Kræftens Bekæmpelse roser S-tanker om cigaretpriser: Luftigt - men lovende

Men hvordan skal aldersdifferentierede priser administreres? spørger organisationen.

Sidste år viste en rapport om danskernes sundhed, at flere unge bliver rygere. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Flere unge begynder at ryge. Og det skal stoppes ved at hæve cigaretprisen for de unge, mens ældre rygere skal slippe for at betale ekstra.

Sådan lyder ideen fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der nu over for DR Nyheder søsætter en ide om differentierede tobakspriser.

Hos Kræftens Bekæmpelse er direktør Jesper Fisker grundlæggende glad for udmeldingen fra partiet, hvis holdning til hævede tobakspriser har været efterspurgt under valgkampen.

- Det er glædeligt, at Socialdemokratiet nu bevæger sig opad i forhold til prisen. Det har vi efterlyst i et stykke tid. Men det er lidt luftigt og ikke tænkt ud i den konkrete udførelse endnu, siger han.

Svært at håndhæve i praksis

Jesper Fisker mener, at det vil blive svært for butikkerne at skulle administrere to forskellige cigaretpriser for henholdsvis unge og ældre.

- I forvejen er det svært for dem at håndhæve aldersgrænsen (på 18 år, red.) for salg af tobak. Så jeg har svært ved at se, hvordan det her skal kunne fungere i praksis. Men der kan være andre løsninger, siger han.

For eksempel kunne staten kompensere de ældre rygere ved at betale nogle af pengene tilbage, når cigaretterne er købt.

En løsning, der ville fritage butikkerne for at skulle håndtere forskellige priser, lyder det fra Jesper Fisker.

- Vi ser på andre områder, at pensionister bliver friholdt økonomisk. Måske kunne det lade sig gøre at lave en sådan ordning. Man kunne også forestille sig, at der fandtes en tredje løsning. Vi vil i hvert fald meget gerne være med til at drøfte det, siger Jesper Fisker.

Høj pris virker bedst på unge

Øverst på Kræftens Bekæmpelse står en generel prisstigning på tobak, altså for både unge og ældre, med et prisskilt på omkring 90 kroner for en pakke cigaretter efter norsk forbillede.

Ifølge organisationen er en høj pris det mest effektive redskab til at begrænse rygning - og dermed være med til at realisere visionen om et røgfrit Danmark i 2030.

- Vil vil gerne have en fælles høj pris. Og vi ved, at særligt i forhold til børn og unge, der er prisen helt afgørende for, om de begynder at ryge. De voksne og de ældre er lidt mindre prisfølsomme, men prisen betyder også noget for dem, siger Jesper Fisker.

Han påpeger, at prisen på omkring 42 kroner for en pakke cigaretter har ligget stabilt i en årrække.

Derfor er det til Kræftens Bekæmpelses store fortrydelse reelt blevet billigere at ryge i takt med, at de generelle forbrugerpriser ligesom lønningerne er steget.

- Derfor mener vi, at det er ekstremt vigtigt at hæve priserne for at knække kurven. Og i den bedste verden, bliver priserne hævet mest muligt.

- Men vi er også realister, og derfor kan vi godt leve med, at politikerne i første omgang hæver prisen til 65 kroner, hvis den efterfølgende stiger og kommer op på 90 kroner, siger Jesper Fisker.

I Folketinget er der lige nu et bredt flertal, der vil have højere cigaretpriser. De forskellige partier, der ønsker højere priser, foreslår, at en pakke cigaretter skal koste mellem 50 og 80 kroner.

Butikker: Det kræver flere ting

Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) der repræsenterer 1.500 butikker i dagligvarebutikker, blandt andet kæderne Meny, Rema1000, Spar og 7-Eleven, er der opbakning til S-formandens tanker - med forbehold.

For hvis butikkerne skal håndtere aldersdifferentierede priser på tobak, så kræver det ifølge DSK-direktør John Wagner to ting.

Pligten til at tage imod kontanter skal ophæves, og bankerne skal sørge for, at butikkerne kan foretage en aldersvalidering af køberne via dankortet.

- Hvis det er på plads, så kan det formentlig godt lade sig gøre at operere med de differentierede priser rent teknisk. Og så er min reaktion, at man skal lade de her tanker indgå i drøftelser i en bred politisk aftale om et nationalt tobaksforlig, siger John Wagner.

Han nævner dog i samme åndedrag, at De Samvirkende Købmænd er "nervøse"for enhver afgiftsforhøjelse, der kan medvirke til at skabe mere grænsehandel.

Og står valget mellem en generel prisstigning på tobak, og én der kun gælder unge, ville han pege på det sidste.

- Vi ser i Mette Frederiksens tanker en muligt mere spiselig model, hvor man opnår det, som alle er enige om, nemlig at vi skal begrænse antallet af unge, der ryger, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk