Kommunerne presser Mette Frederiksen: Svær aftale skal snart på plads

Aftalen om kommunernes økonomi skal helst på plads i juli, senest august.

KL's formand Jacob Bundsgaard forventer milliarder til mere velfærd og retter kritik af et central punkt i den politiske forståelse mellem S, R, SF og Ø. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er muligt, at den kommende statsminister Mette Frederiksen (S) får sig et glas champagne oven på en lang valgkamp efterfulgt af tre ugers intense forhandlinger med de tre partier, der bliver hendes parlamentariske grundlag.

Men der bliver ikke tid til at pleje de mulige tømmermænd efter fejringen af den nye titel – hverken for hende eller den kommende finansminister.

Deadline for, hvornår den årlige aftale om kommunernes økonomi med hundreder af milliarder kroner skal være på plads, nærmer sig nemlig med hastige skridt.

Hos Kommunernes Landsforening, KL, er man ved at være stresset over, at den lange valgkamp, sene valgdag og de lange regeringsforhandlinger har blokeret for at få landet den vigtige aftale.

- Vi er klar, så snart en ny finansminister er kommet på plads. Så stiller vi op. Og jo hurtigere, jo bedre, siger Jacob Bundsgaard, der er socialdemokratisk borgmester i Aarhus og formand for KL.

Allerede nu sætter bekymringen sig for sene budgetter sig fast ude i kommunerne, fortsætter han:

- I sidste ende påvirker det her jo også vores institutioner, som får deres budgetter ud noget senere, end de er vant til. Så det her presser hele systemet.

Jacob Bundsgaard forventer at høre fra den kommende finansminister snart. Tilbage i 2015 faldt regeringen også sent på plads - dengang kunne Lars Løkke Rasmussen (V) præsentere sin regering 28. juni, og allerede 3. juli var der en aftale på plads om kommunernes økonomi for 2016.

Muligt slagsmål om minimumsnormeringer

Det tegner ikke til helt ukomplicerede forhandlinger i år.

Det 18 sider lange dokument om "en politisk forståelse", som Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om, fastslår, at arbejdet med at indføre minimumsnormeringer i landets daginstitutioner skal være en del af den kommuneaftale, der nu skal indgås.

Kravet om minimumsnormeringer har især været centralt for SF, der har krævet maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og maksimalt seks børn per voksen i børnehaver.

Minimumsnormeringer står ikke ligefrem højst på ønskesedlen hos KL:

- Vi er bange for, at man binder for mange ressourcer i nogle rigide strukturer, der gør, at vi ikke får tilstrækkelig meget ud af de ressourcer, man har tænkt sig at bruge. Vi synes grundlæggende ikke, at minimumsnormeringer er et særligt godt værktøj, siger Jacob Bundsgaard.

Han noterer sig dog, at der er et flertal i Folketinget, der ønsker minimumsnormeringer. Men KL vil i de kommende forhandlinger forsøge at begrænse styringen fra Christiansborg.

- Vi vil jo arbejde for, at det bliver så fleksibelt, at vi får det ud af ressourcerne, som man kan. Grundlæggende er der bare en risiko ved det, siger han.

Det er planen, at minimumsnormeringerne gradvist implementeres, så de er fuldt indfasede i 2025.

KL vil holde Socialdemokratiet op på valgløfter

Med valgkampens mange velfærdsløfter i frisk erindring har Jacob Bundsgaard tænkt sig at gå efter at få flere penge til den kommunale velfærd.

- Jeg kan jo se på valgkampen, der har været gennemført, og også af de meldinger, der har været, at vi er enige om, at der er brug for både at kunne følge med udviklingen, når der bliver flere børn og ældre, og også en ambition om at bygge ovenpå. At øge kvaliteten af vores velfærd, siger han og tilføjer:

- Det koster altså penge. Bare det at følge med udviklingen koster det meste af det økonomiske råderum. Det kommer vi til at skulle have nogle svære og hårde forhandlinger om.

Derudover vil KL forsøge at få penge til at følge med det stigende antal diagnoser, der hvert år gives på det specialiserede socialområde.

- Der er et enormt pres. Det svarer til et ligeså stort pres, der er på resten af demografien, så det er et område, der er under massivt pres, siger Jacob Bundsgaard.

Socialdemokratiet vil ikke kommentere de kommende forhandlinger, før den nye regering er blevet præsenteret.

Kommunerne skal have deres budgetter på plads senest 15. oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk