Kontanthjælpsloft og børn på Sjælsmark – er det prisen værd?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i aften gæst i Mød Partierne, hvor der blandt andet vil blive spurgt ind til de stramninger, der er blevet gennemført.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i aften i studiet og svarer på spørgsmål. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Under Lars Løkke Rasmussens regering er der blevet indført et loft for udbetaling af kontanthjælp, for at det skal kunne betale sig at arbejde i stedet for at være på offentlig forsørgelse.

Samtidig er der indført et krav om, at man som kontanthjælpsmodtager skal opfylde et krav om 225 timers ustøttet arbejde, hvis man som ugift fortsat skal kunne modtage kontanthjælp uden reduktion.

Kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen blev indført efter en valgkamp, hvor Lars Løkke Rasmussen havde lovet, at det skulle kunne betale sig at gå på arbejde for flere danskere.

Sådan sagde han i 'Mød Partierne' før folketingsvalget i 2015:

- Det, danskerne ved, er, at der er en del af dem, der står op om morgenen, hvor det bedre kunne betale sig at blive i sengen. Det er sådan et land, vi har, ikk. Vi har et land, hvor selvom vi har presset regeringen til at give skattelettelser, så vil der fortsat være en kvart million danskere, der ikke har nogen væsentlig gevinst ud af at gå på arbejde.

450 'fuldtidspersoner' er kommet ind på arbejdsmarkedet

Sidst i april vurderede Finansministeriet i en ny rapport, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, som blev indført i 2015, har haft den effekt, at 450 såkaldte 'fuldtidspersoner' (fast måleenhed, red.) er gået fra offentlig forsørgelse til arbejdsmarkedet.

- Det glæder mig, at det har fået flere i beskæftigelse og har øget arbejdsudbuddet. Jeg synes, at rapporten bekræfter, at det har haft en effekt, sagde finansminister Kristian Jensen (V), da rapporten blev udgivet.

Han sagde desuden:

- Jeg mener, at effekten står mål med indgrebet. Det er rimeligt, at der er forskel på at være i arbejde imod ikke at være i arbejde. Det er den rigtige vej at gå.

Flere partier i Folketinget - blandt andet Enhedslisten og SF - vil afskaffe kontanthjælpsloftet og henviser til, at en rapport, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) udgav i december 2018.

- Det er ret let at udpege hovedskurken, kontanthjælpsloftet. Kontanthjælpsloftet er jo målrettet familier med børn og specielt enlige med børn, siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, sagde Lars Andersen til Politiken i forbindelse med rapporten.

Organisationer som Red Barnet og Mødrehjælpen har også kritiseret kontanthjælpsloftet, som de peger på som årsag til den stigende relative børnefattigdom i Danmark.

Mere end 100 stramninger på udlændingeområdet

På udlændingeområdet har regeringen under Lars Løkke Rasmussen gennemført mere end 100 stramninger og tiltagene er undervejs blandt andet blevet fejret af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) med kage.

Nogle af stramningerne rammer de børn, der bor med deres forældre på udrejsecenter Sjælsmark i stedet for på et asylcenter.

En gruppe af danske og internationale forskere har kritiseret de forhold, som børnene bliver budt på Udrejsecenter Sjælsmark.

Så sent som tirsdag aften i Deadline fastslog Inger Støjberg dog, at det med regeringens øjne var forældrene og ikke de danske myndigheder, der holdt børnene som gidsler.

I 2018 var der 56 underretninger til kommunen om børns forhold og trivsel på Sjælsmark.

Ministeren mener, at forholdene på udrejsecentrene er nødvendige for at motivere de afviste asylansøgere til at rejse ud af landet.

Hun har dog tidligere i flere svar til Folketinget sagt, at det ikke er muligt at dokumentere effekten af at lade børnefamilierne bo på udrejsecenter Sjælsmark frem for at lade dem bo i almindelige boliger.

Hvis du vil vide mere om Venstres holdning på området, kan du i aften se med, når Lars Løkke Rasmussen er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det klokken 22.00 på DR1. Fra kl. 22.30 kan du selv stille spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen, når han er i Tæt På på dr.dk her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter