Kræftens Bekæmpelse: 'Glædeligt at Mette Frederiksen nu toner rent flag om cigaretpriser'

Der tegner sig et bredt politisk flertal for dyrere cigaretter.

Om cigaretter skal være dyrere eller ej var indtil i går aftes ikke til at få Socialdemokratiet til at svare klart på.

Men under Demokratiets Aften på DR1 lød det pludselig fra S-formand Mette Frederiksen, at partiet, der rækker ud efter regeringsmagten, nu går ind for en prisstigning.

Det vækker stor glæde i Kræftens Bekæmpelse, der længe har efterlyst en langt mere effektfuld indsats mod rygning i Danmark.

- Det er glædeligt, at Socialdemokratiet nu toner rent flag og siger, at prisen skal stige. Vi mangler stadig at høre et tal, men jeg forventer, at de i lighed med andre partier ender omkring 60 kroner, siger administrerende direktør Jesper Fisker.

'Prisen kommer til at stige'

Mette Frederiksen sagde for blot et par uger siden, at hun gerne ville have differentierede priser, så de unge skal betale mere end de ældre for at få en dosis nikotin.

Under gårsdagens debat i Demokratiets Aften erkendte hun, at den strøtanke ikke har meget gang på jord.

- Jeg vil gerne sige i aften, at prisen kommer til at stige på cigaretter efter det her valg. Det er der et bredt flertal for. Det er ikke en blomst, der er groet i vores have, for der er dilemmaer i det her. Vi skal have dødeligheden ned og bekæmpe kræft og sørge for, at flere overlever.

- Forudsætningen for det er, at der bliver færre rygere, og jeg ved godt, at prisen har en betydning for, hvor mange der starter med at ryge og måske også for, hvor mange der bliver ved med at ryge, lød det fra Mette Frederiksen.

Vejen mod norske tilstande

Hun er dog stadig bekymret for, at højere priser kan slå bunden ud af rygeres pension og kontanthjælp.

- Jeg kender mange rygere og også mange, der ikke har mange penge. Derfor er jeg optaget af at gøre det på en måde, så vi ikke rammer pensionister unødvendigt hårdt, sagde Mette Frederiksen.

I Kræftens Bekæmpelse er vurderingen, at en pris på eksempelvis 60 kroner for en pakke cigaretter kun vil være et skridt på vejen. Der skal mere til, hvis rygning for alvor skal bekæmpes, lyder det.

- Det her et rigtigt godt skridt på vej mod norske tilstande (90 kroner per pakke, red.). Vi skal gerne have yderligere bevægelse, så vi frem mod 2030 ser flere prisstigninger, siger Jesper Fisker.

Hvor Socialdemokratiet stadig ikke vil melde ud, hvad prisen for en pakke cigaretter skal være, var de andre partiledere var til gengæld mere klare i mælet under Demokratiets Aften.

For eksempel vil Dansk Folkeparti kun have en lille stigning til 48 kroner, De Konservative vil have en pakke til at koste 60 kroner, og De Radikale vil helt op på 90 kroner.

Venstre stillede sig midt imellem.

- Hvis vi for alvor skal have et gennembrud, skal vi have folk til at holde op med at ryge. Vi foreslår 60 kroner, fordi hvis man gør det endnu dyrere, så koster det penge i grænsehandel, sagde Lars Løkke Rasmussen og langede ud efter sin rival om statsministerposten.

- Det er tankevækkende, at Mette Frederiksen, som vil være statsminister, ikke kan sige, hvad en pakke cigaretter skal koste, lød det fra Lars Løkke Rasmussen (V).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk