Kæmpe kursskifte: Mette Frederiksen går nu efter regering med blå partier

Hverken De Konservative eller Venstre ønsker at danne regering med Socialdemokratiet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde og udskriver valg til afholdelse d. 1 november. Marienborg onsdag den 5. oktober 2022.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) skifter pludselig kurs og går nu til valg på en regering hen over den politiske midte - med deltagelse af et eller flere partier fra blå blok.

Hidtil har Mette Frederiksen ellers sagt, at hun ønsker at fortsætte med en socialdemokratisk mindretalsregering efter det kommende folketingsvalg - med en bred regering som anden prioritet. Men nu er rækkefølgen altså ændret, og førsteprioriteten for Mette Frederiksen er en regering hen over midten.

Det fastslog Mette Frederiksen, da hun onsdag kl. 13 udskrev folketingsvalg.

- I Socialdemokratiet går vi til valg på socialdemokratisk politik, som I kender os. Men vi er klar til både kompromiser og til samarbejde. For i de svære tider, vi lever i, med den modgang verden står overfor og kriser, der griber hinanden, så er tiden er kommet til at afprøve en ny regeringsform i Danmark, lød det fra statsministeren. Det vil vi gerne stille os i spidsen for. En bred regering med partier fra begge sider af den politiske midte, sagde Mette Frederiksen.

Så sent som juni sagde hun ellers til Jyllands-Posten:

- Vi bekender os til en etpartiregering. Det er det, vi går til valg på og ønsker opbakning til. Men vi vil nu også gerne åbne en diskussion af, om der kan være en bred regering. Det er meget reelt og også rigtigt at åbne den diskussion, så danskerne kan forholde sig til det, også i god tid inden et valg.

Statsministeren ønskede ikke at tage imod spørgsmål, da hun foretog det politiske kursskifte. Men senere på eftermiddagen var det muligt at stille hende spørgsmål.

Hvem skal være med i en sådan regering? De borgerlige partier siger jo, at det ikke bliver med dem.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at man afviser det så bombastisk, for jeg tror faktisk, at det vil være godt for Danmark. Og når du spørger om, hvem der skal med, så har jeg ikke lyst til at udelukke nogen partier, der kan gå med i sådan et bredt samarbejde. Jeg vil opfordre både Pape og Ellemann til at tænke over det en ekstra gang, siger Mette Frederiksen.

Hun lader samtidig forstå, at hun kun vil gå i en regering, hvor hun selv fortsætter som statsminister.

- Vi går til valg mig med statsministerkandidat, og det kommer vi til at holde fast i, siger Mette Frederiksen.

Afvisning på afvisning

Allerede kort efter meldingen om den foretrukne regering med blå partier fik Mette Frederiksen en kold skulder af de partier, som hun altså nu bejler direkte til i forhold til et regeringssamarbejde.

- Vi kommer ikke til at indgå i en regering sammen med Socialdemokratiet. Vi er grundlæggende uenig med socialdemokraterne og ønsker at føre en anden politik. Vi vil ikke sætte skatten op - vi vil sætte skatten ned, siger Venstres statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen.

Også den konservative partiformand og statsministerkandidat Søren Pape Poulsen afviste al snak om at gå i regering med Socialdemokratiet.

- Alle mulige andre må godt gå i regeringen med Mette Frederiksen, jeg kommer bare ikke til det, siger Søren Pape Poulsen.

Han tilføjer samtidig, at hvis Mette Frederiksen mener det alvorligt, at hun gerne vil have en blå regering hen over den politiske midte, så må hun også være villig til at være menig minister i en regering hen over midten, og ikke bare insistere på selv at være statsminister i en sådan bred regering.

- Det bliver interessant, hvis Mette Frederiksen siger: Godt det behøver ikke være mig, jeg er klar til at pege på en anden, siger Søren Pape Poulsen.

Også Inger Støjberg afviser at gå i regering med Socialdemokratiet.

- Vi har ingen tillid til Mette Frederiksen, siger Danmarksdemokraternes formand.

Rød modstand

Heller ikke i rød blok fra Mette Frederiksen rosende ord for sin udmelding, om at gå efter en rød-blå regering.

- Vi ser gerne, at det nuværende flertal - fra Enhedslisten til Det Radikale Venstre - fortsætter. Det har været det grønneste flertal Danmark nogensinde har haft, siger SFs formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi har gennemført en ambitiøs klimalov og skaffet minimumsnormeringer i vores daginstitutioner. Og det er jo det, som jeg er bange for bliver smidt væk, hvis vi får en regering hen over midten, for eksempel med De Konservative, som jo ønsker at afskaffe minimumsnormeringer og skære i den offentlige sektor, siger Pia Olsen Dyhr inden hun tilføjer, at den bekymring ikke ændrer på, at SF peger på Mette Frederiksen som statsminister.

Enhedslistens politiske ordfører Mia Villadsen er endnu mere kritisk over for Mette Frederiksens nye regeringsplaner.

- Det er en utrolig dårlig ide at lukke højrefløjen ind til regeringsbordet. Det vil være en katastrofe for klimaet, og jeg synes det er meget mystisk at Mette Frederiksen ønsker at danne regering med partier - som blandt andet konservative - som ønsker at skære i velfærden, siger Mai Villadsen.

Moderaterne roser dog meldingen fra Mette Frederiksen.

- Det Mette Frederiksen siger nu er lige så godt, som da jeg selv sagde det i slutningen af sidste valgkamp. Dengang sagde Mette Frederiksen: 'Glem alt om det', siger Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen.

- Men det er da positivt, at hun med nogle års forsinkelse er nået frem til den samme konklusion.

Da Lars Løkke Rasmussen i valgkampen i 2019 foreslog en regering hen over midten, høstede han med det samme stor fremgang i meningsmålingerne.