ned, at der er problemer med togene igen, eller at vi har brug for en tredje Limfjordsforbindelse, så det jo temaer, som jeg skal repræsentere i Folketinget, forklarer Rasmus Prehn (S).

Derudover har Rasmus Prehn fra talerstolen også rekord i at sige bynavnene: Aalborg, Hjørring og Hirtshals.

Men det betyder ikke, at han bedriver ”sognerådspolitik,” siger han selv.

- Jeg har også taget emner op, der handler om Brøndby, Hvidovre og Helsingør, men det er ikke så overraskende, at der er en tyngde i retning af netop de borgere og lokalsamfund, som jeg repræsenterer i Folketinget, siger han.

Politikerne passer på med at nævne hovedstaden

Når politikerne er mere begejstrede for at nævne Jylland end Sjælland og hovedstaden, er det del af en større strømning, mener Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor ved statskundskab ved Københavns Universitet.

- Der er tendens til, at alt, der er forbundet til København, er elitært og etableret. Det handler om, at netop det etablerede og eliten skal tales ned, vurderer han.

Men der er omvendt også noget positivt i, når politikerne har travlt med at nævne bestemte byer og landsdele. Det viser, at demokratiet virker, så politikere bringer emner ind i Folketinget fra de steder, hvor de er valgt.

Samtidig vil politikerne også gerne vise fra Folketingets talerstol, at de husker deres lokale valgkredse.

- De bruger enhver lejlighed til at fremhæve de steder, de er valgt, så den geografiske repræsentation synes at leve i bedste velgående, siger Kasper Møller Hansen.

Transportminister vil tænke på hele landet

Selvom transportminister, Ole Birk Olesen (LA) er valgt ind Østjyllands Storkreds, har han rekord i at sige København og Sjælland.

- Det synes jeg er helt fint, selvom jeg både er født og valgt i Jylland, så er jeg transportminister for hele Danmark, mener Ole Birk Olesen.

Tallene viser dog også, at ministeren også ligger højt på listen, når det drejer sig om at nævne Jylland, Aarhus og Odense.

- Det med at være transportminister handler i høj grad om geografi. Når jeg er i folketingssalen, så taler jeg om konkrete projekter, som ligger konkrete steder, og så nævner jeg, hvor det er. Jeg er transportminister i hele Danmark, siger Ole Birk Olesen.

Sådan gjorde vi:

  • DR har automatisk indsamlet alle referater fra møder i folketingssalen i perioden juli 2015 til maj 2019 fra Folketingets hjemmeside. Efterfølgende har vi lagt teksten ind i en database, hvor du kan søge.

  • Søgningen viser alle de sammenhænge, dit søgeord indgår i. Søger du på f.eks. fodbold, får du også resultater fra fodboldkamp og fodbolddommer, ligesom f.eks. ulv indgår i gulvtæppe og nulvækst. Tryk på 'Søg på præcis dette ord' for kun at søge på selve ordet.

  • Vær desuden opmærksom på, at byer som Tarm, Tønder, Tune, Odder, Brande, Skive, Give, Ringe, Vejen med flere kan optræde som andet end stednavne.