Kandidater fra V og S går sammen for lokalområdet: 'Det er alvor, det her'

Venstre og Socialdemokratiet har rundt i landet gang i et utraditionelt samarbejde.

Anni Matthiesen (V) og Troels Ravn (S) er ikke enige om, hvem der bør få regeringsmagten, men de er enige om at ville støtte op om deres lokalområde.

Hvis man kører mod syd ud af Grindsted, vil man blive mødt af et temmelig stort valgbanner. Det er der i sig selv ikke noget overraskende ved i disse valgtider, men alligevel skiller banneret sig en anelse ud.

Der bliver nemlig gjort reklame for to forskellige partier, og det er vel og mærke de to partier, der er de største konkurrenter om regeringsmagten her i landet.

Til højre hænger Socialdemokratiets Troels Ravn og til venstre hænger Venstres Anni Matthiesen.

Imellem dem står der med store bogstaver: ’Stem lokalt’. Og selv om Anni Matthiesen (V) da helst vil have, at man stemmer på hende, så anbefaler hun alligevel en personlig stemme til Troels Ravn til dem, der har tænkt sig at stemme rødt.

- Jeg ved, at jeg vil kunne tage telefonen og ringe til Troels (Ravn, red.), hvis der er en sag, hvor jeg synes, vi bør arbejde sammen for at få det løst. Når man kender hinanden, er det lettere at have kontakt. Jeg ved helt nøjagtigt, hvor vi er uenige, men jeg ved også, at der er steder, hvor vi kæmper for den samme sag, siger Anni Matthiesen.

Det samme budskab kommer fra den anden side af banneret.

- Vi signalerer her, at vi gerne vil have, at vælgerne stemmer personligt og på en lokal kandidat. Men det er klart, at jeg kæmper for mig selv og mit parti, som Anni (Matthiesen, red.) også gør. Personen gør en kæmpe forskel for de lokale sager, siger Troels Ravn (S).

Pragmatiske politikere ude i landet

Valgbanneret lidt udenfor Grindsted er ikke noget særtilfælde. Masser af steder i landet er lokale kandidater gået sammen på tværs af partifarver for at sikre, at borgerne i deres lokalområde bliver hørt.

Det er nemlig kun godt 50 procent af vælgerne, der stemmer lokalt til folketingsvalget. Ved kommunalvalg og valg til Europa-Parlamentet er det op imod 80 procent af stemmerne, der er personlige.

Ifølge Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet, er de fælles kampagner for at stemme lokalt et fænomen, man ofte ser, når man kommer lidt væk fra storbyerne og væk fra de helt store politiske profiler.

- Så snart man bevæger sig væk fra Christiansborg og toppolitikerne, er politikerne jo langt mere pragmatiske og konsensussøgende. Derfor ser vi tit, at kandidater fra forskellige partier arbejder sammen om at tiltrække stemmer. Pragmatismen lever lokalt, og det kommer eksempelvis til udtryk gennem fælles kampagnemateriale.

'Hvis man absolut ikke vil stemme på Venstre, så...'

I Esbjerg arbejder politikere også sammen. Her er det Venstres Ulla Tørnæs og Anders Kronborg fra Socialdemokratiet, der har planer om at få Esbjerg sat lidt mere på det politiske landkort.

De tøver heller ikke med at anbefale hinanden, og hvis man spørger Ulla Tørnæs, er det alvorligt ment.

- Ja, fuldstændig. Hvis man absolut ikke vil stemme på Venstre, så opfordrer jeg stærkt til, at man sætter sit kryds ved Anders Kronborg, netop fordi det er vigtigt, at Esbjerg har en repræsentant, siger Ulla Tørnæs.

Tilsvarende siger Anders Kronborg, at ’hvis man vil stemme på Venstre, skal man vælge Ulla Tørnæs’.

- Det er alvor, det her. Esbjerg står uden socialdemokratisk folketingsmedlem i øjeblikket, og hvis vi skal have udvikling vestpå med ordentlig infrastruktur og uddannelser til Esbjerg, er det vigtigt, at der er nogle repræsentanter herovre fra, og det afgør de personlige stemmer, siger han.

Anders Kronborg (S) og Ulla Tørnæs (V) er på jagt efter personlige stemmer i Esbjerg.

Fælles avisannonce

Socialdemokratiets Annette Lind bor i Holstebro og håber på genvalg til Folketinget. Hun har slået sig sammen med Venstres Kenneth Mikkelsen i håbet om at tiltrække de lokale stemmer.

For hvis man åbner Dagbladet Ringkøbing Skjern i dag, finder man en annonce, hvor de to politiske konkurrenter har slået pjalterne sammen og opfordrer til at stemme lokalt og personligt.

S'er og V'er i fælles front i Dagbladet Ringkøbing Skjern. Foto fra Søren Elbæks Facebookprofil.

- Der er ingen tvivl om, at når der skal laves store aftaler, er det mellem de store partier, og der handler det om, at man har en stærk repræsentant i sit område, siger Annette Lind (S).

For Kenneth Mikkelsen (V) handler det også om, at områdets sjæl kommer til sin ret.

- Det giver chancen for, at vælgerne i Ringkøbing-Skjern får en repræsentant, der er dedikeret til området og gerne vil tage de værdier, der er gældende i det område, med til Christiansborg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter