Klappen gik ned for Mette Frederiksen i tv-duel: '- Alle kan prøve at tabe tråden. Selv en statsministerkandidat'

Mange studerende frygter det, Mette Frederiksen kom ud for i tv-duellen mod Lars Løkke.

Mette Frederiksen er langt fra den eneste, der prøver at 'klappen går ned'. Netop nu oplever tusindvis af studerende, hvordan mundtlige eksaminationer får det samme til at ske, som S-partiformanden kom ud for i tv-duellen mod Lars Løkke Rasmussen (V).

Det fortæller psykolog Anna Stelvig, der er stifter af firmaet Studymind, der blandt andet hjælper studerende med at minimere pres og stress i eksamens-situationer.

- Mange frygter netop det, som Mette Frederiksen kom ud for. At stå i en situation og tabe tråden. Men for mange er forestillingen langt værre end selve situationen, siger Anna Stelvig, der forklarer, at metoden til at overvinde klappen blandt andet er, at trække på skulderen og tænke ‘skidt med det’.

- Alle kan prøve at tabe tråden. Selv en statsministerkandidat. Men det afgørende er, hvordan man forholder sig i selve situationen. Det handler om at bevare roen, trække vejret dybt og afmontere situationen. Måske sige ‘hov, der tabte jeg lige tråden, jeg begynder lige igen’, siger Anna Stelvig.

Tabte tråd med bilpære

I tv-debatten søndag aften fremdrog Mette Frederiksen en bilpære, men gik lidt i stå, da hun skulle aflevere pointen om, at afgiften kun vil stige marginalt.

- Det her er, for dem der ikke lige kører bil, sådan en lille pære, der skal i - i øhm, altså i bilen, når man skal kunne lyse på vejen,sagde Mette Frederiksen.

Det afgørende i den situation er netop at tage det roligt og ikke give efter for ‘frygtens spiral’, der kan gøre det hele værre, siger Anna Stelvig.

Hvis man gør det, udløses en række hormoner i hjernen, der blandt andet lukker ned for den logiske tænkning, som gør det endnu sværere at komme videre.

Her handler det om at gøre forarbejdet hjemme og på forhånd afmontere frygten for, at det skal ske. Det er mere frygten for klappen end selve klappen, der er problemet, siger hun.

- Men kan man inde i sig selv sige ‘herregud’ og på forhånd afdramatisere situationen, så udvikler det sig ikke. Det er ens indstilling til at komme på glatis, der er afgørende, siger Anna Stylsvig.

Stræber efter det perfekte

Som eksamens-psykolog oplever hun, at mange studerende slider og slæber for at opnå den perfekte præstation. De lærer ting uden ad og forbereder replikker til alle tænkelige spørgsmål.

- Hvis der så opstår noget uforudset, så kan panikken brede sig, fordi kun det bedste er godt nok. Derfor plejer jeg at sige, at de skal øve sig i at komme på glatis og efterfølgende komme tilbage på kursen, lyder rådet fra Anna Stelvig og Studymind.

Trine Lind er medejer af psykologpraksissen Lind & Karmark. Ifølge hende kan Mette Frederiksens optræden være en hjælp til de mange perfektionistiske unge.

- Det skal ikke forstås som en hån mod Mette Frederiksen, men mere et udtryk for glæde over den normalisering, det viser og bevægelse væk fra den perfektionistiske forestilling som mange unge kan have til dem selv i præstationssammenhænge.

- Kun det perfekte og fejlfrie dur. De frygter 'at klappen går ned', at deres stemme dirrer, at de begynder at svede, ryste eller blive røde i hovedet – og kobler sådanne kropslige reaktioner til svaghed, fiasko og ikke have styr på sine ting. Det klippet viser er, at alle – unge studerende og garvede politikere reagerer på det at være på og præstere, siger psykolog Trine Lind.

Selv trækker Mette Frederiksen på smilebåndet over episoden.

- Jeg griner også lidt ad mig selv i dag, skriver hun på Facebook.

Ekspert: Ingen skade sket

Ifølge kommunikations- og ledelsesrådgiver Kresten Schultz-Jørgensen er der heller ikke andet at gøre, end at trække på skulderen og smilebåndet. Episoden har ikke potentiale til at skubbe vælgere væk.

- Det var en betydningsløs brøler forstået på den måde, at der ikke skete nogen skade. Det var ikke en episode, der ødelagde fortællingen om Mette Frederiksens person, for der er ingen, der mistænker hende for ikke at have styr på detaljerne, siger Kresten Schultz-Jørgensen, direktør for kommunikationsbureauet Oxymoroncom.

- Omvendt er det heller ikke godt fundet på, selvom det skulle virke. For en elpære har ikke noget som helst med fortællingen om Mette Frederiksen at gøre, så derfor bliver det bare akavet. Den blev tabt på gulvet, men der er ingen skade sket, siger Kresten Schultz-Jørgensen.

Opdateret: Citater fra psykolog Trine Lind tilføjet.