Kan man sidde både i byråd og Folketinget samtidig? SF og DF er uenige

Dansk Folkeparti har flest folketingsmedlemmer med dobbeltmandat.

Kan man jonglere med Christiansborg i den ene hånd og en byrådssal i den anden? DF siger ja, SF siger nej. (Foto: Grafik: Lærke Kromann)

Det er en uskik, at politikere både sidder i Folketinget og i det kommunale byråd.

Sådan lyder det fra SF, der har indført en regel i partiet om, at man som politiker kun kan varetage ét politisk job.

Det betyder, at SF’eren Karina Lorentzen, der sidder i byrådet i Kolding, må opgive det lokalpolitiske engagement, hvis hun bliver valgt ind i Folketinget ved det kommende valg.

Og det har hun det fint med, for der er for få timer i døgnet til et såkaldt dobbeltmandat, mener hun.

Karina Lorentzen (SF) har før siddet i Folketinget, og nu vil hun gerne ind igen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Det er jo ikke rimeligt, at man ender med at have rigtig meget fravær i byrådet, fordi man passer sit folketingsarbejde. Byrådet er en meget tillidsfuld post, og det er vigtige sager, der er på den kommunale dagsorden, så det skal selvfølgelig passes, siger Karina Lorentzen.

I orden hos DF

Anderledes ser det ud hos Dansk Folkeparti. Partiet har flere folketingsmedlemmer, der samtidig bestrider en byrådspost.

En af dem er Susanne Eilersen, der sidder i byrådet i Fredericia, hvor hun sågar er 1. viceborgmester, gruppeformand for Dansk Folkeparti og formand for Sundhedsudvalget.

- For mig kan det godt hænge sammen, også qua de ordførerskaber, jeg har på Christiansborg, som ikke er så lovgivningstunge poster. Mandag og fredag kan jeg passe mit arbejde i byrådet, og tirsdag, onsdag og torsdag kan jeg passe mit arbejde i Folketinget, siger Susanne Eilersen.

Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti mener ikke, at der er noget problem i at sidde i Folketinget og i et byråd samtidig. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Men hun gaber over for meget, hvis man spørger SF og Karina Lorentzen, der tidligere har siddet i Folketinget, men altså nu alene sidder i byrådet i Kolding.

- Min oplevelse er, at folketingsarbejdet er mere end et fuldtidsarbejde, og jeg kan virkelig ikke se, hvordan jeg også skulle kunne varetage en kommunal plads på en betryggende måde. Jeg synes, at begge ting skal passes forsvarligt, siger Karina Lorentzen.

Susanne Eilersen mener ikke, at hun forsømmer sine pligter hverken i Folketinget eller i byrådet på trods af, at hun passer begge poster.

Det skyldes blandt andet, at hendes private arbejdssituation har ændret sig.

- Jeg tager udgangspunkt i mig selv, og jeg har ikke mere fravær end andre. Tværtimod tror jeg, at jeg har mindre fravær end nogle, som bruger meget tid på deres private job, som man har ved siden af at sidde i byrådet, siger hun.

- Jeg havde sværere ved at få kabalen til at gå op, da jeg arbejdede i en privat virksomhed, end jeg har i dag, hvor jeg bestemmer over min egen tid og er mere fleksibel, siger Susanne Eilersen.

Forsker: De færreste kan kapere det

Der er ingen regler om, at man ikke må sidde i byrådet og i Folketinget samtidig, men det kan hurtigt løbe op i en del timer, hvis man har et dobbeltmandat som Susanne Eilersen.

Det siger Roger Buch, der er valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Undersøgelser viser nemlig, at folketingsmedlemmer typisk bruger 40 til 50 timer om ugen på arbejdet, og kommunalpolitikerne ligger på omkring 20 timer, forklarer Roger Buch.

- Og hvis man lægger de to tal sammen, er det nok de færreste, der kan kapere det, men det har jo noget at gøre med personlighed, siger Roger Buch.

Roger Buch kalder det ’krævende’ at udføre arbejde i både Folketinget og i et byråd, men der er også fordele forbundet med det, mener han.

- Der er uden tvivl mange, der vil sige, at det er en fordel for de partier, der har en politiker med et dobbeltmandat. Så får partiet information om, hvad der rører sig på Christiansborg og i byrådet, som kan bruges i det politiske arbejde, siger Roger Buch.

Socialdemokratiet tillader på linje med SF ikke dobbeltmandater, mens Enhedslisten og Alternativet som udgangspunkt heller ikke gør - men der har dog været eksempler på undtagelser.

De øvrige partier i Folketinget tillader dobbeltmandater hos politikerne.

Der er 20 folketingspolitikere, der samtidig har en byrådspost. 15 af de 20 er fra Dansk Folkeparti.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter