Hvis du overvejer at bygge nyt hus, spiller det en ret så væsentlig rolle, om du vil gøre det på landet eller i byen.
Det er nemlig afgørende for, hvor meget du kan låne hos realkreditinstituttet.
Karsten Færk havde fundet en grund på landet, hvor han sammen med sin familie ville bygge drømmehuset, men på marken i Breum nord for Skive, står han nu i græs til knæene.
Kreditforeningen ville nemlig ikke låne så mange penge ud i dét område.
- Vi måtte opgive drømmen. Jeg synes, det er uretfærdigt, at man ikke kan låne penge til at bygge et hus i udkantsdanmark, siger Karsten Færk.
Huset i Breum ville koste 2,3 millioner kroner. Men kreditforeningen vurderede kun huset til at være 1,75 millioner kroner værd. Derfor ville Karsten Færk og familien blive tvunget til at supplere det billige realkreditlån med et stort og dyrt banklån.
Størrelsen på ens lån afhænger nemlig i høj grad af, hvor nemt det er at sælge huset igen.
- Det er da træls. Hvorfor skal vi straffes for at bo herude, når man kan bygge et hus inde i Skive, og sagtens få lov at låne pengene, undrer Karsten Færk sig.
Han havde planer om et hus på 152 kvadratmeter med egen garage, der egnede sig perfekt til konen og de to børn.
I stedet måtte han flytte ind i huset på den anden side af vejen, som kreditforeningen gerne ville låne ham penge til, fordi det var billigere.
- Det er samme størrelse som det, vi ville have bygget. Men drømmen var at bygge det selv, og sætte vores eget præg på det, fortæller han.
Det er ellers ikke fordi, Karsten Færk og konen lider af dårlig økonomi. Tilsammen tjener de over 900.000 kroner årligt. I deres tilfælde er adressen i landsbyen altafgørende for det skuffende svar fra kreditforeningen.
Til trods for deres gode indtægt ville de ikke smide penge i det store banklån for at få råd til huset.
- Vi vil ikke vende hver en 25-øre. Vi vil gerne lave noget med børnene, samtidig med at vi skulle have et nyt hus, siger Karsten Færk.